7 tips för bättre Instagram-bilder

7 tips för bättre Instagram-bilder

7 tips för bättre Instagrambilder

Din mobiltelefon är kameran du alltid bär med dig. Här följer sju enkla tips på hur du använder den för att ta snyggare foton till Instagram.

25 maj 2021 av Sarah Marie Winter

Kommer du ihåg de allra första mobilkamerorna – och de korniga bilderna som de tog? 

Men det var länge sedan. Dagens mobiler har kameror som är mycket mer avancerade och kan leverera fantastisk bildkvalitet. Dessutom finns mobilen, till skillnad från din tunga DSLR-kamera, alltid nära till hands. 

> Läs även: Här är den bästa kameramobilen just nu

Men hur utnyttjar man mobilkamerans potential och tar bilder som ger likes, kommentarer och följare på Instagram? Det förklarar vi nedan.

1. Vänd telefonen till stående format
2. Använd endast naturligt ljus
3. Använd stödlinjer
4. Välj rätt app
5. Håll stilen
6. Använd hashtaggar
7. Använd statistiken

1. Vänd telefonen till stående format

Det kanske låter banalt, men väldigt många håller telefonen i liggande format så att de kan få med mer av motivet, till exempel en storstad, ett bergslandskap, en strand eller liknande.

Men när du lägger upp bilder i liggande format på Instagram blir de väldigt små och det blir svårt att se vad som händer i dem. Det betyder att de ses av färre människor och får mindre uppmärksamhet.

Bilder som tas i stående format visas däremot i mycket större storlek på Instagram, vilket skapar mer uppmärksamhet kring bilderna eftersom det är lättare att se vad de föreställer. 

2. Använd endast naturligt ljus

Även om mobiltelefonernas kameror är bra finns det en funktion som fortfarande inte fungerar särskilt bra – blixten. Den ger i stort sett aldrig användbara bilder, oavsett om det är porträtt, landskap eller vackra blommor.

Håll dig därför alltid till det naturliga ljuset från till exempel fönster – eller tillgängligt artificiellt ljus från exempelvis gatlyktor. Om det saknas bra ljus är det bättre att avstå från att ta en bild.

Mobilens kamera överexponerar ofta bilderna, så det är bättre att du själv reglerar exponeringen genom att peka på det ljusaste området på skärmen och dra exponeringen nedåt med fingret.

3. Använd stödlinjer

Du kan även aktivera stödlinjerna, så att du ser ett rutnät på skärmen när du använder kameran. Det kan hjälpa dig att komponera din bild, till exempel utifrån tredjedelsregeln.

Gå in i Inställningar och Kamera, eller Foto & Kamera. Här kan du, vanligtvis under Komposition, aktivera funktionen ”Rutnät”. 

4. Välj rätt app

Välj den redigeringsapp som passar din personlighet. VSCO är till exempel mångas favorit, eftersom filtren inte är lika kraftfulla, och här kan du skapa "recipes" som du kan använda på bilden med ett enda klick. Det fungerar på samma sätt som förinställningar eller funktionsmakron.

Afterlight är en annan app som gör det möjligt att justera allt från högdagrar och skuggor till filter och färgtoner, och även här kan du redigera dina bilder på ett mer diskret sätt.

Om du vill fördjupa dig i redigeringen och vill ha tillgång till mer avancerade verktyg bör du kanske i stället välja Lightroom eller Camera+.

> Läs även: 6 saker du behöver veta om kameran i din mobil

Trappa på strand fotograferad med mobiltelefon

Fina bilder i en lättigenkännlig stil genererar oftast fler följare på Instagram. 

5. Håll stilen

Ett enhetligt flöde är mycket mer harmoniskt än ett som spretar åt olika håll. Dessutom kommer du att få fler följare på Instagram om du har en tydlig återkommande stil i bilderna. 

Undvik därför att variera alltför mycket mellan olika filter och stilar. Du bör till exempel inte lägga en bild med ett mjukt, drömmigt uttryck intill en bild med hårda kontraster och rå redigering. 

Här kan det vara till stor hjälp att använda förinställningar, makron eller vad de förinställda justeringarna nu heter i redigeringsappen som du använder. På så sätt kan du enkelt behålla exempelvis varma eller kalla toner i dina bilder. 

6. Använd hashtaggar

Om du vill att andra än släkt och vänner ska hitta dina bilder så är hashtags ett bra sätt.

Prova dig fram genom att söka på olika hashtaggar för att se om det är samma kategori som dina bilder, t.ex. #landscapephotography eller #landscapelovers.

Det finns även hashtaggar för kameramärken eller modeller, till exempel #sonyalpha eller #alphacollective, och om du använder dem kan dina bilder upptäckas av andra användare av samma märken. 

7. Använd statistiken

Det kan löna sig att snegla på klockan innan du lägger upp dina bilder på Instagram. Statistik visar nämligen att det är mest aktivitet tidigt på morgonen, vid lunchtid och efter middagen på kvällen.

Det betyder inte nödvändigtvis att du måste sitta redo med telefonen vid de tiderna, men du kan till exempel avstå från att lägga upp en bild halv ett på natten. Vid den tiden på dygnet kommer den ändå inte att få speciellt mycket uppmärksamhet.

Om du vill använda Instagram lite mer målinriktat är Iconosquare ett bra verktyg att känna till. Här kan du registrera dig och undersöka när du ska lägga upp dina bilder för att få flest likes, se vilka av dina foton som är mest populära och mycket mer.

> Ta del av fler Instagram-tips här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av