Ta bländande bilder av broar med dessa fem tips

Helgelandsbron korsar Eidfjorden i Norge och är en av världens längsta hängbroar. Och det finns nog inte många broar med vackrare utsikt. 

5 tips för bländande bilder av broar

De flesta använder dem bara för att ta sig från a till b, men broar är faktiskt riktigt bra motiv eftersom de ofta förenar imponerande arkitektur med vacker natur. Här tipsar vi om hur du tar bättre bilder av broar.

2 januari 2023 av Sarah Marie Winter

Många av oss går, cyklar eller kör över broar dagligen, men det är nog inte alla som stannar för att fotografera dem. 

Det finns det dock goda skäl att göra, för många broar är arkitektoniska pärlor och de dominerar ofta området de ligger i. 

Här får du fem tips på hur du tar bättre bilder av broar, och sedan gäller det bara att komma ihåg kameran nästa gång du sätter dig i bilen eller på cykeln. 

1. Fota mitt på dagen och på natten

Vi brukar rekommendera att man fotograferar landskap vid soluppgång och solnedgång, eftersom skuggorna är mjukare och himlen mer färggrann än mitt på dagen.

Men faktum är att de hårda skuggorna i fullt dagsljus kombination med broarnas raka linjer och stringenta former kan ge en snygg, grafisk effekt i bilden. Konvertera eventuellt bilden till svartvitt för ännu mer kontrast.

På natten ändras stämningen fullständigt. Nu kan du utnyttja bilarnas strålkastare och belysningen på bron, till exempel genom att använda långa slutartider och liten bländare, vilket skapar ljusränder och stjärnformade ljuspunkter. 

> Läs även: Lär dig tekniken bakom vitbalansen

Ta bättre bilder av broar

Bilden av denna bro i Finland togs från sidan i samma ögonblick som en spårvagn körde förbi. Fotografen har alltså utnyttjat de diagonala linjerna, som inte alls hade sett lika imponerande ut framifrån. 

© Shutterstock

2. Använd både vidvinkel och tele

De flesta väljer nog vidvinkelobjektivet för att få med hela brons konstruktion, och det kan också ge imponerande bilder där bron ser ut att försvinna mot horisonten.

Om du har möjlighet bör du dock även testa kompositioner med teleobjektiv. Ett teleobjektiv komprimerar nämligen perspektivet så att exempelvis bropelare och pyloner dras tätt samman, vilket kan ge en spännande komposition.

Teleobjektivet är ofta bra när man fotar stora broar, som Tjörnbron eller Öresundsbron, medan vidvinkeln kan få även små broar att se imponerande ut.

> Läs även: 3 tips som ger dig snyggare bilder av solnedgångar

3. Leta efter okonventionella vinklar

När du har tagit det klassiska fotot rakt mot bron ska du se dig omkring och undersöka bron ur mer okonventionella vinklar. 

Stå till exempel på knä så att du kan fotografera bron nedifrån och upp, ställ dig under bron om det är möjligt, och klättra upp på räcket om det är brett nog för att du ska kunna stå där utan att falla ner.

Du kan också kolla in hashtaggarna för området på Instagram för att se vad andra fotografer har gjort tidigare, så att du vet vad du inte ska satsa på.

> Läs även: 5 snabba tips för att fotografera under blå timmen

4. Experimentera med långa slutartider

Om bron förbinder två områden som är åtskilda av vatten är det perfekt att använda en lång slutartid på runt 30 sekunder. Då blir vattenytan mjuk och jämn, vilket ger ett lugnt och tidlöst uttryck.

Om du inte kan stödja kameran på exempelvis ett staket, där den kan stå orörlig under hela exponeringen, måste du använda ett kamerastativ. Om du fotar mitt på dagen krävs även ett kraftfullt ND-filter. 

> Läs även: Fyra filter som varje fotograf bör känna till

Ta bättre bilder av broar

Många fokuserar på pylonerna när de fotograferar Öresundsbron. Men faktum är att bron är lika fascinerande ur ett lägre perspektiv, där man bara kan ana pylonerna vid den dimmiga horisonten. 

© Shutterstock

5. Använd kamerans vattenpass

Broar gör sig bra i symmetriska kompositioner med massor av linjer, men om de horisontella linjerna inte är helt raka känns bilden obalanserad.

För att underlätta för dig själv kan du aktivera kamerans inbyggda vattenpass. Då visas linjer på skärmen som lyser grönt när kameran hålls rak.

Om du följer de fem tipsen i den här artikeln, är vi säkra på att du får mycket bättre bilder av de vackra broarna i ditt närområde. Och glöm inte bort alla broar som är värda ett besök på andra håll i landet eller i något av grannländerna. 

> Läs mer: De 10 bästa broarna i Norden att fotografera

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av