1. Använd ett litet skärpedjup
Välj ett skärpedjup som ger en fin skärpa på en del av maträtten och mjuk oskärpa i bakgrunden. För att åstadkomma en sådan effekt ska du välja en stor bländaröppning, t.ex. F2,8 i kombination med en lång brännvidd, samtidigt som du går nära inpå motivet.

Städa upp i bakgrunden
2. Gör det enkelt
Välj ditt huvudmotiv och avlägsna alla övriga element som inte tillför bilden något. Less is more, som man säger.
3. Tänk på kompositionen
Se längre än det uppenbara motivet och fundera på hur bilden kan bli bättre. En kniv som man lägger i det gyllene snittet kanske ger bilden en perfekt balans. Använd dig av matens färger, till exempel röda tomater intill grön basilika. Och prova dig fram med olika vinklar.

Matbild med riven parmasan
4. Stöka till det!
Testa att lägga till lite smulor eller en nypa riven parmesan i bilden, för att få den att se mer realistisk och mindre arrangerad ut. Bilden blir intressantare när inte allt är helt perfekt. Men se upp så att det inte blir för mycket.
5. Använd högt ISO-värde – eller stativ
Om du fotograferar inomhus och i naturligt ljus, behöver du antingen öka ISO-värdet eller använda stativ för att undvika skakiga bilder. Ju lägre ISO, desto mindre brus, men om du inte har något stativ är det inte fel att öka ISO-värdet.

Riven ost i dagsljus
6. Använd naturligt dagsljus
En blixt ger ofta ett hårt ljus, så du kan med fördel utnyttja solens naturliga ljus. Det ger också matbilden ett lugnt och behagligt utseende. Ställ till exempel maten i fönstret och undvik gärna direkt solljus. Använd en reflektor för att lätta upp skuggiga områden.

Fotografera mat i svartvitt
7. Testa svartvitt
Svartvitt förenklar bilden och framhäver former och strukturer. Det framhäver också de ljusa och mörka områdena och är ett alternativt sätt att fotografera mat. Om du fotograferar i råformat kan du se effekten på kameraskärmen men ändå få med färgerna till datorn, så att du kan experimentera vidare med bilden i efterbehandlingen.

Ta en bit av kakan
8. Ta en tugga
Bra matbilder behöver inte vara arrangerade. När du har fotograferat kan du lugnt ta en bit av kakan och fotografera vidare. Om din bild gör folk hungriga har du gjort ett bra jobb.