Ta bländande snygga bilder av broar med de här fem tipsen

Hardangerbron korsar Eidfjorden i Norge och är en av världens längsta hängbroar. Det finns nog inte heller många broar med en vackrare utsikt. 

5 tips som ger bländande vackra bilder av broar

De flesta använder dem bara för att ta sig från punkt a till punkt b, men broar är faktiskt också väldigt bra motiv, i och med attde ofta förenar imponerande arkitektur med vacker natur. Här tipsar vi om hur du kan ta bättre bilder av broar.

2 september 2020 av Sarah Marie Winter

Många av oss går, cyklar eller kör över broar på daglig basis, men det är nog inte alla som stannar för att fotografera dem. 

Men det finns det goda skäl att göra, för många broar är arkitektoniska pärlor som ofta dominerar platserna där de står. 

Här får du fem tips som ger bättre bilder av broar, så det är bara att komma ihåg att ta med kameran nästa gång du sätter dig i bilen eller grenslar cykeln. 

> Läs också: De bästa kamerorna just nu

1. Fotografera mitt på dagen och på natten

Vi rekommenderar oftast att fotografera landskap vid soluppgång och solnedgång, i och med att skuggorna är mjukare och man kan få med fler färger i himlen än mitt på dagen.

Men dagsljusets hårda skuggor kan i kombination med broarnas räta linjer och stringenta former ge en snygg, grafisk effekt i bilder. Konvertera eventuellt bilden till svartvitt för att åstadkomma ännu högre kontrast.

Nattetid får man en helt annan stämning, och här kan du använda bilarnas strålkastare och brons belysning genom att t.ex. använda långa slutartider och en liten bländare som ger stjärnformade ljuspunkter. 

> Läs också: Lär dig tekniken bakom vitbalans

Ta finare bilder av broar

Den här bron i Finland är fotograferad i samma ögonblick som en spårvagn körde förbi. Fotografen har här använt sig av de diagonala linjerna som inte alls skulle vara lika snygga framifrån. 

© Shutterstock

2. Använd både vidvinkel och tele

De flesta håller sig nog till vidvinkelobjektivet, för att få med brons hela konstruktion, och det kan också ge imponerande bilder där det ser ut som att bron försvinner bort i horisonten.

Men om du har möjlighet, bör du också testa att komponera bilder med tele. Ett teleobjektiv komprimerar nämligen perspektivet, så att t.ed. bropelare och pyloner hamnar närmare varandra, vilket kan ge en intressant komposition.

Teleobjektivet lämpar sig också vanligen för stora broar, som Ölandsbron eller Öresundsbron, medan vidvinkeln även kan få små broar att se imponerande ut.

> Läs också: 3 tips som ger dig finare bilder av solnedgången

3. Leta efter okonventionella vinklar

När du har tagit den klassiska bilden framifrån, är det bra att se sig omkring och undersöka bron från några mer okonventionella vinklar. 

Gå t.ex. ned på knä, så att du kan fotografera bron nedifrån och upp, ställ dig under bron om det går och klättra upp på räcket om det är brett nog för att du kan stå eller sitta där utan att falla ner.

Du kan även kolla hashtaggar för området på Instagram för att se vad andra fotografer redan har gjort, så att du vet vad du ska undvika.

> Läs också: 5 snabba tips för fotografering i den blå timmen

4. Experimentera med långa slutartider

Om bron spänner över vatten, är det perfekt att använda en lång slutartid på t.ex. 30 sekunder. Det ger en mjuk och slät vattenyta som ger ett lugnt och tidlöst uttryck.

Såvida du inte kan luta kameran mot t.ex. ett staket så att den hålls stilla under hela exponeringen, behöver du använda ett kamerastativ. Om du fotograferar mitt på dagen, behöver du också ett kraftigt ND-filter. 

> Läs också: Fyra filter som varje fotograf bör känna till

Ta fina bilder av broar

Många fokuserar på pylonerna när de fotograferar Öresundsbron. Men den är faktiskt lika fascinerande ur ett lägre perspektiv där man bara anar pylonerna i den dimmiga horisonten. 

© Shutterstock

5. Använd kamerans vattenpass

Broar lämpar sig väl för symmetriska kompositioner med massor av linjer, men om de horisontala linjerna inte är snörräta, ger bilden ett obalanserat intryck.

För att underlätta för dig, kan du aktivera kamerans inbyggda vattenpass där linjer lyser grönt när kameran hålls rakt.

> Läs också: Det viktigaste du behöver veta om komposition

Fler brotips och karta över de vackraste broarna

Om du ännu inte har fått upp ögonen för broarnas potential, eller inte vet var du ska börja, ska du läsa Bonnier Digital FOTO nummer 14/2020.

Här visar vi nämligen var Sveriges snyggaste och mest speciella broar finns, och så ger vi också en massa tips på hur du ska ställa in kameran och vad du bör titta efter.

Om du ännu inte prenumererar, kan du just nu få en praktisk fotoryggsäck och två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 118 kronor, inklusive porto

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av