De flesta som skaffar ett porträttobjektiv börjar med att ta bilder av personerna i den närmaste familjen – sambon, mannen eller hustrun, barnen. Och så katter och hundar och andra djur som kan finnas i hemmet.
På det sättet lär man sig hur objektivet fungerar, men när man börjar behärska det tekniska finns det ingen anledning att inskränka sig till att bara fotografera sina allra närmaste.
Att utmana sig själv att fotografera människor som man inte känner är nämligen ett bra sätt att hålla fotoglädjen och det tekniska kunnandet vid liv.
Men vem ska man då fotografera? Det får du svaret på längre ned, där vi ger dig tre uppslag till genomförbara men inspirerande projekt där du kan använda ditt porträttobjektiv och samtidigt ta spännande bilder.
> Läs också: 12 roliga fotoprojekt som du kan ta dig an i år
1. Ta bilder av dina grannar
De bor alldeles intill och de känner dig nog mer eller mindre, så de har säkert inget emot att du fotograferar dem.
Dina grannar är ett av de lättaste motiven du kan hitta – förutom din egen familj – och de kan verkligen vara tacksamma och intressanta motiv. Dra nytta av det faktum att du går förbi deras hem varje dag och använd närmiljön i dina porträtt.

Att fotografera sina grannar är ett relativt lätt sätt att utmana sig själv och ta bilder av motiv som du inte brukar närma dig.
© ShutterstockOm de till exempel har en hund eller katt eller andra djur kan du få något av barnen att hålla djuret i famnen, som med hönan på bilden ovan. Så skapar du ett porträtt med ömhet och värme. Om någon av de vuxna gillar sin bil kan du fotografera personen framför den.
När du pratar med grannarna berättar du om ditt projekt, och om de tackar nej så går du vidare till nästa hus. De flesta människor vill gärna hjälpa till om de kan, så risken att du får ett avslag är inte så stor.
Om du vågar kan du fråga alla grannarna på gatan du bor på, så att du till slut har 10-20 porträtt från samma plats. Det ger ett samlat intryck av området som det kommer att vara roligt att se tillbaka på om några år.
> Läs också: 10 fotoidéer som kan sätta i gång din kreativitet
2. Ta bilder i din lokala idrottshall
En plats där det alltid är massor av energi och entusiasm är den lokala idrottshallen, så dit lönar det sig alltid att ta med porträttobjektivet.
Oavsett om det som pågår är en stor badmintontävling eller bara den vanliga handbollsträningen, så kommer du att mötas av mycket folk på gott humör.

De flesta idrottare har inget emot att bli fotograferade, och om vädret är bra kan du även ta bra bilder på utomhusplanerna. Tänk på att använda en stor bländaröppning om du vill ha en suddig bakgrund.
© ShutterstockDet första du bör göra är att presentera dig. Fråga om någon har lust att bli fotograferad efter träningen, och hitta en plats där du kan fotografera personen mot en bakgrund som inte stör för mycket.
Om belysningen är dålig kan du med fördel använda en extern blixt som du riktar upp mot taket så att ljuset inte blir för starkt och för hårt. Du kan också fotografera dina modeller utomhus om det inte är för kallt.
Även utomhus kan du använda omgivningen och miljön. Du kan till exempel låta modellen hålla en boll eller en racket, stå i ett mål eller sitta på åskådarläktaren.
> Läs också: Här är allt du behöver veta om porträtt
3. Vänd kameran mot dig själv
Har du någonsin tagit en bild av dig själv – alltså ett riktigt foto och inte en selfie? Det är inte många fotografer som vänder på kameran och tar sig tid att ta det perfekta självporträttet.
Men det finns faktiskt goda skäl att rikta kameran mot sig själv. Dels kan du öva dig på klassisk porträttfototeknik, dels kan du släppa loss kreativiteten på ett helt annat sätt än när du fotograferar andra människor, eftersom du själv bestämmer hur länge du vill hålla på.

Solljus som silar in genom persiennspringor kan ge en intressant effekt i ett självporträtt. Använd kamerans självutlösare med två eller tio sekunders fördröjning och experimentera så mycket du kan.
© ShutterstockDu behöver inte mer än en kamera med självutlösare för att komma i gång, och om du har ett kamerastativ blir det ännu lättare. Du kan variera bilderna i det oändliga med exempelvis ljus och skugga, olika kläder och allt möjligt som du kommer på.
> Läs också: Så tar du bra bilder av människor du känner