Fotograf kamera stativ fotoväska fotoprojekt nyår

Att komma igång med ett fotoprojekt är ett fantastiskt sätt att träna sin blick, sin kreativitet och sin påhittighet. Vi har sammanställt 12 fotoprojekt som är lätta att komma igång med. 

© Shutterstock

12 kul fotoprojekt som du kan komma igång med under det nya året

Ett nytt år betyder 365 nya dagar när du kan fotografera, och vi har hittat 12 kul projekt som du genast kan kasta dig över – ett för varje månad.

30 december 2020 av Sarah Marie Winter

Det kan vara svårt att hålla inspirationen och motivationen uppe under de mörka vintermånaderna, och några fotografer känner det som att de harvar på i samma gamla hjulspår under den här årstiden.

Att komma igång med ett fotoprojekt är ett fantastiskt sätt att hålla igång som fotograf, och det kan till och med bidra till att du hittar fotoglädjen på nytt. Genom att sätta upp begränsningar för vad du ska fotografera, tvingar du dig själv att tänka i andra och kreativare banor.

Om du precis har skaffat din första riktiga kamera är ett fotoprojekt också ett väldigt bra sätt att lära känna den. Samtidigt kommer du att ha en tydlig idé om vad du ska fotografera, och till slut kommer du att ha en sammanhängande serie av bilder.

Ett fotoprojekt för varje månad

Vi har letat fram 12 fantastiska fotoidéer – en för varje månad. 

Du bestämmer själv om du ska fotografera varje dag, eller om du vill nöja dig med att ta en bild i veckan.

Hur du än går tillväga kommer du att ha en färdig uppsättning med bilder i slutet av månaden.

Läs också: 10 fotoidéer som kan få fart på din kreativitet

Fotoprojekt 1: Siffror och bokstäver

Världen är full av siffror och bokstäver. Leta efter faktiska siffror och bokstäver på hus- och vägskyltar, men håll också utkik efter saker som har samma form som en siffra eller en bokstav – t.ex. på byggnaders fasader eller i naturen.

Fotoprojekt 2: Gamla bilar

De flesta stannar upp och tittar en extra gång när de får syn på en fin gammal bil.

När det inträffar är det läge att plocka fram kameran och försöka få ett så tidlöst uttryck i bilden som möjligt – undvik t.ex. moderna bilar, reklam, papperskorgar och liknande.

Fotoprojekt 3: Fönster och dörrar

Port kyrka fotoprojekt

Historiska byggnader som kyrkor, rådhus och museer har ofta imponerande ingångar som bara väntar på att bli förevigade. 

Historiska byggnader har ofta stora portar och enorma fönster med ett myller av detaljer, medan modern arkitektur oftast kännetecknas av strama linjer och upprepningar.

Gå på jakt efter så många olika typer av dörrar och fönster som du över huvud taget kan hitta.

> Läs också: Allt som fotografen behöver veta om komposition

Fotoprojekt 4: Okända människor

Om du inte är van vid att fotografera människor kan det vara ett stort steg att fråga någon som du precis har mött om du får ta en bild av dem. 

I gengäld kan det ge fantastiska bilder med ett ärligt och oslipat uttryck. 

Kom ihåg att för varje gång du tar kontakt med en okänd människa blir det lite lättare – och det värsta som kan hända är att du får ett nej.

Fotoprojekt 5: Färgtema

Välj en färg som ska dominera alla dina bilder. Se till att välja en iögonfallande färg, t.ex. rött eller blått. 

Du behöver inte fylla hela bildytan med färgen – det behöver faktiskt bara vara en liten detalj i bilden, så länge som kompositionen leder blicken mot den detaljen. 

Läs också: Så tar du snyggare färgbilder

Fotoprojekt 6: Mönster i strukturer

Klinker mönster fotoprojekt

När du har vant dig vid att lägga märke till spännande strukturer kommer du att märka att de finns överallt – från golvet på den offentliga toaletten till barken på skogens äldsta träd. 

© Shutterstock

Tegel, klinker, bark och sand – det finns strukturer överallt omkring oss, och i strukturerna gömmer det sig ofta intressante mönster och därmed perfekta fotomöjligheter.

Se till att fotografera strukturerna i en vinkel på nittio grader, så att ytan ligger parallellt med objektivets frontlins. 


Fotoprojekt 7: Porträtt utan ansikten

Om du är van vid att fotografera människor kan du utmana dig själv lite extra och börja ta porträtt utan att visa ansikten. 

Det kan t.ex. vara folk med ryggen till, folks silhuetter, en detalj som t.ex. händer eller fötter, hela kroppar – bara fantasin sätter gränser. 

Fotoprojekt 8: Skuggor

Ljus är ett av de viktigaste elementen inom fotografi, men mörker är minst lika viktigt, och du kan åstadkomma fascinerande resultat genom att uteslutande fokusera på olika föremåls skuggor snarare än själva föremålen. 

Leta efter skuggor hos människor, djur, byggnader och föremål. 

Fotoprojekt 9: Självporträtt

Självporträtt spegling fotoprojekt

Ett självporträtt är inte samma sak som en selfie. Dra nytta av att du har modellen – dig själv – till ständigt förfogande, och experimentera med ljus, vinklar och poser. 

© Shutterstock

En del fotografer gillar inte själva att bli fotograferade, men genom att vända kameran 180 grader tvingar du dig själv bort från din bekvämlighetszon – och det ger grogrund för nya idéer.

Att använda dig själv som modell behöver inte innebära att måste hålla kameran på rak arm mot dig själv. Använd i stället stativ och självutlösare, eller hitta en reflekterande yta som en vattenpöl eller en spegel.

Njut också av att du för en gångs skull har en modell som inte blir uttråkad.

Läs också: 5 tips för bra bilder med reflektioner

Fotoprojekt 10: Tatueringar

Många tatueringar är förknippade med personliga historier, noggrann planering och ett omsorgsfullt arbete. Det gör dem till intressanta motiv som numera finns på väldigt många människor. 

De flesta är stolta över sina tatueringar och vill gärna prata om dem. Det gör också att det är lättare att få fotografera dem. 

Fotoprojekt 11: Samma plats

En plats kan förändras helt från dag till natt eller från sommar till vinter – tänk bara på populära badorter som sprudlar av liv om sommaren och på hur de ser ut i januari när vinden river i de kala träden. 

Att besöka samma plats flera gånger på en dag eller ett år kan ge dig en fantastisk bildserie sin säger mycket mer om platsen än vad en ögonblicksbild någonsin kan. 

I den här artikeln hittar du mer inspiration om att fotografera samma plats under de fyra årstiderna.

Fotoprojekt 12: Platser från barndomen

Trädgård barndomshem fotoprojekt

Att återbesöka platser som du inte har sett på flera år kan ge ny inspiration och väldigt stämningsfulla bilder. 

© Shutterstock

Om du inte bor på samma ort som du växte upp finns det med stor sannolikhet platser från din barndom som du inte har sett på flera år. 

Tillbringa en dag eller två med att besöka de här platserna med friska ögon och försök att få de minnen som du har från platserna att visas i bilderna. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av