Örn i flykt

Fåglar i flykt hör till de motiv där du oftast får bäst resultat genom att använda det manuella programmet.

© Shutterstock

3 motiv som du ska fotografera på manuellt program

På det manuella programmet är det du som tar kontrollen. Vi visar hur du får bra resultat av motiv som ofta ställer till med problem på auto-funktionen.

23 september 2020 av Christian Trant

1. Landskapsbilder med flera lager

Kamerans automatiska program får lätt problem vid landskapsfotografi. Här får du ofta bilder utan det eftertraktade skärpedjupet där allt är i fokus från förgrund till bakgrund. 

Här är det nödvändigt att man själv kan ta kontrollen och bestämma den lämpligaste slutartiden och bländaren, vilket du kan göra på det manuella programmet. 

De flesta objektiv tecknar landskap skarpast när du väljer en bländaröppning mellan F8 och F11. 

> Läs också: Så fotograferar du solnedgången

Solnedgång över berg

Fortsätt att fotografera efter att solen har gått ned bakom horisonten. Ljuset blir ständigt alltmer dramatiskt, och med långa slutartider kan du fortfarande ta vackra bilder av de orange färgerna.

© Shutterstock

2. Fåglar i flykt

Om du fotograferar på det automatiska programmet riskerar du lätt att fåglarna som du fotograferar bara blir till suddiga silhuetter i och med att kameran inte väljer rätt slutartid. 

Det är också lätt hänt att skärpan blir alltför begränsad, så att t.ex. bara den ena vingen blir skarp. 

Du kan undvika båda de här problemen genom att själv ta kontrollen och gå över till det manuella programmet. Här bär du börja med att välja en slutartid på omkring 1/1000 sekund, om du vill frysa fast motivet. Om fågeln fortfarande blir oskarp, behöver du välja en ännu kortare slutartid.

Om du vill ha skärpa på hela fågeln, utgå ifrån bländare F4.0 och justera sedan tills inställningarna passar till den aktuella situationen.  

> Läs också: Så fotograferar du fåglar i flykt

Blåmes med utbredda vingar

Här samverkar bländaren och slutartiden, så att hela fågeln blir skarp samtidigt som den korta slutartiden fryser fast motivet.

© Shutterstock

3. Bländande porträttfoton

Du kan absolut lyckas med porträttbilderna på det automatiska programmet, men den största kreativa friheten får du bara när du går över till det manuella programmet. 

Och med det manuella programmet blir det lättare att åstadkomma önskad grad av bakgrundsoskärpa.

Om du vill ta ett klassiskt porträttfoto där modellen framträder tydligt mot en oskarp bakgrund, är det bra att utgå ifrån en stor bländaröppning mellan F2.0 och F4.0. 

Den lämpligaste bländaröppningen beror på hur nära du står modellen, din brännvidd och hur nära modellen står bakgrunden. 

Om du vill ha en oskarpare bakgrund ska du minska avståndet till modellen, och öka modellens avstånd till bakgrunden. 

> Läs också: De bästa kamerainställningarna för porträttfoton

Med en brännvidd på mindre än 50 mm bör du använda en bländare på minst F3.2 för att få en snygg oskärpa på bakgrunden, men ju längre brännvidd du har, desto mindre bländaröppning kan du använda.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av