Den nya versionen av Luminar fokuserar i första hand på att bildbehandling ska vara för alla, och att det ska vara enkelt och snabbt.

© Luminar

Luminar AI gör det snabbare och enklare att bildbehandla med fint resultat

Det nya programmet från Luminar bygger på artificiell intelligens, vilket ger snabbare resultat vid bildbehandlingen. En rad lättanvända skjutreglage gör det enklare att redigera bl.a. porträtt och landskap.

3 september 2020 av Christian Trant

Ny version av Luminar kommer till jul 

Luminar AI är ett nytt bildbehandlingsprogram som kommer lagom till julen 2020. Programmet bygger helt på artificiell intelligens, och all bildbehandling sker med hjälp av skjutreglage.

Luminar AI bestämmer själv vilka delar av bilden som är relevanta att justera, och sedan väljer du hur stor effekt som ändringarna ska ha.

Därmed vänder sig Luminar AI framför allt till personer som vi få ännu finare bilder, och som inte vill nörda ner sig i de minsta detaljerna på manuell väg.


Gör porträtten snyggare på nolltid

Det är särskilt enkelt att bildbehandla porträtt med funktionerna Body AI och Face AI. Funktionerna gör det blixtsnabbt att redigera hudtoner, vilket gör det till ett idealiskt verktyg för porträtt.

Med verktyget Iris AI är det också enklare att skapa liv i ögonen hos modellen. Luminar AI hittar själv ögonen i motivet, och så väljer du i vilken omfattning som ögonen ska få mer liv och klarare färg.

Skjutreglaget Skin AI gör det lätt och snabbt att avlägsna orenheter i huden. Luminar AI hittar själv områden med hud i bilden. Sedan drar du skjutreglaget åt höger tills du är nöjd med resultatet.

> Läs också: Nybörjarguide till porträtt

Luminar AI för porträtt

Luminar AI är väldigt användarvänligt. Du drar i skjutreglaget för att välja hur mycket de olika effekterna ska slå igenom.

© Luminar AI

Gör landskapsbilderna mer dramatiska

Luminar AI har också en rad specifika verktyg som gör det enklare att redigera landskapsbilderna.

Bl.a. har det blivit mycket enklare att redigera himlen i landskapsbilder så att den blir intensivare blå med hjälp av Sky Enhancer och Atmosphere AI. Båda verktygen ger också en mer detaljrik himmel genom att t.ex. plocka fram fler detaljer ur överexponerade moln.

Om himlen är bortom räddning, kan du även använda verktyget Sky AI där du kan skapa en ny himmel på några få sekunder.

Luminar AI hittar identifierar själv var den nya himlen ska placeras på bilden, och sedan väljer du hur den ska ligga för att bäst passa till det övriga landskapet.

Det går också att göra bilder av solnedgången mer dramatiska med verktyget Golden Hour. Med hjälp av ett skjutreglage kan du göra de gula, orange och röda färgerna intensivare.

> Läs också: 5 tips som ger dig snyggare bilder av solnedgången

Luminar AI skjutreglage för landskap

Med Luminar AI får du snabb bildbehandling, men du kan inte bestämma hur de minsta detaljerna påverkas.

© Luminar AI

Färdiga mallar ger omedelbara resultat

Med hjälp av färdiga mallar går det att få väldigt snabba resultat.

Funktionen Templates identifierar bilden utifrån motiv och färger. Sedan kommer programmet med ett förslag på en snyggare bild.

Templates är mer än en rad olika filter, i och med att Luminar hittar specifika detaljer och gör dem mer framträdande.

Här är det återigen den artificiella intelligensen som gör jobbet, och du behöver bara välja den mall som passar bäst.

> Läs också: Stora nyheter i Photoshop och Lightroom

Luminar AI finns både som fristående program och som plugin till såväl Windows som macOS.

Få bildbehandlingsprogrammet Skylum Photolemur utan extra kostnad 

Om Luminar AI låter som något för dig kan du lämpligen börja med att testa Photolemur 3 utan extra kostnad. Photolemur 3 använder också artificiell intelligens, och programmet är ytterst användarvänligt.

Du som prenumererar på Bonnier Digital FOTO får Photolemur 3 som en del av prenumerationen, och programmet är perfekt om du vill lägga mindre tid på bildbehandling.

Programmet analyserar dina bilder och korrigerar ljushet, färger mycket mer. Det enda du behöver göra är att lägga in bilden i programmet.

Så snart du flyttar över en bild till programmet, sätter det igång med att analysera en lång rad bilddetaljer, och efter några sekunder har bilden fått bättre färger, kontrast, ljushet, med mera.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av