4 vägar till annorlunda landskapsbilder
© Shutterstock

4 vägar till annorlunda landskapsbilder

Landskap är ett väldigt omtyckt motiv att fotografera, men många landskapsbilder kan inte alls mäta sig med verkligheten. Här får du fyra tips på hur du kan ta landskapsbilder som skiljer sig från mängden.

Ett lyckat landskapsfoto ska visa ett områdes naturliga skönhet, men det är faktiskt inte fullt så enkelt som det låter.  

Alltför många fotografer trycker nämligen bara på utlösarknappen och låter kameran sköta resten – vilket i regel ger landskapsbilder som är oinspirerande att titta på. 

Här tipsar vi om hur du kan få dina bilder att skilja sig från mängden.

1. Skuggor ger textur åt landskapet

När du fotograferar stora vidsträckta områden, kan det vara svårt att få en känsla för de olika lagren i landskapen – i synnerhet när solen står som högst på himlen. 

Det starka ljuset mitt på dagen gör att detaljer går förlorade, så det kan vara bra att vänta med att ta bilden tills ljuset är lite mer dämpat.

När solen sänker sig är det lättare att se skuggor och kontraster i landskapet, vilket ger finare bilder i och med att landskapet ger ett mer dramatiskt uttryck. 

> Läs också: 3 motiv som du ska fotografera med det manuella programmet

Landskapsbild med skuggor.

När solen står närmare horisonten, är det lättare att fotografera skuggorna i landskapet.

© Shutterstock

2. Fokusera på mindre detaljer

Ett stort skärpedjup där hela landskapet är i fokus, får du oftast med en bländare mellan F8.0 och F11. Det är här som de flesta objektiv tecknar landskap skarpast.

Men det är inte nödvändigtvis hela landskapet som här intressant att avbilda, och därför kan det vara motiverat att använda en större bländaröppning. Ju större bländaröppning du väljer, desto mer ljus kommer in till sensorn – och desto mindre blir skärpedjupet. 

Du kan få ett annorlunda landskapsfoto genom att använda en större bländare än t.ex. F8.0, så att bara en begränsad del av det stora landskapet blir skarp. 

Ett litet skärpedjup leder blicken åt ett håll, och du som fotograf kan bestämma vilka delar av kompositionen som ska vara skarpa.

> Läs också: 5 tips som ger bländande vackra bilder av broar

Landskapsbild med litet skärpedjup.

Ett lågt bländartal ger ett litet skärpedjup, medan ett högt bländartal ger ett stort skärpedjup. 

© Shutterstock

3. Ett teleobjektiv möjliggör andra kompositioner

Ett teleobjektiv är ett av de bästa objektiven som du kan ha med dig när du fotograferar landskap. 

Med ett teleobjektiv kan du nämligen isolera objekt och andra detaljer i landskapet med ett väldigt litet skärpedjup.

Du kan zooma in på linjer, mönster, lager, strukturer och till och med silhuetter för att ta intressantare bilder. 

Teleobjektivet gör det också möjligt att ta fina landskapsbilder även när förgrunden störs av oattraktiva element som antenner och elledningar.

> Läs också: 10 fotografer att följa på Instagram

Fotograf med teleobjektiv.

Objektiv som täcker brännvidden 150–300 mm betecknas som måttliga teleobjektiv. Den här typen av objektiv lämpar sig väl för landskap, i och med att brännvidden komprimerar perspektivet och får element i horisonten att se ut som att de ligger närmare motivet än vad de är i verkligheten.

© Shutterstock

4. Utnyttja speglingar i vattnet

Om du kan spegla himlen i vatten, kan det ge fantastiska bilder. Den största utmaningen här är att det inte får blåsa för mycket, så att vattnets blanka yta krusas.

Därför kan det vara bra att ta en titt på väderprognosen innan du ger dig ut för att fotografera. De finaste speglingarna får du när vinden är svagare än fem meter i sekunden. 

> Läs också: 4 sätt att ta annorlunda bilder av staden

Spegling i vattenyta

En bra bild med speglingar har intressanta detaljer i himlen, t.ex. en molnformation eller en solnedgång. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av