Extern hårddisk för backup

Med en extern hårddisk klarar du en del av säkerhetskopieringen, men det krävs lite till.

© Shutterstock

Säker backup av bilder

Om du vill skydda dina bilder mot alla typer av faror kan du inte nöja dig med en metod för säkerhetskopiering. Här går vi igenom hur du åstadkommer säker backup av dina bilder och videoklipp.

4 mars 2018 av Kristoffer Engbo

Alla vet att man ska säkerhetskopiera, men det är ändå många som aldrig eller sällan får det gjort. Men det finns faktiskt inte några ursäkter för att låta bli; det är nämligen varken dyrt eller besvärligt.

Det viktigaste är bara att säkerhetskopiera på rätt sätt. Du behöver nämligen minst två säkerhetskopior utöver de ursprungliga filerna på datorn.

Den ena kopian sparar du på en extern hårddisk. Här säkerhetskopierar du regelbundet, så att nya filer på datorn också säkerhetskopieras. I dag kostar en extern hårddisk med stor kapacitet inte mer än cirka 1000 kronor.

Om du vill ha en riktigt enkel lösning, kopierar du helt enkelt mappen med bilder från datorn till den externa hårddisken genom att dra över mappen till ikonen för den externa hårddisken i Den här datorn eller på skrivbordet.

Ha alltid en extra säkerhetskopia utanför hemmet

Den andra kopian sparar du utanför huset. Då är filerna säkra även om du råkar ut för inbrott eller om huset brinner ned. 

En lösning för detta är att spara filerna på ytterligare en extern hårddisk som du förvarar på t.ex. din arbetsplats eller hos en vän, men du behöver komma ihåg att ta med den hem med jämna mellanrum för att föra över nya filer.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av