Fotografera din mat

8 enkla tips för matfotografering

Matbilder är en hit på sociala medier, men det är också en bra metod för att öva sig på att fotografera i lugn och ro.

2 maj 2016

1. Använd ett litet skärpedjup

Välj ett skärpedjup som ger en fin skärpa på en del av maträtten och mjuk oskärpa i bakgrunden. För att åstadkomma en sådan effekt ska du välja en stor bländaröppning, t.ex. F2,8 i kombination med en lång brännvidd, samtidigt som du går nära inpå motivet.

Städa upp i bakgrunden

2. Gör det enkelt

Välj ditt huvudmotiv och avlägsna alla övriga element som inte tillför bilden något. Less is more, som man säger.

> Vill du ta bättre bilder med din smartphone? Du får 2 nummer av Bonnier Digital FOTO samt den smarta 3-i-1-objektivsatsen som du lätt sätter fast på mobilen för bara 49 kronor.

3. Tänk på kompositionen

Se längre än det uppenbara motivet och fundera på hur bilden kan bli bättre. En kniv som man lägger i det gyllene snittet kanske ger bilden en perfekt balans. Använd dig av matens färger, till exempel röda tomater intill grön basilika. Och prova dig fram med olika vinklar.

Matbild med riven parmasan

4. Stöka till det!

Testa att lägga till lite smulor eller en nypa riven parmesan i bilden, för att få den att se mer realistisk och mindre arrangerad ut. Bilden blir intressantare när inte allt är helt perfekt. Men se upp så att det inte blir för mycket.

5. Använd högt ISO-värde – eller stativ

Om du fotograferar inomhus och i naturligt ljus, behöver du antingen öka ISO-värdet eller använda stativ för att undvika skakiga bilder. Ju lägre ISO, desto mindre brus, men om du inte har något stativ är det inte fel att öka ISO-värdet.

Riven ost i dagsljus

6. Använd naturligt dagsljus

En blixt ger ofta ett hårt ljus, så du kan med fördel utnyttja solens naturliga ljus. Det ger också matbilden ett lugnt och behagligt utseende. Ställ till exempel maten i fönstret och undvik gärna direkt solljus. Använd en reflektor för att lätta upp skuggiga områden.

Fotografera mat i svartvitt

7. Testa svartvitt

Svartvitt förenklar bilden och framhäver former och strukturer. Det framhäver också de ljusa och mörka områdena och är ett alternativt sätt att fotografera mat. Om du fotograferar i råformat kan du se effekten på kameraskärmen men ändå få med färgerna till datorn, så att du kan experimentera vidare med bilden i efterbehandlingen.

Ta en bit av kakan

8. Ta en tugga

Bra matbilder behöver inte vara arrangerade. När du har fotograferat kan du lugnt ta en bit av kakan och fotografera vidare. Om din bild gör folk hungriga har du gjort ett bra jobb.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av