En iskristall
© Shutterstock

5 fina vintermotiv för makro

Många förknippar makrofoto med att gå på upptäcktsfärd i naturen när våren står för dörren, men det finns faktiskt lika många bra motiv när det är snön som sätter dagordningen.

15 januari 2020

Vintern bjuder inte bara på vackra landskap som lockar ut fotografen i kylan. I naturens detaljer finns nämligen många spännande motiv när frosten sätter in. Det är faktiskt sällan några stora krav på utrustningen. Ett makroobjektiv och ett stativ räcker ofta, men i vissa fall kan du till och med klara dig med ett paketobjektiv.

Här har vi sammanställt fem fina motiv som du kan fotografera i vinter.

> Läs också: Allt du behöver veta om makrofotografi.

1. De magiska snökristallerna

Snö bildas i moln med en temperatur på mellan -5 och -20 grader. Molnen består av små ispartiklar som bildas kring dammkorn och små underkylda vattendroppar.

De enklaste platta kristallerna bildas vid temperaturer strax under fryspunkten, medan de mer komplicerade strukturerna i form av snöstjärnor bildas vid temperaturer mellan -6 och -22 grader.

Snökristallerna fotograferas med fördel när snön är nyfallen och det är kallt nog för att den inte ska smälta.

Ett bra knep är att lägga ut en svart yllefilt, så att snön faller på den. Den svarta bakgrunden ger en större kontrast för snökristallen.

> Läs också: Använd ett teleobjektiv för att fotografera makro.

2. Den ovanliga isen

Ett infruset bär i naturen

Här har frysande regn kapslat in ett bär. 

© Shutterstock

Frysande regn är ett relativt ovanligt fenomen. Det ska vara kallt vid markytan, medan det kommer in varmare luft i de högre luftlagren ovanför det kalla luftlagret närmast marken.

När luften är indelade i de här lagren kan regndroppar från det varma luftlagret falla ned genom den kalla luften innan de når marken eller någon annan yta. Här fryser de omgående och bildar ett lager av helt klar is, vilket gör att man kan ta väldigt annorlunda bilder.

> Läs också: Undvik oskarpa makrobilder.

3. Blås isiga bubblor

En fryst såpbubbla

Fotografera såpbubblor som är helt eller delvist frysta.

© Shutterstock

Om du vill fotografera annorlunda vinterfoton, är en såpbubbla ett exempel på ett trevligt motiv.

För att man ska lyckas med att fotografera frysta såpbubblor ska det helst vara kallare än -5 grader. Ju lägre temperaturen är, desto snabbare fryser den till is. Om det inte är tillräckligt kallt riskerar man att bubblan spricker innan den är helt fryst.

Välj en dag när det är relativt vindstilla; bubblorna är svåra att kontrollera och placera när det blåser.

Det är bra m solen skiner eftersom det ger en snygg glöd i bilderna. Slutligen är ett underlag med snö att föredra, eftersom det reflekterar ljuset upp i bubblorna.

> Läs också: Så fotograferar du makrobilder utan specialutrustning.

4. Rimfrost på marken

Rimfrost på löv på marken

Det är lättare att lyckas med det här motivet om du är morgonpigg, eftersom rimfrosten snabbt försvinner när solen kommer fram.

© Shutterstock

Om du ger dig ut vid soluppgången när det är minusgrader kan du med lite tur fotografera motiv med rimfrost så fort du kommer ut.

Rimfrost består av vattenånga i luften, som omvandlas till iskristaller när luftens temperatur går under fryspunkten.

Rimfrosten lägger sig vanligen på natten fram till klockan 04.00 vid molnfritt och vindstilla väder. När lufttemperaturen stiger t.ex. i samband med att solen går upp, börjar rimfrosten att smälta. Därför får man ge sig ut i tid för att fotografera.

> Läs också: Så får du ut mest av makroobjektivet.

5. Iskristaller på rutan

Iskristaller på fönster

Till och med det irriterande frostlagret på bilens vindruta kan ge fina vinterbilder.

© Shutterstock

När fukt och kondens fryser på insidan av en glasruta vid minusgrader, uppstår isrosor.

De kan bestå av symmetriska former, men även skapa mer oregelbundna mönster. Båda delarna kan hur som helst vara mycket vackra.

När du tar bilden är det viktigt att frontlinsen ligger parallellt med rutan för att du ska få så skarpa bilder som möjligt av mönstret.

> Läs också: Så skyddar du din fotoutrustning i kylan.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av