Inom fotografi finns det egentligen inga regler, men det finns goda vanor som underlättar för både oerfarna och erfarna fotografer när man vill ta bilder som fungerar.
Särskilt när det gäller porträttfotografi är det viktigt att ha goda vanor som man kan falla tillbaka på för att åstadkomma porträtt som blir antingen så smickrande eller realistiska som möjligt.
Här är de fem tumreglerna som vi oftast använder oss av när vi fotograferar människor.
1. Observera blickens riktning
2. Undvik kroppsdelar i förgrunden
3. Undvik att fotografera nerifrån
4. Om det går att böja, böj det
5. Beskär aldrig vid lederna
1. Observera blickens riktning
När du ska instruera din modell, ska hen antingen titta rakt in i kameran eller åt samma håll som näsan pekar åt. Så om modellens ansikte är riktat åt vänster, ska blicken också vara riktad mot vänster.
När vi ser en bild av en människa försöker vi automatiskt följa deras blick, och därför dras vi åt två olika håll om modellen tittar åt något annat håll än rakt fram.
Det kan ge ett förvirrande intryck och drar uppmärksamhet från det viktigaste i porträttet: Ansiktet.
> Läs också: Perfekta porträtt med reflektor

När det gäller porträttfotografi är det oftast bra att hålla sig till en enkel komposition. Om din modell inte ska titta in i kameran är det därför bäst att hens blick är riktad åt samma håll som näsan.
© Shutterstock2. Undvik kroppsdelar i förgrunden
Även om du inte använder vidvinkel ser element i förgrunden större ut än vad de egentligen är. Undvik därför att placera modellen så att hens händer, armar eller ben hamnar längre fram än ansiktet; då framhävs de snarare än ansiktet.
Du kan naturligtvis bryta mot den här regeln om du efterstävar en bestämd effekt.
> Läs också: Så tar du bra porträtt av barn
3. Undvik att fotografera nerifrån
Det är väldigt sällan som människor ser bra ut nerifrån – även om du vill visa t.ex. styrka eller makt. Näsborrar gör sig sällan väl på bild, och det räcker att din modell bara är en aning rund i ansiktet för att dubbelhakorna ska göra entré.
Du kan ju fundera på vilka av dina selfies du är mest nöjd över – dem som är tagna en aning uppifrån eller dem som är tagna nerifrån från brösthöjd?
Du behöver absolut inte klättra upp på en stege varje gång du ska fotografera porträtt, men om din modell är längre än du kan det finnas en poäng i att be hen sätta sig på en stol, ett trappsteg eller liknande.
> Läs också: Så tar du fartfyllda porträtt

Mannen på bilden är beskuren cirka halvvägs vid överarmen. Det ger en harmonisk bild där man inte känner att något saknas. Se upp så att du inte råkar kapa lemmar genom att beskära vid t.ex. armbågen.
4. Om det går att böja, böj det
”If it bends, bend it” är ett välkänt uttryck inom porträttfotografi, och det betyder att alla böjliga och vridbara kroppsdelar som t.ex. nacken, axlarna och benen ska böjas och vridas.
Det ger en betydligt mer avslappnad hållning än om modellen står rakt upp och ner med armarna stelt intill kroppen – och bilderna blir också bättre när man får en uppfattning om kroppens naturliga proportioner.
> Se video: Ge dina porträtt ett råbarkat utseende
5. Beskär aldrig vid lederna
Det finns många olika sätt att beskära modellen när du fotograferar, men det är viktigt att du inte beskär vid armbågen eller andra leder, eftersom det ger ett "amputerat" intryck.
Om du t.ex. vill fotografera ett porträtt i halvfigur, är det bättre att beskära högre upp på armen. Det går bra att beskära vid halsen, men hugg aldrig av hakan eller öronen.
> Läs också: Så tar du naturliga porträtt i mulet väder