Ung kvinna fotograferad i mjukt ljus

Catchlight är den lilla reflektionen i ögonen som skapas av ljuskällan som används för att belysa personen. Nedan går vi igenom hur du  åstadkommer catchlight i dina bilder. 

© Shutterstock

Därför bör du känna till begreppet catchlight

Catchlight är ett uttryck som ofta använde i samband med studiofotografi, men det är viktigt att känna till oavsett om du använder konstljus eller naturligt ljus. Här kan du läsa mer om catchlight och vad det betyder för dina porträtt.

10 februari 2020 av Sarah Marie Winter

Kanske har du någon gång sett en porträttbild och tänkt att den saknade något – utan att riktigt kunna sätta fingret på vad. Det kan mycket väl ha varit catchlighten.

Catchlight är beteckningen på den lilla glimten som ibland syns i en persons ögon, som uppstår när ljuskällan som används i bilden reflekteras i ögonen.

De har alltid samma form som ljuskällan, så om du t.ex. har använt ljus från ett fönster, blir de fyrkantiga, och om du har använt blixt, blir de runda. 

> Läs också: Det behöver du veta om porträttfotografi

Ung kvinna med mössa och vinterjacka i snö

Catchlight gör att blicken dras till ögonen, så att de är det första man ser när man tittar på bilden. 

© Shutterstock

Vad är fördelarna med catchlight?

I skönhets- och modeindustrin är det a och o att man har catchlight i ögonen när man fotograferar modellerna, och även du bör försöka få med en catchlight när du fotograferar din familj och dina vänner.

Den lilla glimten ger nämligen djup åt ögonen, så att ansiktet blir mer levande. Detta ger en betydligt intressantare bild som genast drar blickarna till sig.

> Läs också: 5 grundregler som du behöver känna till om porträttfoton

Hur åstadkommer du en catchlight?

Catchlight är inte något som uppkommer automatiskt när du fotograferar en person. Om du t.ex. står utomhus i mulet väder eller inomhus en bit ifrån ett fönster, är ljuskällan oftast inte tillräckligt stark för att bilda en reflektion.

Det behöver däremot inte betyda att du behöver använda konstljus för att åstadkomma en catchlight. Att få personen att ställa sig vid ett fönster räcker ofta, och ju större fönstret är, desto större blir catchlighten.

När du ser hur ljuset reflekteras i personens ögon kan du experimentera med att flytta personen fram och tillbaka och själv byta vinkel, tills du får den snyggaste reflektionen.

> Läs också: De bästa inställningarna för porträttfoton

Ung man med mössa och ylletröja

Du behøver ikke bruge kunstigt lys for at opnå catchlight. Her er det naturlige lys udenfor blevet brugt til at skabe et svagt catchlight i øjnene. Hvis lyset kommer oppefra, er det ofte lettere, hvis du fotograferer personen let oppefra som her. 

© Shutterstock

Använd extrautrustning för att åstadkomma catchlight 

Du kan naturligtvis även göra som studiofotograferna och använda en blixt eller en blixtlampa, vilket gör att du kan kontrollera catchlighten bättre.

Det finns massor av tillbehör till vanliga blixtar och studioblixtar som är specialkonstruerade för att ge catchlights i olika former och storlekar.

Ett av de vanligaste tillbehören är softboxen, som ger en stor, fyrkantig catchlight, och beautydishen, som ger en stor, rund catchlight.

Vissa använder till och med två softboxar för att åstadkomma en snygg dubbel catchlight. Softboxarna placeras antingen på var sin sida om modellen, eller ovanför och under modellen – båda varianterna kan ge imponerande resultat.

> Läs också: Så tar du fina porträtt av folk som du känner

Lär dig använda studioblixtar i Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 3/2020 har vi skaffat en uppsättning studioblixtar till ett förmånligt pris, och så visar vi hur du kommer igång med att använda dem för att ta proffsiga porträtt.

Vi guidar dig genom hela processen, från att sätta igång och ansluta blixtarna till kameran, till hur du går tillväga för att åstadkomma ett perfekt mjukt ljus i ansiktet och snygga catchlights i ögonen.

Du får hjälp med både en väldigt klassisk ljussättning och sju andra ljussättningar som är lätta att åstadkomma och samtidigt ger fantastiska och dramatiska bilder.

Om du inte prenumererar på tidningen ännu, kan du just nu få två nummer av Bonnier Digital FOTO och en smart minikamera för bara 119 kronor. Kameran väger bara 12 gram och är extremt liten. Därmed kan den placeras i princip var som helst, t.ex. på fågelbordet, så att du kan ta kul bilder av trädgårdens fåglar.

> Läs också: Så tar du en perfekt profilbild

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av