Fotografera makro med teleobjektivet

När man ska fotografera insekter kan teleobjektivet faktiskt lämpa sig bättre än ett makroobjektiv.

© Shutterstock

Ta fina makrobilder med teleobjektivet

Du behöver inte investera i ett makroobjektiv för att fotografera blommor, insekter och andra små motiv. Du kan även använda ett teleobjektiv.

Vill du kunna komma riktigt nära små motiv som blommor och insekter, men utan att behöva investera i ett särskilt makroobjektiv?

Vi har tidigare skrivit om de många olika teknikerna som man kan använda sig av för att åstadkomma den förstoringsgrad som makromotiven kräver – mellanringar, omvändarringar, makrofilter och så vidare.

Men det finns faktiskt också en teknik som många inte tänker på, men som kanske är den enklaste av dem i och med att du använder något som du förmodligen redan har i kameraväskan – nämligen ett teleobjektiv. 

Flera fördelar med tele vid makro

Med ett teleobjektiv får du en väldigt stor förstoringsgrad, men också en mycket längre närgräns. Det betyder att du inte kan gå tillnärmelsevis lika nära motivet som med ett makroobjektiv.

Och det är faktiskt en fördel när du t.ex. fotograferar insekter. Då kan du nämligen stå en bit bort och fotografera utan att riskera att skrämma bort dem. 

Du behöver inte heller oroa dig för att du själv ska kasta en skugga över motiven.

Ett makro- och ett teleobjektiv är emellertid två helt olika sorters objektiv, så därför är det också några saker som man bör tänka på när man fotar makro med teleobjektivet.

Fotografera makro med telet

Ett längre arbetsavstånd är väldigt bra när man ska fotografera lättskrämda insekter, t.ex. fjärilar. 

© Shutterstock

Gör allt för att undvika skakningar

En längre brännvidd betyder att det krävs ännu mindre skakningar för att ge oskarpa bilder. Använd därför alltid kamerastativ och fjärr- eller självutlösare.

Ett teleobjektiv är oftast rätt tungt, vilket kan skapa obalans när man sätter det på en mindre kamera. Därför är det bra att fästa själva objektivet vid stativet med ett stativfäste. 

> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

Undvik de största bländaröppningarna

En fin sak med att fotografera med teleobjektiv är de väldigt oskarpa bakgrunderna som man får vid längre brännvidder. Men när dina motiv är nära närgränsen är det bäst att undvika de allra största bländaröppningarna.

Här kan skärpedjupet nämligen bli så litet att fokusområdet inte är större än någon millimeter, och då är det närmast omöjligt att få någon skärpa i bilden över huvud taget. 

Använd därför en bländaröppning som är tillräckligt liten för att ge ett skärpedjup som täcker hela motivet. 

Det finns ett flertal appar till både iPhone och Android som kan beräkna den optimala bländaren utifrån brännvidden som du använder. 

> Förstå skärpedjupet på 5 minuter med den här artikeln

Kom närmare med en telekonverter

Ett teleobjektiv ger dig vanligen inte riktigt samma förstoringsgrad som ett särskilt makroobjektiv, men det är ett bra sätt att prova på genren utan att lägga en massa extra pengar.

Om du vill kunna fylla ut ännu mer av bildytan med ditt motiv kan du investera i en telekonverter. Med den får du en längre brännvidd utan att närgränsen påverkas. 

Det betyder att du får en betydligt större förstoringsgrad utan att behöva flytta ännu längre bort. Metoden påverkar å andra sidan också din slutartid och ISO-värdet, men så länge som du fotograferar i dagsljus innebär det oftast inte några problem. 

> I den här videon kan du se hur du undviker skakiga bilder när du fotograferar makro. 

Du som prenumererar kan även läsa vår stora guide till makro i appen Wype.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av