Justeringar i Lightroom på dator

Det har blivit enkelt att justera de enskilda delarna av ansiktet med automatiska funktioner i LIghtroom.

© Shutterstock.com

Så får du perfekta porträtt i Lightroom

Med automatiska markeringar i Lightroom blir det enkelt att göra exakta justeringar i porträtt. Här visar vi hur du snabbt justerar bland annat hår, ögon och hud.

14 mars 2023 av Kristoffer Engbo

Det har blivit extremt enkelt att justera porträtt med stor precision i Lightroom. Lightroom kan nämligen "se" personer i dina bilder automatiskt, och programmet kan till och med urskilja exempelvis läppar, tänder eller hår. Du behöver bara välja vilket område du vill justera, så gör Lightroom en så kallad maskering där du sedan kan göra dina justeringar.

>Läs även: 9 tips för att bli en ännu bättre fotograf

I bilden nedan har vi gjort håret mörkare och huden, tänderna och ögonen ljusare. Vi har dessutom ökat färgmättnaden i läpparna. Originalbilden är till vänster och vår justerade version till höger. Du kan dra i strecket i mitten för att se mer av de två versionerna.

Så här justerar du porträtt i Lightroom

Du gör justeringarna i Lightroom Classics Framkalla-modul, där du klickar på Maskering till höger. Ikonen är en streckad cirkel. Nu börjar Lightroom analysera bilden för att hitta människor i den, och efter en stund visas personen som en miniatyr under Personer. Klicka på personen, så identifierar Lightroom de olika delarna du kan justera i ansiktet.

Se även: Video visar dolda knep i Lightroom

Klicka på Hela personen för att markera hela personen inklusive kroppen. Du kan också välja ett eller flera områden att arbeta med i ansiktet. Du kan välja mellan ansiktshud, hud på kroppen, ögonbryn, ögonvita, iris och pupill, läppar, tänder och hår.

Hår på person markerat i Lightroom

Här har vi valt håret, och Lightroom visar med en röd markering vilket område vi har valt. Det är detta område som kommer att påverkas av våra justeringar.

© Shutterstock.com

När du har valt ett område klickar du på Skapa mask. Nu visas reglage som du kan justera. Vi har gjort en mask på håret och gjort det lite mörkare och varmare genom att dra Exponering åt vänster och Temperatur åt höger.

Om du sedan vill göra en ny maskering som till exempel täcker ansiktshuden, klickar du på plustecknet vid Skapa ny maskering i panelen Masker. Klicka på Markera personer, välj personen igen, och klicka på det område du vill markera och sedan på Skapa mask. Nu kan du göra nya justeringar som är lämpliga för huden, och sedan kan du fortsätta med att justera ansiktet.

>Läs även: Så tolkar du bländarvärdena på objektivet

Så här justerar du bakgrunden

Du kan också vända en mask, det vill säga invertera den. Det gör du om du vill justera bakgrunden utan att påverka personen. Då väljer du Hela personen och klickar på Skapa mask. Sedan klickar du på Invertera bredvid Markera personer längst upp i panelen till höger. Nu är det allt annat än personen som du justerar med reglagen.

Markering av ansikte i Lightroom

Programmet kan inte markera skägg än. Här kunde vi dock markera huden i ansiktet och håret för sig.

© Shutterstock.com

Observera att funktionen för markering av personer inte är tillgänglig om grafikkortet i din dator har mindre än två gigabyte arbetsminne.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av