Exempel på förinställningar i lightroom

Det krävdes bara ett fåtal klick för att ge bilden de här fyra olika uttrycken med hjälp av förinställningar.

© Shutterstock.com

Lightroom: Så skapar du dina egna förinställningar

Förinställningar är färdiga justeringar som du i Lightroom kan lägga till med ett enda klick. Här går vi igenom hur du sparar dina egna favoritjusteringar, så att du enkelt kan använda dem om och om igen.

22 oktober 2018 av Kristoffer Engbo

Lightroom har över 80 skjutreglage som du kan justera när du bildbehandlar. 

Om du ofta använder samma justeringar kan du spara massor av tid genom att spara dem som förinställningar. 

> Läs också: 4 bra skäl till att använda förinställningar i Lightroom

En förinställning innehåller alla justeringar som du väljer. På så vis kan du enkelt lägga till justeringarna i en bild genom att helt enkelt klicka på förinställningen, så att bilden får det önskade uttrycket.

Det är enkelt att spara sina egna förinställningar i Lightroom och på så vis sparar du massor av tid när du bildbehandlar.

Så skapar du en förinställning i Lightroom

  1. Välj modulen Framkalla och gör dina önskade justeringar på en bild med hjälp av skjutreglagen till höger.
  2. Klicka på plustecknet vid Förinställningar i panelen till vänster och välj Skapa förinställning...
  3. Nu kan du markera vilka justeringar från bilden som förinställningen ska omfatta. Du kan klicka på Markera alla för att använda alla inställningar. Sedan kan du välja att avlägsna enstaka inställningar, om det behövs. Om justeringarna ska användas på många olika typer av bilder är det t.ex. inte säkert att vitbalansen ska vara densamma. I så fall kan du avmarkera Vitbalans.
Lightroom förinställningar guide

I dialogrutan Ny framkallningsförinställning väljer du vilka inställningar som förinställningen ska omfatta.

4. Ge förinställningen ett lämpligt namn vid Förinställningsnamn och klicka på Skapa. Nu är förinställningen sparad och klar att använda.

Så använder du förinställningar i Lightroom

Nu ligger din nya förinställning i panelen Förinställningar under Användarförinställningar, och du behöver bara klicka på den för att använda inställningarna på bilder framöver.

Om du prenumererar på tidningen kan du i Fördelszonen ladda ned ett stort paket med tio förinställningar som är framtagna av Bonnier Digital FOTOs experter. Här hittar du snygga effekter och justeringar som du kan använda på dina egna bilder.

I Bonnier Digital FOTO nummer 17/2018, som är ett sort temanummer om Lightroom, kan du läsa mycket mer m förinställningar. Bland annat kan du se hur du använder Lightrooms inbyggda förinställningar och hur du installerar vårt paket med förinställningar.

Just nu kan du få 2 nummer av Bonnier Digital FOTO samt boken 100 tips och kurser om bildbehandling för bara 98 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter. Du hittar erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av