Äldre man tittar in i kameran

Du kan absolut ta allvarliga och gripande bilder av vänner och familjemedlemmar – här visar vi hur. 

© Shutterstock

Så tar du bra porträtt av folk som du känner

Många människor är inte vana vid att bli fotograferade och blir flamsiga eller obehagliga till mods när kameran åker fram. Här berättar vi hur du ändå kan ta fina och personliga porträtt av familjemedlemmar, vänner och bekanta.

30 juli 2019 av Sarah Marie Winter

1. Använd den största kameran du har

Visserligen kan en mobiltelefon verka mindre skräckinjagande för dina kameraskygga familjemedlemmar, men det är viktigt att du redan från början visar att du just nu inte är deras barn, barnbarn eller kompis, utan en fotograf.

Om du både har en kompaktkamera och en DSLR, välj DSLR-kameran. Om du både har ett 50 mm- och ett 200 mm-objektiv, välj 200 mm-gluggen. 

Gör på det hela taget allt du kan för att se ut som en "seriös" fotograf. På den viset bygger du auktoritet. 

> Läs också: Allt du behöver veta om porträttfotografering

2. Prata med dem om deras osäkerheter

Många människor är inte så förtjusta i att bli fotograferade. 

Det är inte nödvändigtvis för att de inte är nöjda med sitt utseende, men det kan ändå vara bra att i förhand prata med dem om vad som gör dem osäkra, och vad du kan göra för att de ska känna sig mer avslappnade.

> Läs också: 5 grundläggande regler som du behöver känna till om porträtt

Äldre kvinna står med armarna i kors framför en blå vägg

När du fotograferar är det viktigt att du tittar upp från kameran då och då, så att kontakten mellan er bevaras och modellen inte känner sig helt ensam i processen.

© Shutterstock

3. Ta reda på om de har en bra sida

Till och med folk som aldrig har tagit en selfie vet vilken sida som de gillar bäst när de ser sig i spegeln, och du kan underlätta för dig genom att fråga vilken vinkel de vill fotograferas från. 

Du kan naturligtvis även fotografera från andra vinklar, men i regel får du mest smickrande bilder genom att fotografera från sidan som modellen föredrar och därför känner sig bekvämast med att fotograferas från.

> Läs också: Så fotar du porträtt i high key och low key

4. Undvik att skoja hela tiden

Det kan vara frestande att skoja för att lätta upp stämningen, men om du lämnar fotografrollen och går in i vän/familjerollen signalerar du samtidigt att det är okej att modellen lämnar modellrollen – och då åker de flamsiga grimaserna fram igen. 

Du kan absolut prata med modellen i samma avslappnade tonläge som du brukar, men undvik att skoja när det är dags att fotografera. 

Här har den bra bilden högsta prioritet.

> Läs också: 4 knep inför nästa fotosession

Ung rödhårig kvinna i utomhusmiljö

Det hjälper också att be modellen att titta på dig i stället för kameran. När vi tittar på en annan människa gör vi det med en annan och intressantare blick än när vi tittar på ett föremål.

© Shutterstock

5. Avhandla de stora frågorna

Ingen fotograf har någonsin fått fram ett intressant uttryck genom att säga "se eftertänksam ut", men det betyder inte att det inte går att fånga sådana uttryck. 

I stället för att instruera modellen kan du ställa en djup fråga, t.ex. vad de drömmer om eller om de tror på ett liv efter döden. Passa sedan på att fotografera medan de funderar på svaret.

> Läs också: Så åstadkommer du en snygg bokeh på porträttet i Photoshop 

6. Visa bilderna efter hand

Medan du fotograferar, pratar, ändrar inställningar och fotograferar igen, undrar modellen högst sannolikt hur bilderna blir. 

Om de ser bra ut på bilderna, om du är nöjd med resultatet och om de också kommer att gilla det. 

Därför är det väldigt bra att då och då vända på kameran och visa bilderna, så att de kan vara en del av processen. 

När de har sett bilderna kommer de sannolikt att rätta till håret eller kläderna en aning, men det är bara bra, för då slipper du korrigera det i bildbehandlingen. 

> Läs också: 6 saker som du inte får göra när du bildbehandlar porträtt

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av