Mor och dotter i en park i mulet väder

Molnigt och grått väder kan kännas tråkigt, men det är faktiskt bra fotoväder - speciellt för porträtt.

© Shutterstock

Så tar du fina porträtt i mulet väder

Mulet väder är perfekt för porträttfotografering. Här visar vi hur lätt det är att ta snygga, naturliga porträtt när solen har gömt sig bakom molnen.

26 oktober 2017 av Kathrine Anker

När solen försvinner och vädret bli mulet känns det frestande att stuva undan kameran och stanna inomhus. Men i mulet väder har du helt unika möjligheter att ta snygga, naturliga porträtt som du inte vill missa. Här visar vi hur du kommer i gång.

1. Använd reflektor 

Kvinna som håller en reflektor
© Shutterstock

De grå molnen fungerar som en stor softbox som gör ljuset mjukare, så att du slipper hårda skuggor och skarpa kontraster som uppstår i solken. 

Men även i mulet väder kan det bli skuggor, så det är lämpligt att använda en reflektor som vinklar in det befintliga ljuset mot modellens ansikte. Här kan du läsa om hur du tar perfekta bilder med en reflektor.

2. Gör det själv

I mulet väder kan du med fördel använda en reflektor med en guld- eller silverfärgad yta som reflekterar ljuset mer. I denna video kan du lära dig att på egen hand bygga en silverfärgad reflektor.

3. Använd utfyllnadsblixt 

Pojke på strand
© Shutterstock

I mulet väder kan en lös blixt användas för att lysa upp mörka partier runt ögonen. Du kan med fördel sänka blixtens ljusstyrka, så att ljuset blir naturligt. Här kan du läsa mer om hur du använder blixten i dagsljus.

4. Utnyttja bländaren 

Kvinna i skog med bakgrundsoskärpa
© Shutterstock

I solsken kan det vara svårt att öppna bländaren tillräckligt mycket för att ge en snygg bakgrundsoskärpa, eftersom en stor bländaren släpper in för mycket ljus. Men i mulet väder är ljusmängden lägre, och då är det lättare att ta bra porträtt med kort skärpedjup och fin oskärpa i bakgrunden. 

5. Begränsa ISO

Om ljusförhållandena ändras snabbt – till exempel om solen bryter fram mellan molnen – kan det vara bra att använda Auto ISO. I menyn på din kamera kan du ställa in en övre gräns för hur högt ISO-värdet kan gå, så att bilderna inte blir för korniga. 

Läs även: Så använder du ISO-inställningarna

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av