Persikor på blank yta

Bilden av de två persikohalvorna krävde bara en blank bordsskiva, en vit vägg sm bakgrund och ett bra ljusinsläpp. 

10 fotoidéer som kan sparka igång din kreativitet

Har du tappat styrfart? Det finns ingen anledning till att låta kameran ligga och samla damm, för det finns massor av motiv som kan blåsa liv i fotoglädjen och ge intressanta bilder.

6 april 2018 av Sarah Marie Winter

Det bästa du kan göra för att bli en bättre fotograf är att öva. Det innebär naturligtvis att ta bilder – gärna många av dem, och helst så ofta som du överhuvud taget kan. 

Men ibland kan det vara svårt att hitta motivationen och inspirationen som krävs. För vad ska man fotografera? 

Vi har hittat 10 motiv som du kan kasta dig över när inspirationen tryter.

1. Husdjur
2. Texturer och mönster
3. Samlingar
4. Rök och eld
5. Transportmedel
6. I kylskåpet
7. Geometriska mönster
8. En bestämd färg
9. På landet
10. Lokala evenemang

1. Husdjur

Hund som hoppar genom luften

Om du kan fotografera din hund mitt i ett språng kan resultatet bli helt fantastiskt. Ta med en boll eller hundens favoritgodis så kan du aktivera din fyrbenta vän och få pälsklingens uppmärksamhet när du ska ta närbilder. 

© Shutterstock

Har du hund? Ta med dig kameran och din fyrbenta vän ut i skogen, parken eller någon annan trevlig plats där ni brukar promenera. 

Se till att ta närbilder av hunden när den är nyfiken, leksugen och alert på andra hundar. Du kommer att bli överraskad över hur starka uttryck din hund kan ha. 

Lekfulla kattungar, hästar, reptiler och akvariefiskar är också bra motiv. Om du själv inte har några husdjur känner du kanske någon som har det. 

De flesta djurägare tackar absolut inte nej till en bra bild av pälsklingen. 

> Läs också: Därför är hunden din bästa fotovän

2. Texturer och mönster

texturer och mönster fotografi

Du hittar mönster och texturer överallt i naturen om tittar dig omkring. De kan ge dig inspirerande bilder. 

© Shutterstock

När du går riktigt nära de många texturerna som finns överallt i dina omgivningar tränar du inte bara dina kunskaper inom fotografi – du tränar också din blick för detaljer.

Om du har ett makroobjektiv eller en makroring kan du använda det för att komma riktigt nära, men du kan även använda andra typer av objektiv.

Intressanta texturer kan t.ex. bara skalet på en frukt, barken på ett träd, tegelstenar, tyg, rost – när du väl är igång kommer du att se texturer och strukturer överallt.

3. Samlingar

Samling fotografi

Frimärken, mynt eller leksaksbilar. En samling kan vara ett intressant motiv att fotografera. 

© Shutterstock

Om du själv samlar eller känner någon som samlar något kan du fundera över hur du kan presentera samlingen på ett intressant sätt.

Folk samlar på en massa underliga saker – frimärken, flaskkapsyler, stenar, antika dockor. Gemensamt för många olika typer av samlingar är att de, om de arrangeras rätt, kan bli till intressanta bilder med en massa olika detaljer att förlora sig i. 

4. Rök och eld

Silverfärgade stearinljus mot svart bakgrund

Använd stearinljus, blockljus eller tårtljus – bara fantasin sätter gränserna. Sätt dig i ett mörkt rum med stativ för att få en helt ren bakgrund. 

© Shutterstock

Det finns inte två likadana bilder av rök, och därmed är det alltid ett intressant motiv – både i sig självt och som effekt i bl.a. porträtt. 

Vi har skrivit en artikel om hur du fotograferar rök. Om du redan har testat den här metoden kan du gå vidare och byta ut rökelsepinnarna mot ett stearinljus. 

Se till att använda ett helt mörkt rum och stativ eller något annat stabilt underlag för kameran – och var försiktig. 

5. Transportmedel

De flesta transportmedel kan ge intressanta bilder.

Om du är i närheten av en tåg- eller tunnelbanestation kan du fotografera rulltrapporna, de väntande passagerarna eller tåget när det dundrar in.

Annars kan du leta efter bilar, cyklister, skateboardåkare, fartyg, traktorer eller hästvagnar. Till och med lådbilar kan utgöra fina motiv. Det viktigaste är att det rör sig om transportmedel.

Du kan bl.a. experimentera med olika slutartider för att ta olika typer av bilder. 

6. I kylskåpet

Du reflekterar kanske inte över det vid matlagningen, men många matvaror är otroligt fotogeniska om du placerar dem i rätt omgivningar.

Botanisera i kylskåpet efter mat som kan bli till snygga bilder, t.ex. färgglada frukter och grönsaker, kaffebönor, läskflaskor i glas – bara fantasin sätter gränserna.

Läs också: 8 tips för matfotografering

7. Geometriska mönster

Närbild av färgstarka kakelplattor

Rikta blicken nedåt när du går in i en butik – golvet kan ibland överraska med vackra geometriska mönster. Kakelplattor som dessa finns ofta i äldre bagerier och blomsteraffärer. 

© Shutterstock

Cirklar, linjer, bågar, diagonaler – du kan hitta geometriska mönster i princip överallt om du tittar efter ordentligt. 

Börja med att leta därhemma, t.ex. badrumskakel eller bordsskivor med mosaik. När du har hittat alla intressanta mönster därhemma kan du gå ut och leta i gatumiljön eller inne i butiker. 

Om solen skiner kan skuggor också blidra snygga mönster på väggar, trottoarer och bilar. 

8. En bestämd färg

Gatufoto

Rött. Välj en färg och gå på jakt efter den i stadsmiljön. Det är en bra utmaning om du saknar inspiration. 

© Shutterstock

Välj vilken färg som helst och ge dig ut på en fotorunda genom staden. Håll ögonen öppna efter färgen som du har valt och fotografera alla saker som du hittar i den aktuella färgen.

Titta i skyltfönster, på folks kläder, skyltar, flaggor, portar, fåglar och allt som du kan hitta. Även om det är svårt att hitta färgen till en början ska du inte ge upp. Den dyker säkert upp så småningom.

Läs också: Det viktigaste du behöver veta om komposition

9. På landet

Gammal lada fotograferad mot mörk himmel

Du behöver inte fint väder för att ta bra bilder ute på landsbygden – tvärtom. Bilder av förfallna byggnader blir i regel effektfullare om himlen är mörk och hotfull. 

© Shutterstock

Om du har tillgång till bil kan du ta en tur på landet. Stora, vidsträckta fält och gamla, fallfärdiga gårdar kan bli till spännande motiv oavsett väder. 

Leta också efter kor, får, getter och höns. De första tre djurarterna kan ofta komma rätt nära utan att skrämma bort dem. Stör däremot inte djuren i onödan.

10. Lokala evenemang

Ta en titt i den lokala tidningen och se vad som händer i närområdet under den närmaste tiden. Om något evenemang låter intressant och är öppet för alla är det bara att hugga med sig kameran och sticka dit för att fotografera.

Det kan vara allt från linedancing till loppmarknader, bridgeturneringar, halvmaraton eller demonstrationer.

Bonus: Förkovra dig i bildbehandlingen

Om du saknar inspiration till att fotografera kan du skärskåda några av dina gamla bilder och jobba lite med dem i bildbehandlingen.

En bild med några år på nacken kan bli magisk efter en sväng i Photoshop. Du kanske kan lägga samman två olika bilder till ett nytt och intressant motiv.

Med vår nya bok om bildbehandling kan du få massor av tips och inspiration till nya och intressanta effekter till dina bilder.

Få kursboken "100 tips och kurser" med två nummer av Digital FOTO för bara 49 kronor. Se erbjudandet här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av