Gamla Stan, Stockholm


© Shutterstock

4 vägar till annorlunda bilder av staden

Den vibrerande och ständigt föränderliga staden är något av det mest intressanta att fotografera, men det är svårt att vara originell när motivet har förevigats massor av gånger förut. Vi hjälper dig att sparka igång din kreativitet.

13 augusti 2020 av Christian Trant

Vi hjälper dig att sparka igång kreativiteten, så att du kan ta bilder av staden som skiljer sig från mängden. 

1. Färger skapar samspel

Försök att leta efter matchande färger när du väljer motiv i staden. Om du kan hitta platser där två eller flera färger matchar varandra, kan det skapa ett intressant uttryck som gör bilden mer minnesvärd.

Det kan t.ex. handla om industriområden, där färgerna har en tendens att påminna om varandra. Här kan du åstadkomma ett kärvt uttryck genom att fotografera verktyg, maskiner och skyltar mot likartade fasader.

Du kan även hitta fina färgkombinationer i städer där det finns gamla arbetarbostäder. Här är bostadslängorna ofta likadana, men med olika färger, vilket ger ett snyggt stilistiskt uttryck.

> Läs också: Gör dina bilder intressantare med turkosa färger

Gamla Stan i Stockholm

Leta efter färger som matchar med varandra. Likartade färger ger bilden ett stillsamt uttryck.

© Shutterstock

2. Rama in motivet

Fotografera genom fönster, portar eller andra byggnader, så att huvudmotivet ramas in i förgrunden. Det ger en fin effekt, där inramningen aktivt används för att berätta en del av bildens historia.

Om bilden blir mörk och helt utan detaljer, kan det bero på att kontrasterna i bilden blir för stora för kamerans bildsensor. Det kan du lösa genom att använda kamerans HDR-funktion, vilket står för High Dynamic Range. 

Om din kamera inte har den här funktionen, kan du i stället ta flera bilder vid olika exponeringar och sedan lägga samman dem i t.ex. Photoshop. 

> Läs också: Så tar du perfekta HDR-bilder

Elefantporten vid Carlsberg i Köpenhamn.

I äldre stadsdelar finns det ofta många portar.

© Shutterstock

3. Leta upp spännande gatukonst

Du kan ta roliga och snygga bilder på gatukonst genom att gå på upptäcktsfärd i staden. I de flesta större städer finns det både små och stora bidrag från lokala och internationella konstnärer. 

Gatukonst är ofta ett uttryck för ett grannskaps personlighet, och du kan ta väldigt uppriktiga bilder genom att fotografera graffiti, klistermärken eller hela fasadmålningar. 

Du kan även använda gatukonst som en intressant och annorlunda bakgrund till porträttfoton. 

Läs också: Bli ett ess på gatufoton

Street art

Gå på upptäcktsfärd när du fotograferar staden. Gatukonsten är ofta undanskymt placeras, men de är i regel fantastiska motiv.

© Shutterstock

4. Hitta platserna där staden speglar sig

Om du kan spegla motivet i vattendrag, havet eller bara en vattenpöl kan du ta fantastiska bilder där staden speglas.

Om vattnet är helt stilla och kameran står på stativ, kan du skapa bilder som lurar ögat och ger intrycket av att världen är tudelad.

Glöm allt om det gyllene snittet när du fotograferar speglingar. Här gäller det att få kompositionen till att vara lika mycket i vattnet och ovanför vattnet. 

> Läs också: 7 tips som ger finare landskapsbilder

New York speglas i vattnet

Kolla väderprognosen om du vill ta en bild där motivet ska spegla sig i vattnet. Det behöver vara helt vindstilla. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av