För en nybörjare kan stjärnhimlen te sig som ett ouppnåeligt motiv. Man ska ge sig ut sent på natten, köra långt frånstaden för att hitta en plats utan ljusförorening, och så ska man stå och fumla med inställningarna i mörkret.
Men det sistnämnda kan du lyckligtvis slippa, för vi har sammanställt kamerainställningarna som ger den bästa utgångspunkten för att ta fina bilder av stjärnorna.
Det är bra att använda ett vidvinkelobjektiv på 24 mm eller kortare, så att du kan få med så mycket av himlen och något av förgrunden i en och samma bild.
Dessutom är ett kamerastativ en nödvändighet, för du behöver använda så pass långa slutartider att du inte har en chans att hålla kameran stilla under exponeringen.
> Läs också: Det kan du se på himlen 2021
Råformat ger fler möjligheter
Bilder av stjärnor kräver i normalfallet vissa justeringar i bildbehandlingen för att verkligen komma till sin rätt. Fotografera därför alltid i råformat, så att du har så många data som möjligt till förfogande.

Om du fotograferar i råformat har du många fler möjligheter att redigera bilden. Bl.a. kan du byta vitbalans efter tycke och smak, utan att påverka bildkvaliteten.
© ShutterstockEn bländare på F1.4-F2.8
När du ska fotografera stjärnor, gäller det att få in så mycket ljus som möjligt till sensorn. Och ju större bländare du kan använda, desto lägre ISO-värde kan du använda, så det är en fördel om objektivet har en bländare på uppemot F1.8 eller F2.8.
Om du vill ha med ett element i förgrunden, är F2.8 det bästa bländarvärdet; här får du in massor av ljus till sensorn, samtidigt som skärpedjupet blir tillräckligt stort för att förgrunden ska hamna någorlunda i fokus.
En slutartid på 5–20 sekunder
Slutartiden är en balansgång, få å ena sidan behöver den vara så lång att den släpper in tillräckligt med ljus till sensorn, men den får inte heller vara för lång.
I och med att jorden ständigt roterar kring sin egen axel, kan nämligen alltför långa slutartider göra så att stjärnorna hinner byta position på himlavalvet, så att de ser utsuddade ut på bilden.
Om du inte ska göra stora utskrifter av dina bilder, kan du utan problem välja en slutartid på 20–25 sekunder och få stjärnor som är i stort sett skarpa.
Det betyder att du kan se pyttesmå spår om du zoomar in helt i bilden, men det syns inte om du t.ex. lägger upp bilden på Facebook, Instagram eller en hemsida.
Om du helt vill undvika spår, ska du använda den så kallade NPF-regeln för att beräkna rätt slutartid. Det enklaste är att låta appen PhotoPills räkna ut den åt dig. Appen finns till både iPhone och Android.
Gå in i appen, välj Spot Stars och ange kameramodell, brännvidd och bländare. Välj Accurate.
> Läs också: Ta perfekta bilder av stjärnor

Om du "bara" ska använda bilderna på webben, kan lugnt använda en slutartid på upp till 25 sekunder.
© ShutterstockEtt ISO-värde på 3200–6400
Till skillnad från bländaren och slutartiden, finns det inte någon fast regel för vad ISO-värdet bör vara, men man behöver välja ett relativt högt värde, i och med att stjärnhimlen är en så pass svag ljuskälla.
Med en fullformatskamera kan du sannolikt nöja dig med ISO 3200, medan en mindre sensor oftast kräver ISO 6400.
Glöm inte att du får bättre bildkvalitet om du ökar ISO-värdet, jämfört med att tvinga upp ljusstyrkan i bildbehandlingen.
Bonustips: Använd självutlösare
Använd kamerans självutlösare och ställ in den på två eller tio sekunder, så att kameran står helt stilla när bilden tas.
> Läs också: Så skapar du timelapse-video

Du kan ladda ned e-boken och astrokalendern i Fördeszonen, om du prenumererar på Bonnier Digital FOTO.
© Bonnier Digital FOTOStor e-bok och kalender om astrofoto i Fördelszonen
Se hur du kan ta fantastiska bilder av månen, Vintergatan, stjärnspår, norrsken och stjärnfall i vår stora e-bok om astrofoto. Du får även en kalender med himlafenomen under 2021.
Du hittar allt här i Fördelszonen, som bara är till för våra prenumeranter.