En introduktion till Photoshop: Det behöver du veta om bildbehandlingsprogrammet

Photoshop ger oanade möjligheter när du ska redigera dina bilder. Bland annat kan du göra bilderna skarpare eller avlägsna oönskade element ur dina bilder.

En introduktion till Photoshop: Det behöver du veta om bildbehandlingsprogrammet

Bildbehandlingsprogrammet Photoshop är över 30 år gammalt, men det används fortfarande av över 10 miljoner människor över hela världen – och det är i högsta grad relevant även för dig som fotoentusiast.

8 april 2020 av Christian Trant

Photoshop har väldigt många användare, och det finns det goda skäl för.

Adobe lyckas nämligen ständigt att förnya bildbehandlingsprogrammet med relevanta funktioner, så det står sig väldigt väl än i dag.

> Läs också: De bästa bildbehandlingsapparna till mobilen

Vad kan du använda Photoshop till?

Sedan 1990, när den första versionen av Photoshop såg dagens ljus, har det hänt en hel del.

Bildbehandlingsprogrammet har gått från att vara ett redskap endast för yrkesfolk till att vara ett perfekt program för alla som gillar bildbehandling.

Photoshop fungerar i dag för såväl hobbyfotografen som yrkesfotografen och reklammakaren, i och med att programmets uppbyggnad gör att det blir mer komplext beroende på hur mycket tid du lägger på bildbehandlingen.

Komplexiteten ökar alltså efter hand som du lär dig att använda nya funktioner i programmet. Photoshop matchar därmed dina behov, oavsett om du är nybörjare eller en rutinerad användare.

Det betyder att Photoshop är relevant för dig som vill ta bort ett finger som har hamnat framför frontlinsen, men det är också i högsta grad relevant för den garvade fotografen som vill få fram det bästa av sina bilder av t.ex. norrskenet.

Solljuset bryter fram mellan träden.

Med Photoshop  kan du bl.a. förbättra ljussättningen. Försök själv att redigera solens strålar och se hur bilderna blir bättre.

© Shutterstock

Vad kostar Photoshop?

Photoshop finns bara tillgängligt i form av abonnemang, vilket innebär att du kan säga upp tjänsten under de perioder när du inte använder programmet.

Abonnemangsperioden som du väljer påverkar emellertid priset. Nedan hittar du de tre olika varianterna som du kan välja mellan.

- Årsplan, betalas månatligt – 240,00 SEK/mån

- Årsplan, engångssumma – 2865,60 SEK/år

- Månadsplan – 358,75 SEK/mån

Photoshop fungerar till både Windows och Mac, och programmet är utformat så att det kan samverka med andra Adobe-program som InDesign och Illustrator.

> Läs mycket mer om Photoshop här

Många av besluten som ger en lyckad exponering görs innan du tar själva bilden, men med Photoshop kan du även redigera och efterbehandla dina bilder.

Många av besluten som ger en lyckad exponering görs innan du tar själva bilden, men med Photoshop kan du även redigera och efterbehandla dina bilder. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av