Bild av kyrka i Island med delad toning

Med Lightroom-funktionen Delad toning kan du ge din bild ett helt nytt uttryck. Nedan går vi igenom hur du gör. 

© Bonnier Digital FOTO

Vi utmanar dig: Använd Delad toning i Lightroom

Du kanske känner till funktionen Delad toning i Lightroom, men kanske inte helt vet vad den ska användas till. Det går vi igenom här – och så utmanar vi dig till att testa den på någon av dina egna bilder.

15 april 2020 av Sarah Marie Winter

Lightroom är ett program med flera olika funktioner, och utöver de vanliga justeringarna som exponering, kontrast och färgmättnad, omfattar det också mer avancerade verktyg som ger ännu större kontroll över bilden.

Ett av de här verktygen är Delad toning som återfinns mellan panelerna NML/Färg och Detalj. Delad toning var ursprungligen en teknik som användes i mörkrummen för att tona svartvita bilders högdagrar och skuggor i olika färger. 

> Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

Ge bilderna ett helt nytt uttryck

Men i dag används funktionen även på digitala bilder, och du kan använda den för att blanda två olika färgtoner i bilden. Du kan välja exakt vilka färgtoner som du vill använda och sedan justera hur stort genomslag de ska ha i bilden. 

Funktionen kan ge allt från landskapsbilder till porträtt ett helt nytt uttryck. Vi har bl.a. använt den för att förbättra en bild som vi tog i Island. Ljuset i bilden är en aning tråkigt, så det tänker vi åtgärda.

> Läs också: Det bästa programmet för dina råfiler

Bild av kyrka i Island – före redigering

Den här bilden är tagen tidigt på eftermiddagen, så ljuset är mjukt men en aning tråkigt. Det åtgärdar vi med funktionen Delad toning. 

© Bonnier Digital FOTO

Så använder du Delad toning

Importera bilden till Lightroom och öppna den i modulen Framkalla. Öppna sedan modulen Delad toning. Börja med att hitta en färgton till högdagrarna genom att klicka på det grå fältet vid Högdagrar.

När du drar muspekaren horisontellt över färgskalan ändrar du högdagrarnas färgton, och när du flyttar markören horisontellt, ökar eller minskar du färgmättnaden. 

Du kan även göra justeringarna genom att dra i skjutreglagen vid Nyans och Mättnad. Här har vi satt Nyans på 51 och Mättnad på 79. 

> Läs också: Så tar du bort oönskade detaljer från dina bilder

Skärmbild av Delad toning i Lightroom

De båda fyrkanterna i rutan visar vilken färgton som vi har valt för högdagrar respektive skuggor. I och med att vi ännu inte har valt en färgton för skuggor, ligger den fyrkanten längst nere i hörnet. 

© Bonnier Digital FOTO

Det finns inga korrekta eller felaktiga värden – det enklaste är helt enkelt att prova dig fram medan du håller koll på vad som händer ute i bilden.

Klicka sedan på det grå fältet vid Skuggor och upprepa proceduren. Här har vi valt 340 vid nyans och 19 vid Mättnad. 

> Läs också: Så tar du bort orenheter från porträttbilder

Skärmbild av Delad toning i Lightroom

Med skjutreglaget Balans mitt i panelen kan du anpassa balansen mellan skuggor och högdagrar, för att bestämma hur mörka tonerna ska vara innan skuggtoningen tar över i stället för högdagertoningen.

© Bonnier Digital FOTO

Delad toning är ett effektivt verktyg, och det är viktigt att vara försiktig med bl.a. färgmättnaden, om man inte vill att bilden ska ge ett artificiellt intryck. 

Eftersom vi har valt en gyllene ton som ser naturlig ut till högdagrarna i vår bild, har vi kunnat välja en hög mättnad. Det hade inte fungerat lika bra om vi t.ex. hade valt en blåtoning.

Resultatet blir en bild med ett snyggt, gyllene sken som ser ut som att den har tagits vid solnedgången.

> Läs också: 6 appar som fotografen behöver ha på mobilen

Bild av kyrka i Island med Delad toning

Det färdiga bilden ger ett naturligt intryck och är betydligt intressantare att se på än originalet som togs tidigt på eftermiddagen. 

© Bonnier Digital FOTO

Nu är det din tur!

Du har garanterat också en bild eller två som skulle må bra av att piffas upp med lite färg. Därför utmanar vi dig att leta upp dem i bildsamlingen, experimentera med funktionen och dela resultatet med oss!

Du kan antingen dela bilden på Instagram genom att använda hashtaggen #diginordic, eller så kan du skicka in den till vår fototävling

Mycket nöje!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av