Porträtt av kvinna i motljus


Nybörjarguide till porträtt

Porträttfotografi är en klassiker bland fotogenrerna, och även en av dem som är svårast att bemästra. Här kommer en grundläggande guide till dig som nyligen har börjat att fotografera porträtt.

12 februari 2020 av Jeppe Vestergaard

Porträttfotografi är en fantastisk genre om du är nybörjare på foto. Här kan du experimentera och skapa fantastiska porträtt av bl.a. vänner och familj.

Här får du reda på hur du kommer igång med att fotografera porträtt, vilket objektiv som lämpar sig bäst och hur du lyckas ta en intressant bild där modellen verkligen får skina.

Allt detta och mer därtill hittar du nedan. 

> Vill du bli en ännu bättre fotograf? Få vår nya fotobok som visar hur du fotograferar allt från porträtt till naturbilder för bara 49 kronor + porto. Se erbjudandet här!

1. Välj rätt bländare

Ett porträtt blir ofta snyggast om du ser till så att bakgrunden inte tar uppmärksamheten från personen i bilden.

Det kan du åstadkomma genom att göra bakgrunden oskarp, och det får du när du väljer en stor bländaröppning. Det vill säga ett bländarvärde på omkring F1.4 till F2.8.

2. Fotografera i råformat

När du fotograferar porträtt finns det många skäl till att fotografera i råformat. Det viktigaste är att du får betydligt större omfång av ljus och färger att jobba med än om du bara fotograferar i jpeg-format.

Du väljer råformatet i kamerans inställningsmeny. Här kan du även välja att kameran ska alstra en råfil och en jpeg-fil samtidigt.

3. Välj rätt objektiv

Vid porträttfotografering finns det ett antal klassiska objektiv som anses lämpa sig särskilt väl för genren.

En klar favorit är ett ljusstarkt 85 mm-objektiv. Detta är emellertid inte den enda typen av objektiv som kan användas för att ta snygga porträtt.

Porträtt blir oftast bäst och naturtrognast vid en brännvidd på 85–100 mm. Här får man ett fint perspektiv vid ett avstånd på en och en halv meter, vilket är det avstånd som vi oftast håller till någon som vi samtalar med.

Bild av ett 85 mm-objektiv.

Ett 85 mm-objektiv är alltid ett bra val vid porträttfotografering.

© Shutterstock

4. Använd rätt slutartid

Oavsett vad du fotograferar är det viktigt att du väljer en lämplig slutartid.

En tumregel är att du ska välja en slutartid som motsvarar brännvidden. Om du t.ex. fotograferar porträtt vid en brännvidd på 50 mm, ska du använda en slutartid på högst 1/50 sekund, och gärna kortare än så. Om du däremot fotograferar vid 200 mm, ska du inte välja en längre slutartid än 1/200 sekund.

Eftersom man fotograferar levande motiv när man fotograferar porträtt, rör sig motivet ständigt en aning. Därför är det bra att välja en dubbelt så snabb slutarhastighet än vad brännvidden annars dikterar. Det är ofta bra att utgå ifrån en slutartid på 1/125 sekund.

5. Enklare autofokus

När du fotograferar porträtt är det framför allt viktigt att ögonen är helt skarpa.

Du får enklast perfekt skärpa på ögonen med hjälp av funktionen för ögonfokus som finns i moderna kameror, där kameran automatiskt registrerar ögat och ställer in skärpan på det.

Om din kamera inte har den funktionen, bör du välja en enda fokuspunkt. Placera punkten vid ögat som är närmast kameran. Nu ökar chansen för att ditt porträtt ska bli lyckat.

Porträtt av äldre man i motljus

Ett porträtt behöver inte bara visa ansiktet. Det här är ett bra exempel på hur du kan ge liv åt ett porträtt genom att komponera bilden lite annorlunda.

© Shutterstock

6. Bildbehandlingen ger snyggare porträtt

När du har tagit dina porträttbilder ska de piffas till i bildbehandlingen.

Det lönar sig alltid att korrigera hudtoner och öka kontrasten och skärpan i bilden. Det är också mödan värt att optimera ljusheten vid modellens ögon, så att de syns tydligt.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av