Fotografera stadens skyline

Det är absolut inte bara New York som har en skyline som är värd att fotografera. Många städer har höghus, kyrktorn och skorstenar som ger snygga silhuetter. Här följer tre tips på hur du kan fotografera dem.

24 juni 2021

Det är inte bara höga hus som ger snygga bilder av skylines. Många städer har speciella, karakteristiska byggnader som sträcker sig mot skyn.

Att ta imponerande bilder av en skyline är dock ingen lätt uppgift. 

Här följer tre tips som hjälper dig en god bit på vägen. 

1. Gaffling säkrar detaljerna

Bilder av stadens skyline blir ofta bäst i det gyllene ljuset från soluppgången eller solnedgången, men det är också detta ljus som är svårast att fotografera i.

Då kan du ta hjälp av kamerans automatiska gaffling. 

Med gafflingen aktiverad tar kameran nämligen automatiskt flera olika exponeringar av samma motiv, så att du får detaljer på stadens byggnader och himlen på samma gång.

Vanligtvis aktiverar du gafflingen i tagningsmenyn. När du har hittat den väljer du Automatisk gaffling eller AE bracketing.

Standardläget i de flesta kameror är att gafflingen ger tre bilder med olika exponering, men detta kan ökas via menyn, oftast upp till sju bilder. Du hittar inställningen under Antal bilder.

Vissa kameramärken sätter samman de olika bilderna i kameran – andra ger dig bara de olika exponeringarna. Då får du själv sätta samman bilderna i exempelvis Lightroom eller Elements.

Kameran måste stå på stativ om du ska sätta samman bilderna i efterhand. Även minsta skakning syns när bilderna sätts samman.

Skyline Stockholm

Hitta en bra plats, kolla på nätet när solen går ner och gör dig redo att fotografera stadens skyline i god tid. 

© Shutterstock

2. Vidvinkelobjektivet ger ett brett utsnitt av staden

En bra skylinebild visar en stor del av staden, och för att lyckas med det måste du använda vidvinkelobjektiv. 

Ett vidvinkelobjektiv ger nämligen en bredare bildvinkel än exempelvis tele- eller zoomobjektiv, och då blir det mycket lättare att få med så mycket som möjligt av omgivningen.

Vi rekommenderar en vidvinkel med zoom när du ska fotografera stadens skyline, eftersom det gör det enklare att fotografera precis det utsnitt du vill ha.

På så sätt blir det även lättare att ta bort elstolpar eller tråkiga fabriksbyggnader, eftersom du kan zooma lite och på så sätt ta bort oönskade inslag i motivet. 

Londons skyline

Du måste se till att alla vertikala linjer faktiskt är helt vertikala, eftersom det skapar ordning och lugn i bilden. För att lyckas med detta kan du sätta kameran på stativ och använda det lilla vattenpasset som visar om kameran står helt vågrätt.

© Shutterstock

3. Fånga stämningen med timelapse-funktionen

Genom att ta massor av bilder under en kort eller lång period kan du skapa en egen proffsig timelapse-film där till exempel molnen glider fram över stadens skyline.

Timelapse-klipp är filmer som är sammansatta av ett stort antal enskilda foton. 

Ett par timmars fotografering av stadens skyline kan kortas ner till ett timelapse-klipp på några minuter.

Du använder kamerans inbyggda timelapse-funktion, som ofta heter Timelapse eller Interval Timer Shooter.

Ställ in funktionen på att ta en bild var fjärde sekund, och ställ in antalet bilder på exempelvis 500.

Nu tar kameran 500 bilder med fyra sekunder mellan exponeringarna. Det räcker för att skapa en snygg timelapse-film av stadens skyline. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av