Välj motiv i Photoshop CC

Den nya funktionen Välj motiv i Photoshop CC kan frilägga motivet med ett enda klick.

© Adobe

Mycket enklare friläggning i Photoshop CC

Adobe har uppdaterat Photoshop CC till version 19.1, och den här gången är det i synnerhet en funktion som vi har sett fram emot med spänd förväntan. Med funktionen Välj motiv lovar Adobe att man kan frilägga ett motiv med ett enda klick. Vi har testat funktionen.

29 januari 2018 av Poul Siersbæk

Med uppdateringen av Photoshop till version 19.1 har Adobe lagt till en funktion som de presenterade redan i november. 

Den nya funktionen heter Välj motiv, och den sägs göra bildbehandlingen betydligt enklare och snabbare när du ska frilägga ett motiv från bakgrunden. 

Faktum är att det nu endast ska krävas ett enda musklick.

Artificiell intelligens ger hjälpande hand

Välj motiv styrs av Adobe Sensei, en grupp intelligenta funktioner i Adobes Cloud-plattform som består av artificiell intelligens och så kallad machine learning. 

Funktionen kan därför analysera bilden och lokalisera ett eller flera huvudmotiv, varpå den lägger till en markering.

Därmed slipper du att måla en markering med markeringsverktyg som Ritstiftet eller Snabbmarkering, vilket kan vara rätt tidskrävande.

Så klarade funktionen Välj motiv sig

Vi har testat funktionen, och du kan se resultatet i videon ovan. 

Vi är imponerade över hur fint funktionen hanterar de små hårstråna. Å andra sidan har den problem med att skilja åt de väldigt ljusa delarna mellan bakgrunden och tröjan till höger. Här kan man dock snabbt använda sig av funktionen Markera och maska..., där man med ett par penseldrag snabbt kan lägga till det som saknas i markeringen.

Redaktionen rekommenderar: Bli expert på Photoshop

Photoshop är ett utmärkt bildbehandlingsprogram, men det är även väldigt omfattande och det tar tid att bekanta sig med det. 

Om du hör till dem som helst vill få vägledning och hjälp på svenska är vår kursbok Photoshopskolan perfekt för dig. Här får du en omfattande introduktion till både Elements, Lightroom och Photoshop i ingående steg-för-steg-guider med tillhörande videokurser.

Tillsammans med boken får di ett ark med översikt över de olika programmens snabbkommandon samt exklusiv åtkomst till en rad kursvideor.

När du har gått igenom bokens lättöverskådliga kurser och videorna kommer du att kunna lyfta dina bilder till en helt ny nivå med avseende på bland annat färger, brus och skärpa. Boken går även in på sådant som att byta ut en bakgrund och lägga till kreativa effekter.

> Just nu kan du få Photoshopskolan med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor.  Här kan du läsa mer om boken. 

Du som prenumererar får dessutom möjlighet att titta på över 400 videokurser om fotografering och bildbehandling i Fördelszonen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av