Hjort på fält i höstskrud

Det manuella programmet ger dig full kontroll över exponeringen  – men bländrarprioritering kan ofta underlätta fotograferingen och ge dig lika fina bilder. 

© Shutterstock

Därför ska du använda bländarprioritet i stället för manuellt

Att fotografera helt manuellt är ett väldigt bra sätt att lära sig sambandet mellan slutartid, bländare och ISO. Men när du har koll på det kan bländarprioritet spara tid och underlätta fotograferingen.

3 oktober 2019 av Sarah Marie Winter

Det finns många fördelar med kamerans manuella program som gömmer sig bakom bokstaven M på programratten.

Om du har börjat fotografera rätt nyligen kan du lära dig en massa om sambandet mellan de viktigaste kamerainställningarna (slutartig, bländare och ISO) genom att använda det manuella programmet. 

När du har fått koll på det blir det mycket lättare att ta välexponerade bilder, i och med att du vet vad som händer i kameran varje gång du trycker på utlösaren. 

Men om du redan har full koll på alla inställningarna som du kan göra i det manuella programmet, kan det faktiskt vara fördelaktigt att gå tillbaka till bländarprioritet.

Här får du tre goda skäl till att vrida programratten till A eller Av.

> Läs också: Så använder du bländarprioritet i kameran

1. Du kan koncentrera dig på motivet

Med ett halvautomatiskt program som bländarprioritet behöver du inte lägga så mycket tid på att justera inställningarna, vilket i sin tur medför att att du kan rikta desto mer uppmärksamhet mot själva motivet.

Det är särskilt bra om du fotograferar vilda djur och behöver hålla koll på hur de uppför sig, men även om du fotograferar porträtt; då blir stämningen bättre om fotografen är närvarande och inte står och muttrar för sig själv bakom en stor kamera.

> Läs också: 3 skäl till att du inte bör använda den största bländaröppningen

Manlig fotograf i naturen

När man inte behöver ändra så många inställningar får man mer tid att koncentrera sig på motivet. Det är särskilt bra när man fotograferar vilda djur. 

© Shutterstock

2. Du får oftast samma resultat

När du fotograferar med kamerans manuella program mäter kameran ljuset på motivet utifrån ISO-värdet som du har valt (såvida du inte använder Auto-ISO).

För att åstadkomma en korrekt exponering behöver du sedan justera slutartiden, bländaren och eventuellt även ISO-värdet igen.

Med bländarprioritet sker samma sak, förutom att kamerans ljusmätare väljer slutartiden åt dig.

> Läs också: Därför bör du inte fotografera på de minsta bländaröppningarna

I de allra flesta fall väljer kameran rätt slutartid, vilket betyder att du får samma exponering oavsett om du väljer det manuella programmet eller bländarprioritet.

Om ljusmätaren skulle ta miste och över- eller underexponera motivet, kan du alltid öka eller dämpa ljusheten ett par steg med hjälp av exponeringskompensationen.

Med andra ord förlorar du inte något av kontrollen genom att gå över till bländarprioritet.

> Läs också: Det betyder objektivets bländarvärden

Bländarprioritet på DSLR-kamera

Bländarprioritet heter oftast A eller Av och återfinns på programratten uppe på kameran. 

© Shutterstock

3. Du kan vara säker på att få en enhetlig exponering

Föreställ dig att du är ute och fotograferar i naturen. Det är blåsigt och solen går då och då i moln, vilket ger väldigt växlande ljusförhållanden.

Det är inte något problem när du fotograferar med det bländarprioriterade programmet, för här justerar kameran själv slutartiden beroende på om du fotograferar i starkt solsken eller i diffust dagsljus.

Med bländarprioritet kan du med andra ord få konsekvent exponering i alla dina bilder även om ljuset ändras. Detta är särskilt användbart om du t.ex. ska skapa en panoramabild av flera olika exponeringar.

> Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av