Fjäril fotograferad med stor bländaröppning

När du bländar ned ett steg blir det betydligt enklare att ställa in skärpan på motivet. 

3 bra anledningar till att inte fotografera på den största bländaröppningen

En stor bländaröppning ger en snyggt oskarp bakgrund med eftertraktad bokeh. Men ofta bör du faktiskt undvika de största bländaröppningarna.

19 april 2018 av Sarah Marie Winter

Om du har investerat i ett objektiv med en väldigt stor bländaröppning, t.ex. F1.4 eller F1.8, så är det ytterst frestande att blända upp till max – särskilt när du fotograferar porträtt och vill ha en så oskarp bakgrund som möjligt. 

Men tyvärr är det faktiskt så att den stora bländaröppningen kan förstöra dina bilder, och här har vi listat tre goda anledningar till att blända ned minst ett steg när du fotograferar.

1. Du får lättare att fokusera på motivet

Det första problemet som du råkar ut för när du bländar upp till max är fokusen. 

En bländare på F1.4 innebär att fokusområdet minskas till några få centimeter (ännu mindre om du använder en stor brännvidd), och då är det nästan omöjligt att fokusera ordentligt på motivet. 

Det betyder att om du fotograferar porträtt behöver inte bara din modell stå blickstilla, utan du får inte heller flytta dig en millimeter. Även med stativ är det svårt att lägga fokus rätt, i och med att skärpedjupet och därmed fokusområdet är så litet.  

Flertalet objektiv tecknar dessutom skarpast när du bländar ned två steg, så om objektivets största bländare är F1.4 får du skarpast bilder på F2.8. 

2. Du minskar risen för kromatisk aberration

Kromatisk aberration är ett optiskt fel som kan förekomma även med de allra bästa och dyraste objektiven.

Felet uppstår i kontrastrika övergångar där man ser det som gröna och lilafärgade konturer utmed motivets mörka kanter.

Det finns flera olika sätt att åtgärda kromatisk aberration i bildbehandlingen, men det enklaste sättet att undvika det är helt enkelt att blända ned ett eller fler steg när du tar bilden. 

Risken för kromatisk aberration ökar nämligen ju mindre fokusområdet blir. 

Bild av duvor med det optiska felet kromatisk aberration

Kontrasten mellan den ljusa, molniga himlen och de mörka grenarna har lett till det optiska felet kromatisk aberration i bilden som är tagen med bländare F1.4. 

Bild av duvor med det optiska felet kromatisk aberration

När vi zoomar närmare ser man tydligt de gröna och violetta missfärgningarna utmed de mörka grenarna. 

3. Du får ut mer av bakgrunden

Det finns ingen anledning till att lägga tid och energi på att hitta rätt plats för att fotografera ditt porträtt om du ändå har tänkt att blända upp till max så att bakgrunden blir suddig och oigenkännlig. 

Om du vill ta bort störande element i bakgrunden kan en stor bländaröppning vara användbar. Men om du har en vacker bakgrund som förstärker uttrycket som du är ute efter i bilden är det bättre att välja en bländare på t.ex. F6.3. 

Porträtt av ung kvinna i en botanisk trädgård fotograferad med en relativt liten bländaröppning

Om det här porträttet hade fotograferats med bländare F1.4 skulle den vackra botaniska trädgården vara ett bortkastat element i bilden eftersom den skulle vara helt oskarp. 

© Shutterstock

> Just nu får du vår nya kursbok med 100 tips och kurser om bildbehandling i Photoshop, Elements och Lightroom med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronar + porto. Se erbjudandet här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av