Under solnedgången kan det finnas en massa olika nyanser som du kan fånga med hjälp av timelapse.

Så fotar du timelapse i solnedgången

Ett av de mest fantastiska sätten att fånga en vacker solnedgång är i form av en timelapse-film. Vi går igenom hur du tar bilderna och lägger samman dem till en film.

Med en helt vanlig kamera kan du skapa en timelapse-film där du får tiden att gå snabbare. Tekniken lämpar sig perfekt för solnedgångar där en färdig film på några få sekunder kan visa skeendet på himlen under dagens sista timme.

Under tiden som går från att solen fortfarande är på himlen, tills den har försvunnit bakom horisonten, kan du uppleva en massa olika färger och nyanser på himlen. Om det även finns moln på himlen, kan du få särdeles vackra bilder.

>Läs också: 3 fel som du ska undvika när du redigerar bilder av solnedgången

Så fotograferar du timelapse

Kameran behöver stå på ett stadigt stativ, eftersom den måste stå helt stilla. Många kameror har en speciell timelapse-funktion där du väljer hur många bilder som ska tas och hur lång tid som ska gå mellan varje bild. Om din kamera inte har en sådan funktion, kan du använda en fjärrutlösare med inbyggd timer.

Se ett exempel på en av våra timelapse-filmer:

För en solnedgång fungerar det rätt bra med ett intervall på 10 sekunder och omkring 500 bilder. På så vis täcker du omkring en och en halv timme, som blir till 15–20 sekunder i den färdiga filmen.

>Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

Justera exponeringen

I och med att ljuset kan ändras rätt mycket medan man fotograferar en solnedgång, är det en fördel om exponeringen också justeras, så att de sista bilderna inte blir väldigt mycket mörkare än de första. Du kan använda bländarprioritet och Auto ISO, men risken är då att den färdiga filmen flimrar en aning.

Hos vissa kameror med timelapse-funktion kan exponeringen ändras under tiden. Funktionen kallas bl.a. för Exposure Smoothing eller AE Tracking.

I filmen nedan använde vi samma kamerainställningar till alla bilderna, så exponeringen var densamma under hela skeendet. Det betyder att filmen blir mörkare och mörkare efter hand som ljuset blir svagare.

Fokusera manuellt, så att fokusen inte ändras under fotograferingen. Genom att ställa in vitbalansen till t.ex. Dagsljus kan du vara säker på att färgåtergivningen inte ändras mitt i förloppet.

Så skapar du en timelapse-film i Windows 10


Vissa kameror kan lägga samman bilderna till en film direkt i kameran, men annars behöver du göra det i datorn. Du kan lägga samman dina timelapse-bilder till i en film i appen Videoredigerare, som är en del av Windows 10. Välj Nytt videoprojekt, och ge det ett namn. Klicka på Lägg till, leta upp dina timelapse-bilder och markera dem.

>Läs också: 5 tips som ger bättre landskapsbilder

Dra sedan ner bilderna till Storyboard. Markera alla bilderna genom att trycka på Ctrl + A. Klicka på Längd, och skriv in 0,03, vilket motsvarar 30 bilder i sekunden. Välj Slutför video och Exportera.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av