Adobe Camera Raw i Photoshop

Råkonverteraren Adobe Camera Raw i Photoshop har fått ett uppdaterat användargränssnitt.

© Shutterstock.com / Adobe

Stora nyheter i Photoshop och Lightroom

Det har blivit enklare att frilägga personer, och Photoshops råkonverterare har fått omfattande ändringar i de nya uppdateringarna från Adobe, som också omfattar goda nyheter i Lightroom.

Adobe uppdaterar regelbundet sina fotoprogram i Creative Cloud med nya funktioner, och nu kommer en stor uppdatering av Photoshop och Lightroom, som ger nya möjligheter och större användarvänlighet.

Nytt i Photoshop

Det har blivit enklare att frilägga personer i bilderna med hjälp av funktionen Välj motiv. Den artificiella intelligensen bakom verktyget har nämligen förbättrats, så att funktionen automatiskt registrerar att bilden visar en person.

När man klickar på Välj motiv, ser programmet till att markera personen, och det tar till och med hänsyn till hår och liknande som markeras med väldigt hög precision. Det enda du behöver göra för att frilägga personer är att bara klicka på en knapp.

Friläggning av person i Photoshop

I det här exemplet kan du se hur detaljerade markeringar som den förbättrade funktionen kan göra av hår.

© Adobe

Uppdaterad råkonverterare Photoshop

Användargränssnittet i Photoshops råkonverterare har fått en stor uppdatering. Det finns mer utrymme för miniatyrbilderna, och så är de olika justeringarna indelade i kategorier på samma sätt som i Lightroom i stället för att ligga under olika flikar.

>Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

Kategorierna, t.ex. Grundläggande och Detalj ligger nu i varsin panel som du kan utöka eller komprimera visningen av, och så kan du snabbt aktivera eller avaktivera en kategori för att lägga till eller ta bort effekten.

Nya möjligheter i Lightroom

I Lightroom kan du nu ändra färgton med Nyans i avgränsade delar. På samma sätt kan du t.ex. göra hudtonerna en aning rödare, utan att påverka t.ex. en tröja i samma färg. Justeringen med Nyans kan användas i kombination med de lokala justeringsverktygen, t.ex. Justeringspensel.

>Läs också: Skillnaderna mellan Lightroom och Lightroom Classic

Justering med Nyans i Lightroom

Med den nya funktionen för justering av nyanser kan du också helt byta ut enskilda färger i en bild.

© Adobe

Andra nyheter är möjligheten att skapa förinställningar som innehåller olika justeringar för bilder tagna vid olika ISO-värden.

Lär dig grunderna i Lightroom i vår videoserie i tio avsnitt.

När du beskär kan du nu visa en så kallad övertäckning som visar var mitten av bilden är, och så har det tillkommit några mindre förbättringar av användargränssnittet. Dessutom ska programmet nu gå snabbare, bland annat när du bläddrar i bildsamlingen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av