Fel som fördärvar dina porträtt

Det är kul att fotografera porträtt, men om du vill ha bilder som är något att titta på, behöver du undvika de här fem felen. 

© Shutterstock

5 nybörjarfel förstör dina porträtt

Om porträttet ska vara något att titta på, är det viktigt att du undviker de här fem felen som är väldigt vanliga bland nybörjare.

10 augusti 2020 av Sarah Marie Winter

Under årens lopp har vi sett många misslyckade porträttbilder, och det är ofta ett litet antal återkommande fel som fördärvar en annars bra bild. 

Det fina är att de är rätt lätta att undvika om man bara tänker på dem. Här listar vi fem av de allra vanligaste nybörjarfelen – och berättar om hur du kan undvika dem. 

> Läs också: De bästa kamerainställningarna för porträtt

1. För skarpt ljus

Många nybörjare tror att det är bäst att fotografera mitt på dagen när solen skiner, eftersom man då kan använda det lägsta ISO-värdet.

Tyvärr är det också vid den här tiden som solljuset är som skarpast, vilket gör att dun modell måste kisa med ögonen för att inte bländas av ljuset. Samtidigt kastar solen hårde, missklädsamma skuggor i ansiktet. 

Om du behöver fotografera mitt på dagen, är det bäst att flytta in modellen i skuggan, eller så kan du använda en diffusorskärm för att mjuka upp ljuset. Det ingår ofta en diffusorskärm när du köper ett reflektorpaket. 

> Läs också: 5 tips som ger bra porträtt

2. Störande bakgrund

Du kan ha världens bästa kamera och världens bästa modell, men om din bakgrund är alltför rörig, blir porträtten ändå ointressanta. 

Lägg därför lite tid på att hitta en bakgrund utan störande element som kan stjäla fokus, t.ex. grenar som ser ut som att de växer fram ur modellens huvud, eller papperskorgar, elskåp, parkerade bilar eller liknande.

Om det inte finns några lämpliga bakgrunder i närheten, så flytta modellen så långt bort från bakgrunden som möjligt. Ju längre bort modellen står från bakgrunden, desto oskarpare blir den.

> Läs också: Därför är ett 50 mm-objektiv din bästa vän

3. Alltför stor bländaröppning

Det kan vara festande att välja objektivets största bländaröppning för att få en så oskarp bakgrund som möjligt, men det är inte någon vidare bra idé.

Det väldigt lilla skärpedjupet betyder nämligen att det är väldigt svårt att fokusera exakt, Samtidigt tecknar de flesta objektiv inte helt skarpt på de största bländaröppningarna.

Blända därför ned minst ett steg, så att du t.ex. väljer F2.0 om objektivets största bländare är F1.4. 

> Läs också: Säker backup av bilder

4. Fel fokus

Många nybörjare använder autofokus med automatiskt val, eftersom det är snabbare än att själv behöva flytta runt på fokuspunkterna.

Problemet är bara att den här autofokusinställningen oftast fokuserar på det som är närmast kameran, vilket i det här fallet är nästippen. 

Använd i stället autofokus med enda fokuspunkt och lägg den över det närmaste ögat. Då slipper du ta oskarpa bilder.

> Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

5. Överdriven användning av Photoshop

Det kan väl inte vara fel att ta bort en finne eller två när man jobbar med porträttet i Photoshop? 

Nej, men plötsligt har en finne blivit till tio, och så har du passat på att släta ut huden på kinderna, tagit bort linjerna under ögonen och gjort tänderna lite vitare.

Var väldigt försiktig när du redigerar bilder av människor – resultatet blir snabbt onaturligt, och man vill ju helst kunna känna igen modellen på bilderna.

> Läs också: Den bästa appen för bildbehandling

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av