Chefchaouen, Marocko

I nordvästra Marocko ligger en stad som till största delen består av ljusblå hus – ett mer inbjudande motiv får man leta efter.

© Shutterstock

10 färgstarka städer vi drömmer om att fotografera

Den senaste tiden har präglats av begränsningar och restriktioner, vilket hos de flesta av oss har skapat ett uppdämt behov av att resa. Här kan du läsa om 10 färgstarka städer som vi drömmer om att besöka så snart möjligheten ges.

Reslusten är obeskrivligt stor efter att covid-19 satte käppar i hjulet för de flesta resplaner förra året.

Men i takt med att allt fler blir vaccinerade börjar världen så smått öppna upp igen – och därmed väcks även drömmen om nästa resa. 

Här följer en 10-i-topp-lista över världens mest fotovänliga och färgstarka städer, som vi drömmer om att besöka med våra kameror.

10. La Boca, Buenos Aires i Argentina

Den argentinska huvudstaden Buenos Aires är indelad i 48 små distrikt eller stadsområden. Ett av områdena heter La Boca, och här saknas verkligen inte färg. 

I La Boca kan du uppleva tango på gatorna och se det världsberömda fotbollslaget Boca Juniors spela – men du kan även fotografera de gamla trähusen, som är målade i starka färger.

> Läs även: Så fotograferar du stadens skyline

La Boca, Argentina

Genom att justera mättnaden i kameran kan du reglera hur fylliga färgerna i motivet ska vara.

© Shutterstock

9. Longyearbyen, Svalbard i Norge

Longyearbyen på Svalbard i Norra ishavet har bara 2 000 invånare, men platsen är ett välkänt turistmål – speciellt för fotografer.

Det beror bland annat på de annorlunda och mycket färgstarka husen som ligger vid bergets fot. 

Staden grundades 1906 av entreprenören John Munroe Longyear. Han var ägare till gruvbolaget Arctic Coal Company, med huvudkontor i Boston i USA.

Kolgruvorna utanför staden har stängts ner en efter en. Numera finns det endast en gruva kvar i drift som fortfarande producerar kol.

> Läs även: 3 bra fotoprodukter för semestern

Longyearbyen

Longyearbyen förstördes av nazisterna under andra världskriget men byggdes upp igen efter kriget.

© Shutterstock

8. Nyhavn, Köpenhamn i Danmark

Nyhavn är ett gammalt hamnområde i Köpenhamn som anlades mellan 1671 och 1673. Många av de färgglada husen är med andra ord omkring 300 år gamla.

Förr i tiden var området mest känt för att vara en skum plats med slagsmål, brännvin och glädjeflickor, men numera är det ett av Köpenhamns mest besökta turistmål.

Nyhavn i Köpenhamn

Diktaren H.C. Andersen bodde i tre av husen i Nyhavn mellan 1834 och 1875.

© Shutterstock

7. Santorini i Grekland

Santorini är en grekisk ö i södra Egeiska havet, och den är främst känd för två saker. Nämligen de vackra vita husen med blå tak – och det faktum att staden är belägen på en slocknad vulkan. 

Vulkanen tros ha haft ett utbrott år 1640 f.Kr., ett utbrott som tros ha varit ett av de största i världshistorien.

> Läs även: Så skapar du en timelapse-video

Santorini i Grekland

Förra gången Santorini hade utbrott steg jättelika moln av aska mot skyn och en våldsam tsunami rullade fram i Medelhavet.

© Shutterstock

6. Jodhpur, Rajasthan i Indien

Jodhpur i Indien kallas också Den blå staden, och man förstår varför när man ser den – staden är nämligen full av vackra, ljusblå hus.

Det är framför allt husen i den gamla stadsdelen som är målade i ljusblått, och den bästa platsen att fotografera dem är från Mehrangarh Fort som ligger längst upp på ett litet berg.

Det finns inget entydigt svar på varför husen är blåmålade, men många anser att det beror på den hinduiska guden Shiva, som avbildas som blå.

Jodhpur i Indien

Jodhpur är även känt som ett matmecka och centrum för utveckling av indiska desserter. 

© Shutterstock

5. Burano, Venedig i Italien

Den lilla ön Burano i Venediglagunen är full av färgglada hus som gör sig enormt bra på bild.

Burano ligger bara sju kilometer från centrala Venedig, där merparten av turisterna flockas.

Färgerna på husen följer ett gammalt system, och varje gång ett hus ska målas måste ägarna skicka in en ansökan till stadens myndigheter, som ser till att färgen överensstämmer med traditionell färgsättning.

> Läs även: Så väljer du rätt kamerastativ

Burano, Venedig i Italien

Det finns ganska många trottoarer i Burano, vilket gör att du kan gå runt till fots och fotografera, men du kan självklart även åka runt i en gondol.

© Shutterstock

4. Saint John, New Brunswick i Kanada

Saint John ligger vid Atlantkusten och alla besökande fartyg som passerar staden bjuds på en fantastisk vy. 

Staden har tydliga drag av både fransk och engelsk arkitektur, och det är inte så konstigt eftersom staden i många år var centrum för krigen i Kanada mellan England och Frankrike.

Saint John i Kanada

Saint John har Kanadas tredje största hamn.

© Shutterstock

3. Willemstad, Curaçao

Curaçao är ett litet land i Karibien som har varit en självständig stat sedan 2010. Förr i tiden tillhörde ön Nederländerna. 

Öns huvudstad heter Willemstad, och där ser man tydligt hur de holländska kolonialherrarna har präglat stadens arkitektur.

Staden har massor av gamla, färgglada hus som för tankarna till Amsterdam, men klimatet är ett helt annat.

Willemstad i Curaçao.

Curaçao intogs av Nederländerna 1634.

© Shutterstock

2. Bo-Kaap, Kapstaden i Sydafrika

Bo-Kaap är en stadsdel i Kapstaden som är rik på historia och känd för sina romantiska kullerstensgator och hus i regnbågens alla färger.

De färgglada husen tros ha byggts 1763 som huurhuisjes – ett holländskt ord som betyder hyreshus.

Ursprungligen hyrdes bostäderna nämligen ut till slavar, och det var först efter att slaveriet avskaffats som husen målades i livliga färger.

Bo-Kaap i Sydafrika.

De färgglada husen var ursprungligen vita.

© Shutterstock

1. Chefchaouen, Marocko

Chefchaouen är en stad i Marocko och den plats som vi nog drömmer allra mest om att besöka med kameran.

Den blå staden är omgärdad av berg, så det finns goda skäl att fotografera med vidvinkel eller ta panoramabilder, så att det storslagna landskapet kommer med på bilderna.

Det finns många teorier om varför husen i Chefchaouen är blåmålade, men den mest troliga förklaringen anses vara att den blå färgen håller myggorna borta. 

> Läs även: Så använder du vitbalansen

Chefchaouen i Marocko.

Nära Chefchaouen kan du uppleva Afrikas djupaste grotta vid Kef Toghobeit. Även här finns goda möjligheter att lufta kameran, för grottan är ytterst fotovänlig.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av