Elektriskt blå färger i staden Chefchaouen i Marocko

Det krävs en stram komposition för att göra det mesta av den elektriskt blå färgen som är vanligt förekommande i den marockanska staden Chefchaouen.

© Shutterstock

Så får du snyggare färgbilder

Färgstrålande bilder blir lätt röriga att titta på eftersom det finns så många element som drar blicken åt sig. Vi visar hur du åstadkommer den bästa kompositionen.

21 juni 2018 av Sarah Marie Winter

Famlar du också efter kameran när du ser en rad gamla hus i Venedig eller en livlig basar i Istanbul? 

Då är du inte ensam.

Men tyvärr är det sällan de här motiven blir till lyckade bilder. 

De många färgerna konkurrerar nämligen om betraktarens uppmärksamhet, vilket gör att bilden ser rörig ut. 

Därför är det viktigt att du tänker extra mycket på kompositionen och väljer ut exakt de färger och element som bidrar positivt till bilden – och utelämnar de som verkar störande. 

Här hittar du tre tips som kan vara bra att tänka på när du fotograferar färger:

Tips 1: Skär bort allt dödkött 

Man i färgglad trappa, kraftigt beskuren

Utan störande element får bilden av mannen i trappan en näst intill grafisk kvalitet, samtidigt som färgerna verkligen kommer till sin rätt. 

© Shutterstock

Om du har ett motiv med massor av färger bör du välja ett utsnitt där bara de viktigaste elementen är med. Som här, där fotografen inte har tagit med något annat än en man, en lodrät linje och den regnbågsfärgade trappan.

Försök att föreställa dig hur bilden skulle ha sett ut om den var tagen tio meter längre bort, så att man också kunde se de omkringliggande husen, telefonstolparna, bilarna, reklamskyltarna och andra människor. 

Det hade inte alls varit lika effektivt som det här enkla motivet.

Det betyder inte nödvändigtvis att du måste leta upp ett nytt motiv – du kanske bara behöver byta vinkel eller gå närmare inpå.

Läs också: Det viktigaste som du som fotograf behöver veta om komposition

Tips 2: Häll dig till två färger

Trafikljus fotograferade mot mörk himmel med endast två färger

Genom att använda linjer och välja bort alla andra färger än blått och rött lyfter man bilden från ett vardagligt snapshot till ett riktigt intressant fotografi.

© Shutterstock

När du ska välja vilka färger som ska vara med i bilden gäller samma regel som för val av motiv – de enklaste kombinationerna är oftast de effektivaste. 

Den mest iögonfallande effekten får du genom att kombinera två färger som ligger långt ifrån varandra i färgspektret, så kallade komplementfärger. 

Det kan t.ex, vara blått och orange, eller rött och grönt. 

Med en stram komposition kan du få en utmärkt bild även om färgerna inte står i så stark kontrast till varandra. 

Bilden ovan visar något så vardagligt som ett trafikljus och en regntung himmel, men eftersom de båda färgerna är ensamma i bilden får man en dramatisk effekt som gör bilden intressant.

Tips 3: Fotografera i svartvitt – och få bättre färgbilder

LCD-skärm på kamera med bildstilen Monokrom

Tro det eller ej, men du kan faktiskt få bättre färgbilder genom att fotografera i svartvitt. 

Du kan faktiskt öva upp din förmåga att komponera motiven genom att välja bildstilen Monokrom och titta på kamerans LCD-skärm medan du fotograferar. 

När färgerna försvinner blir du nämligen betydligt mer uppmärksam på former och linjer. Därmed är det enklare att åstadkomma effektiva kompositioner när du bara ser de svartvita nyanserna. 

Glöm inte att fota i råformat – om du bara fotar i jpeg blir bilderna permanent svartvita.

Läs också: Adobe RGB eller sRGB? Så väljer du rätt färgrymd

Läs hur du får färg på bilderna

I takt med att bildprocessorerna blir alltmer avancerade blir kamerorna också bättre på att återge verklighetens färger, och i dag kan de flesta kameror återge flera tusen toner i varje grundfärg. 

I nummer 10/2018 av Bonnier Digital Foto får du massor av tips på hur du kan få rejält med kräm i färgerna i dina bilder – både vid fototillfället och i bildbehandlingen. 

Så får du finare färger i bilderna
LÄS MER I BONNIER DIGITAL FOTO

I artikeln kan du läsa om hur du får ut mesta möjliga från färgerna i dina bilder.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av