Vi tipsar om inspirerande Instagram-konton.

Instagram är fantastiskt när man ska söka inspiration till nya fotoprojekt. Se vilka som inspirerar oss.

© Shutterstock

10 fotografer att följa på Instagram

Det finns en massa bilder på Instagram, som är tagna av duktiga fotografer från hela världen. Här tipsar vi om 10 av dem som vi på redaktionen gillar mest.

8 september 2020 av Christian Trant

Det är inte alltid vi på redaktionen är lika motiverade till att gå ut och fotografera. 

Lyckligtvis finns Instagram, och den sociala plattformen är en guldgruva när vi saknar inspiration. 

Här går vi igenom 10 fotografer vars Instagram-profiler vi ofta besöker för att sparka igång vår motivation och inspiration. 

1. @paulnicklen

Paul Nicklen tar helt otroliga naturbilder. I sina bilder visar han den karga, barska och väldigt fotogeniska naturen som han fotograferar på sina resor runt om i världen. 

Som fotograf är Paul Nicklen särskilt bra på att fotografera djur som vi andra bara drömmer om att komma nära. 

> Läs också: 7 tips som ger bättre Instagram-bilder

2. @brahmino

Simone Bramantes motiv varierar mycket, men gemensamt för alla bilderna är att han fångar ljus och färger på ett särdeles vackert sätt.

Oavsett om motivet är arkitektur, landskap eller porträtt är bilderna tagna med stor omsorg om hur motivet ska bli bäst i förhållande till komposition och ljussättning.

3. @macenzo

Dirk Bakker är ett ess på att fotografera arkitektur, mönster och design. Bakker är noga med kompositionen och beskärningen, och det ger ett oerhört snyggt yttryck i hans bilder. 

Om du drömmer om att bli bättre på att ta originella bilder av arkitektur, kan du lära dig mycket av Bakkers sätt att fotografera.

4. @astrodub

Angeliki Jackson har specialiserat sig på gatu- och porträttfoton. Hennes stil är väldigt urban, och hon kan ta porträtt som är autentiska och berättar en historia.

Om du drömmer om att bli bättre på porträttfotografering och gärna vill ta bilder som har en extra udd och nerv, kan du lämpligen söka inspiration i Angeliki Jacksons fotos.

5. @amivitale

Ami Vitales hjärta klappar för att rädda naturen. Genom sin Instagram-profil försöker hon att inspirera sina följare till att ta bättre respektera djurlivet och de naturområden som är hårdast drabbade.

Vitales visar fram det sårbara djurlivet, men och fotograferar också de personer som har vigt sitt liv åt att förbättra villkoren för djuren. Bilderna är vackra och dramatiska och kan användas som inspiration för hur man kan ta djurbilder.

6. @hannes_becker

Hannes Becker tar vackra naturbilder som väcker reslusten hos betraktaren. Instagram-profilen är fylld av karga landskap i gråväder, där de mörka färgerna dominerar.

Bilderna visar att du kan ta vackra landskapsbilder året om, och hur du kan använda gråväder för att skapa en dramatisk stämning i landskapsbilderna.

7. @helloemilie

Emilie Ristevski tar fantastiska bilder med ett minimalistiskt uttryck. Hon är bra på att göra det mesta av de rosa och orange tonerna i solnedgången, vilket hon kombinerar med storslagna motiv.

Oavsett om du gillar bilder av djurliv, arkitektur, landskap eller molnformationer, har Ristevski fotograferat det, och därmed är hennes Instagram-profil en bra plats att ta en titt när du ska söka inspiration.

8. @eevamakinen

Eeva Mäkinen har sin bas i Kuusamo i Finland, och hennes bilder visar den artrika naturen i närområdet. Flera av Mäkinens fotos visar dimma eller dis, och hon är bra på att använda just det elementet aktivt i sina bilder.

På Instagram-profilen kan du även få inspiration till hur du kan fotografera norrsken, makro-motiv och djur.

9. @adamsenatori

Adam Senatori fascineras av bilder tagna ur fågelperspektiv. Bilderna är tagna med både drönare och digitalkamera, och han lägger ner stort arbete på kompositionen och valet av motiv.

Om du själv när en liten dröm om att bli drönarfotograf, är Adam Senatoris profil värd ett besök. Här får du nämligen en inblick i hur landskapen förändras när de fotograferas från flera hundra meters höjd. 

10. @dguttenfelder

David Guttenfelder tar alla sina bilder med mobil. Bilderna visar att det har skett ett enormt tekniksprång hos kamerorna i våra mobiltelefoner. Därmed är Guttenfelders profil en bra plats att söka inspiration om du själv ofta fotograferar med mobilen.

Guttenfelder är bra på att klä sina bilder i ord. Du får små berättelser till de flesta bilderna, vilket ger ett mer fullständigt helhetsintryck när du läser om hans arbete.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av