Med hjälp av förinställningar kan du justera foton med ett klick.

© Bonnier Digital FOTO

Så här tog vi pangbilden: Förinställningar gjorde jobbet åt oss

Med hjälp av förinställningar kan du justera över 80 reglage i Lightroom på några sekunder. Det finns förinställningar för alla motiv. Här kan du läsa om hur vi använde dem för att redigera en pangbild från Himalaya.

9 augusti 2021 av Christian Trant

Några av alla de bilder vi har tagit under årens lopp har lärt oss nya tekniker som vi gärna vill dela med oss av.

I denna artikelserie tittar vi närmare på några av redaktionens mest lyckade foton, samtidigt som vi berättar om tankarna bakom bilden och hur du redigerar dina egna bilder på samma sätt.

Här kan du läsa om hur du kan justera praktiskt taget alla Lightrooms reglage med hög precision genom att använda en förinställning.

Ansträngande för lungorna

Denna bild är tagen av Bonnier Digital FOTOs Christian Trant på väg ner från Everest Base Camp i Nepal, nära gränsen till Tibet.

Everest Base Camp ligger på 5 364 meters höjd, och höjdsjuka blir för många en obehaglig upplevelse, men vi klarade oss utan större besvär. 

Den vackra naturen krävde dock vissa uppoffringar av Christian och hans reskamrater, eftersom all fysisk aktivitet snabbt blir en stor ansträngning på den höjden. 

Luften innehåller 20–25 procent mindre syre, och man kan inte låta bli att känna enorm respekt för bergsbestigarna, vars vandring uppåt börjar på allvar där vi vände ner igen. 

Från Base Camp måste bergbestigarna klättra cirka tre kilometer lodrätt uppför berget.

> Läs även: Så här tog vi pangbilden: Sprudlande färger i Hamburg

Före och efter GIF

Lightroom har många bra förinställningar för både svartvitt och färg, och det går även att importera fler förinställningar.

© Bonnier Digital FOTO

Enkel och snabb redigering med förinställningar

Lightroom har över 40 inbyggda förinställningar med snygga effekter som du genast kan testa. Dessutom kan du skapa egna. 

Använder du ofta samma justeringar av exempelvis färgmättnad, skärpa och kontrast? Då kan du spara dem som en förinställning som du sedan snabbt kan plocka fram.

Du kan även ladda ner och använda förinställningar som andra har skapat.

Till vänster i Framkalla-modulen finns panelen Förinställningar.

De befintliga förinställningarna heter t.ex. Svartvitt Landskap. Det är färdiga inställningar som man kan använda om man vill göra om sina landskapsbilder till svartvita. 

Just nu hittar du 10 förinställningar i Fördelszonen som med ett enda klick gör dina bilder snyggare. Dessutom finns det en video som visar hur du använder de nya förinställningarna i Lightroom.

Förinställningar i Lightroom

Genom att föra musen över de olika förinställningarna kan du se hur de påverkar bilden.

© Bonnier Digital FOTO

Så skapar du dina egna förinställningar

Du kan enkelt spara dina egna favoritinställningar som förinställningar om snabbt vill kunna använda dem på andra bilder. 

Du kan till exempel skapa förinställningar som du använder ofta, eller spara galna effekter som du vill kunna använda på nytt.

  1. Börja med att göra alla justeringar du vill spara på en bild i Framkalla-modulen.
  2. När allt är korrekt inställt sparar du justeringarna som en förinställning genom att klicka på plustecknet i panelen Förinställningar följt av Skapa förinställning ....
  3. Vid Förinställningsnamn anger du ett namn på din förinställning.

  4. Förinställningar sorteras i grupper och vid Grupp väljer du i vilken grupp förinställningen ska sparas. Du kan även skapa en ny.

Du avslutar genom att klicka på Skapa. Därefter kan du börja använda förinställningen på övriga bilder.

Här får du Bonnier Digital FOTOs stora paket med tio läckra justeringar i gråskala som du kan använda på dina egna foton med ett enda klick.

Så här skapar du en förinställning.

Under Inställningar väljer du vilka av dina justeringar som ska sparas i förinställningen.

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av