Det finns hundratals tips på hur man lyckas med sina landskapsbilder, men vi har vaskat fram 10 tips som vi tycker är de viktigaste.
1. Undvik skakningar från spegeln
Även om du använder stativ kan spegelrörelsen i en DSLR-kamera ge upphov till skakningar. Du kan låsa spegeln i menyn eller med en ratt som du ställer in på exempelvis MUP.
Första gången du trycker på avtryckaren fälls spegeln upp, och nästa gång tas bilden.
2. Hjälp kameran på traven med exponeringskompensation
Om du fotograferar i motljus, alltså mot solen, kan du få fantastiska resultat med hög kontrast, effektfulla silhuetter och långa, fina skuggor.
Var beredd att ingripa med exponeringskompensation för att göra bilden mörkare eller ljusare.
> Läs även: 4 sätt att ta annorlunda bilder av staden

Exponeringskompensationen finns vanligtvis på en knapp med en plus/minus-symbol.
© Shutterstock3. Horisontlinjen ska ligga i mitten vid speglingar
När horisontlinjen ligger ungefär mitt i bilden brukar resultatet inte bli så spännande, men vid speglingar i exempelvis vattenytor fungerar det bra att göra ett undantag.
4. Ännu skarpare fokus med live view
När du använder live view kollar kameran skärpan direkt på bildsensorn istället för i en autofokusmodul längst ner i kameran.
Det kan ge lite högre precision i fokuseringen och därmed bättre skärpa. Spegellösa systemkameror använder alltid live view.

Ofta använder man en kraftig vidvinkel för att skapa bredd och djup. Gå därför så nära den reflekterande ytan som möjligt.
© Shutterstock5. Med ett ND-filter är det lättare att skapa rörelseoskärpa
Ett ND-filter på objektivet dämpar ljuset.
Det är guld värt när du vill använda längre slutartider i dagsljus för att till exempel få oskärpa på dimma och vatten eller åkrar och ängar.
6. Använd HDR-funktionen när det är stora kontraster i ljuset
Om motivet har stora kontraster kan du använda automatisk gaffling. Det ger detaljer i både de mörkaste och de ljusaste områdena.
När funktionen är aktiverad kan du ta en rad bilder med varierande exponering.
Därefter kan du välja ut den bästa exponeringen eller sätta samman alla fotona till en HDR-bild när du bildbehandlar.
> Läs även: 10 fotografer du bör följa på Instagram

En HDR-bild innehåller mycket mer information än en vanlig bild, och det är denna information som gör det möjligt att lätta upp mörka områden och få fram mycket mer detaljer än vad man vanligtvis kan vid råkonvertering.
© Shutterstock7. Använd rätt bildstil
Med funktionen bildstil kan du enkelt uppnå det uttryck som passar för exempelvis landskap.
När du väljer en bildstil som Landskap till dina landskapsbilder justeras färgtonerna automatiskt så att en blå himmel, gröna partier och solnedgångar får mer liv i färgerna.
> Läs även: 5 tips för lysande foton av broar
8. Använd blixt för att lysa upp förgrunden
Du kan använda kamerans blixt för att skapa en snygg effekt genom att till exempel lysa upp delar av förgrunden. Det är särskilt smart om du fotograferar i motljus, där kamerans ljusmätare insisterar på att göra förgrunden mörk.

När du fotograferar djur i solljus kan detaljer i förgrunden lätt försvinna på grund av det starka ljuset. Då är det bra att aktivera blixten.
© Shutterstock9. Histogrammet ljuger inte
Kamerans histogram är ett bra hjälpmedel när du vill hålla koll på exponeringen.
Du kan inte alltid lita på skärmen, men histogrammet avslöjar om delar av bilden blir helt svarta eller vita. Detta rättar du till med exponeringskompensationen, på knappen med symbolerna + och –.
10. Ett litet skärpedjup riktar uppmärksamheten mot detaljerna
Landskapsbilder präglas ofta av stort skärpedjup, men du kan skapa en snygg effekt genom att göra tvärtom med en stor bländaröppning, exempelvis F2.8.
> Läs även: 3 motiv att fota på manuellt program

Under Vitbalans i menyn kan du gå ett steg djupare, så att du får möjlighet att korrigera vitbalansen fritt. Då kan du till exempel förstärka lila toner.
© Shutterstock