Bild av Operahuset i Oslo i den blå timmen

Det finns en massa vackra och fotogeniska byggnader i de nordiska länderna. Här tipsar vi om fyra som ger fantastiska bilder. 

© Kai-Uwe Klauß

4 ikoniska byggnader att fotografera

Nya byggnader uppförs i en svindlande takt, men all modern arkitektur är lika fotogenisk. Här tipsar vi om fyra ikoniska byggnader i Norden, som absolut är värda en fototur eller två.

1 mars 2021 av Sarah Marie Winter

Arkitektur är en fantastisk genre, för den kräver vare sig någon särskild utrustning eller särskilt mycket erfarenhet, och motiven kan fotograferas i både strålande sol och strilande regn. Det handlar bare om att hitta ett intressant motiv och en annorlunda vinkel. 

I dessa tider står alla de nordiska storstäderna under utveckling, och nya byggnader i glas och stål skjuter upp överallt. Det är långt ifrån alla som är lika intressanta, men några kan ge fantastiska bilder ur rätt vinklar.

Vi har sammanställt fyra byggnader som på olika vis är både ikoniska och vackra. 

> Läs också: Ska jag välja en systemkamera med eller utan spegel?

Närbild av modern arkitektur i Århus

I stället för att försöka få med hela den enorma bilden, bör du fokusera på en karakteristisk detalj eller ett intressant utsnitt.

© Lisa Christensen

1. Isbjerget, Århus

Bostadskomplexet med de spetsiga taken, vita terrazzofasaderna och vattenblå balkongerna är ritat av arkitektfirmorna Cebra, JD, Search och Louis Paillards Architects, och det färdigställdes 2013.

Komplexet består av tre stora L-formade byggnader samt en fjärde byggnad längst söderut. Det är på 30 000 kvadratmeter fördelade på 208 lägenheter, och den högsta delen är 12 våningar. 

> Läs också: Det behöver du veta innan du köper ett objektiv

Bild av Operahuset i Oslo i den blå timmen

Använd de omkringliggande byggnaderna för att skapa sammanhang eller kontrast i bilden som här, där det blå glaset i bakgrunden ger kontrat till det gyllene i förgrunden. 

© Kai-Uwe Klauß

2. Operahuset, Oslo

Operahuset uppfördes 2003–2007 av arkitektbyrån Snøhetta, och det kostade 3,9 miljarder norska kronor att bygga. Med sina 1100 rum breder det ut sig över 38 500 kvadratmeter. 

Byggnaden består av sneda plan i olika vinklar, och de stora takytorna som lutar ned mot hamnen gör så att det näst intill smälter samman med landskapet. Det har också gjort byggnaden till en populär samlingsplats för både turister och lokalbefolkningen.

I Bonnier Digital FOTO nummer 4/2021 avslöjar vi hur fotografen Kai-Uwe Klauß bar sig åt för att ta ovanstående bild. 

> Läs också: Det behöver du veta om kameran i din mobiltelefon

Närbild av Emporia Shoppingcenter i Malmö

Se om du kan placera de viktigaste detaljerna på byggnaden i det gyllene snittet. Då kan du vara säker på att blicken först leds dit. 

© Maerten Prins

3. Emporia, Malmö

I Hyllie ligger ett av Skandinaviens största shoppingcenter på hela 93 000 kvadratmeter fördelade på 149 butiker. Det är ritat av Gert Wingårdh och uppfördes 2012. 

Det mest karakteristiska med centret är fasaderna vid de båda huvudingångarna, som buktar sig som en enorm vågrörelse i gyllene och blåtonat glas. Båga är inspirerade av havet– den ene av bärnsten och den andra av vatten.

Vi har pratat med fotografen Maerten Prins som har tagit bilden ovan, och i Bonnier Digital FOTO nummer 4/2021 får du tips på hur du åstadkommer samma fina komposition.

> Läs också: Det bästa programmet för dina råfiler

Närbild av Finlandiahuset i Helsingfors

En mulen himmel är inga problem när motivet utgörs av en funktionalistisk byggnad. Här betonar den vita bakgrunden de rena linjerna. 

© Matthijs Kok

4. Finlandiahuset, Helsingfors

Den sista byggnaden i vår kavalkad är den enda som inte är ny – Finlandiahuset byggdes nämligen 1971 av den berömda finska arkitekten Alvar Aalto. 

Konsert- och kongresshuset karakteriseras av en lång kropp och ett auditorium som reser sig över takets horisontala linje. Fasaden är täckt av italiensk marmor, medan taket är täckt av koppar.

Det är inte det enklaste att få med alla 13 475 kvadratmeter i en enda bild. Därför valde fotografen Matthijs Kok i stället det här utsnittet.

> Läs också: Så tar du perfekta HDR-bilder

Mer nordisk arkitektur i Bonnier Digital FOTO

Om du vill veta mer om hur man fotograferar arkitektur, så få tag på Bonnier Digital FOTO nummer 4/2021. Här får du nämligen inspiration och tips på inte mindre än 11 olika byggnader i Danmark, Norge, Sverige och Finland. 

Vi hjälper dig med allt från att hitta konkreta adresser där du hittar den helt rätta vinkeln, till information om hur du slipper störtande linjer med hjälp av smarta inställningar och speciell utrustning. 

Om du ännu inte prenumererar, kan du just nu få två nummer av Bonnier Digital FOTO + den nya fotoboken "Bli en bättre fotograf" för bara 88 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av