Porträttfoto är en fantastisk genre om du är nybörjare på fotografering.
Här finns möjlighet att experimentera och skapa fantastiska porträtt av exempelvis släkt och vänner.
Nu får du svar på hur du kommer igång med att ta porträtt, vilket objektiv som är bäst och hur du skapar en intressant bild där modellen verkligen får lov att glänsa.
1. Välj rätt bländare
Ett porträtt blir ofta bäst om du ser till att bakgrunden och personen i bilden skiljer sig från varandra.
Det kan du åstadkomma genom att göra bakgrunden oskarp, vilket du får om du väljer en stor bländaröppning. Det vill säga ett bländarvärde runt F1.4 till F2.8.
2. Ta bilderna i råformat
När du tar porträtt finns det många goda skäl att fotografera i råformat. Det viktigaste är att du får fram många fler nyanser i ljuset och färgerna än om du bara tar bilderna i jpeg-format.
Du väljer råformat i kamerans inställningsmeny. Där kan du även ställa in kameran så att den sparar alla bilder i både råformat och jpeg-format samtidigt.
3. Välj rätt objektiv
Till porträttfoto finns det några klassiska objektiv som alltid nämns som de bästa valen för denna genre.
En klar favorit är ett ljusstarkt 85 mm-objektiv. Det är dock inte det enda objektivet som kan ge dig snygga porträtt.
Generellt får du de bästa och mest naturliga porträtten med en brännvidd på 85–100 mm. De ger ett snyggt perspektiv på en och en halv meters avstånd till motivet, vilket är det avstånd vi naturligt håller till andra människor.

Ett 85 mm-objektiv är alltid ett bra alternativ när du letar efter det perfekta valet för porträttfoton.
© Shutterstock4. Välj rätt slutartid
Oavsett vad du fotograferar är det viktigt att du väljer en slutartid som passar till objektivet.
En bra tumregel är att du ska välja en slutartid som motsvarar brännvidden. Om du till exempel tar porträtt med ett 50 mm-objektiv, ska du använda en slutartid på 1/50 sekund eller kortare. Om du däremot fotograferar med ett 200 mm-objektiv ska du använda som mest 1/200 sekund.
Att ta porträtt betyder naturligtvis att du fotograferar levande motiv som rör sig lite hela tiden. Därför är det bra att använda en hälften så kort slutartid som vad brännvidden normalt kräver. En slutartid på 1/125 sekund är en bra utgångspunkt.
5. Förenkla med autofokusen
När du tar porträtt finns det en plats i bilden som du behöver fokusera extra på. Ögonen måste nämligen vara helt skarpa.
Det enklaste sättet att få skarpa porträtt är att använda de moderna kamerornas ögonfokus, där de registrerar ögat och ställer in skärpan på det.
Om din kamera inte har den funktionen bör du välja en ensam fokuspunkt. Placera punkten på ögat närmast kameran. På det sättet får du bästa möjliga förutsättningar när du tar porträtt.

Ett porträtt behöver inte bara visa ansiktet. Det här är ett bra exempel på hur du kan skapa liv i ett porträtt genom att komponera bilden lite annorlunda.
© Shutterstock6. Bildbehandling ger snygga porträtt
När du har tagit dina porträttbilder är det dags att ge dem en sista touch i ett bildbehandlingsprogram.
Det lönar sig alltid att förbättra hudtoner samt ge bilden mer kontrast och skärpa. Slutligen är det också värt besväret att optimera ljuset i modellens ögon, så att de är helt skarpa.