Porträtt av ung kvinna

Vilket objektiv ska man använda när man fotograferar porträtt? Svaret är inte helt enkelt, men du hittar förklaringen nedan. 

© Shutterstock

Välj rätt brännvidd till porträtten

Det finns inte något som heter porträttobjektiv – men vissa brännvidder lämpar sig bättre för porträtt än andra, och ditt val av objektiv har stor betydelse för hur bilderna blir.

1 april 2020 av Sarah Marie Winter

Om du är nybörjare inom porträttfotografi, har du säkert funderat på att köpa ett nytt objektiv, och vilket som i så fall lämpar sig bäst för porträtt.

Svaret är – som med allt annat inom fotografi – inte helt enkelt. Valet av objektiv beror nämligen på vilken typ av porträtt som du vill ta.

> Läs också: Allt som du behöver veta om porträttfotografering

Vilket objektiv återger ansiktet bäst?

Porträttfoto av man i stadsmiljö

Med ett teleobjektiv får du ett naturligt perspektiv och en snygg bakgrundsoskärpa.

© Shutterstock

Men när allt kommer omkring, handlar ju porträttfotografi ofta om att återge en viss person, t.ex. en familjemedlem eller en vän från dennas bästa sida.

Så när du skal välja objektiv är det också värt att tänka på att det helt enkelt finns några brännvidder som återger ansiktets proportioner på en mer smickrande sätt än andra.

Om du t.ex. använder ett vidvinkelobjektiv på 20 mm för att ta ett porträtt i närbild, behöver gå väldigt nära inpå personen som i sin tur kommer att ha sitt ansikte väldigt nära objektivets frontlins.

Det som händer då är att ansiktet blir smalare, medan särskilt pannan och näsan blir jättestora. Och det är nog inte många som vill bli porträtterade på det viset.

Ett kort teleobjektiv på mellan 85 och 150 mm återger däremot ansiktet utan förvrängningar; därmed är en sådan brännvidd ett perfekt val när man ska ta porträtt från axlarna och uppåt.

En bonus med de här brännvidderna är att det är lätt att åstadkomma en snygg bakgrundsoskärpa som isolerar personen från omgivningarna.

> Läs mer om fördelarna med ett 85 mm-objektiv här

Hur gör jag med gruppbilder?

Gruppbild av kvinnor på tennisbana

Om du ska ta gruppbilder är ett objektiv med en fast brännvidd på 50 mm det perfekta valet.

© Shutterstock

Om du vill ta bilder i halv- eller helfigur, är det bäst att välja ett objektiv i normalområdet, det vill säga ungefär 50 mm

Här behöver du inte backa väldigt långt för att få med hela personen i bilden, och du kan också fotografera flera personer samtidigt, vilket gör att det även kan användas till grupp- eller familjebilder. 

Om du vill fotografera porträtt där omgivningarna också är med, så kallade reportagebilder, väljer du ett vidvinkelobjektiv på mellan 24 och 35 mm.

Här får du med rätt mycket av omgivningarna, och personen befinner sig också oftast så pass långt från frontlinsen att ansiktet inte blir förvrängt.

> Läs också: De bästa kamerainställningarna för porträttfoto

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av