Panorama av Lofoten på sommaren
© Shutterstock

5 hemliga tips som ger perfekta panoramabilder

Det krävs en del övning för att ta en riktigt bra panoramabild, men med de här fem tipsen ökar dina chanser betydligt.

17 maj 2020 av Sarah Marie Winter

Panorama är en fantastisk teknik, i och med att den gör det möjligt att få ett betydligt större utsnitt av landskapet än vad du kan få ens med det kraftigaste vidvinkelobjektivet. 

Men även om dagens programvaror har gjort det väldigt enkelt att lägga samman bilder till ett panorama, finns det ändå en del saker som du själv kan göra för att få ett naturligare resultat.

1. Fotografera med annat än vidvinkel

Många förknippar automatiskt panoramabilder med vidvinkelobjektiv. Men du kan absolut använda längre brännvidder när du tar bilderna till ett panorama, t.ex. 35, 50 eller 85 mm.

Medan t.ex. 24 mm gör att alla element i bilden ser ut att ligga längre bort, komprimerar i stället de längre brännvidderna elementen, vilket kan ge en intressant komposition.

Om du fotograferar på t.ex. 50 eller 85 mm, så ta bilderna i stående format, och ta minst fem stycken – då får du fortfarande ett brett utsnitt av landskapet, samtidigt som du får med både förgrund och himmel. 

> Läs också: Därför behöver du känna till de här 5 brännvidderna

Panorama av skog

Vem säger att panoramabilder absolut måste tas med vidvinkel? Genom att experimentera med längre brännvidder kan du få intressanta och annorlunda resultat.

© Shutterstock

2. Öva på tekniken i trädgården

Om du aldrig tidigare har tagit en panoramabild, kommer dina första försök sannolikt inte att bli vidare lyckade. 

Därför bör du öva innan du ger dig ut för att fotografera det där fantastiska landskapet i solnedgångens gyllene sken.

Ställ t.ex. upp stativet och kameran i trädgården och lägg en timme på att lära dig hur du vrider kameran med en jämn rörelse och öka farten efter hand. 

Om du investerar så lite som en timme på detta, kommer dina chanser att lyckas när det verkligen gäller att vara betydligt större. 

> Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

3. Jobba snabbt

Först och främst bör du hitta ett landskap som inte omfatta rörliga element som bilar eller människor. Då blir det mycket enklare att lägga samman bilderna i efterhand.

Men även i ett stillsamt landskap är det bäst om du jobbar relativt snabbt när du tar bilderna.

Bl.a. kan moln snabbt röra sig över himlen, så att himlen ändrar utseende mellan varje bild.

Helst ska du sätta igång och vrida kameran till nästa läge så snart du har tagit en bild. 

> Läs också: 5 tips som ger dig finare bilder av solnedgången

Panorama av Stockholm

Det är irriterande att göra ett misstag när landskapet och ljuset är helt perfekta. Öva därför på de rätta rörelserna i förväg, så att du har koll på tekniken när det gäller.

© Shutterstock

4. Ta för många bilder

Ett välbekant tips när man fotar panoraman är att bilderna helst ska överlappa varandra med cirka 30 procent. Men det är inte alltid lätt att veta om de verkligen gör det.

Se därför till att ha ett större överlapp än nödvändigt, och ta medvetet för många bilder.

Om du utgår ifrån att du kommer att behöva fem bilder, ta tio. Du kan alltid radera dem i efterhand, men du kan inte trolla fram en bild som du inte har. 

> Läs också: Så gör du en timelapse-video

5. Passa på att gaffla

Ta bilderna med exponeringsgaffling och lägg samman vart och ett av panoramasegmenten i Lightroom innan du skapar själva panoramat.

Om ditt landskap är kontrastrikt, t.ex. vid en solnedgång, kan du absolut använda kamerans gafflingsfunktion på bilderna. 

När du sedan sitter vid datorn börjar du bara med att lägga samman exponeringarna av vare enskilt panoramasegment, och sedan lägger du samman dessa till en färdig panoramabild.

Detta kan du bl.a. göra i Lightroom under "Fotosammanfogning" och "HDR". Här ska du välja bort möjligheten "Justera automatiskt". Annars kan det bli svårt att lägga samman de färdiga bilderna till ett panorama.

Observera också att det kan ta en stund för programmet att bearbeta bilderna när varje enskild bild består av en serie exponeringar. 

> Läs också: Så lyckas du med HDR-bilder

Panorama av berglandskap i Norge

Du kan absolut ta flera exponeringar av vart och ett av panoramasegmenten och på så vis få en panoramabild med många fler detaljer i högdager- och skuggområden. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av