Även om Apple Bilder nu har blivit bättre med iOS 13, har det aldrig blivit vår favoritapp. Bland annat eftersom den inte omfattar vidare många redigeringsmöjligheter.
Men det betyder inte att Apple Bilder är en värdelös app, och vi använder den ofta till annat än mer ambitiös bildbehandling.
Här använder vi alltid Apple Bilder

Apple Bilder har både för- och nackdelar
© Shutterstock1. När bilderna vänds åt fel håll
Det åter kanske underligt, men vi tar gång på gång bilder som vänds åt fel håll.
Det beror på att iPhone-kameran inte alltid är på det klara om den är i stående eller liggande format. Som tur är gör det inte så mycket, eftersom det är enkelt att vända på bilden i Apple Bilder.
Vi letar upp bilden i appen, trycker på Ändra och sedan symbolen med två pilar som visar att man vänder på bilden.
Sedan trycker vi på den vita fyrkanten med en pil ovanför i det övre högra hörnet. Nu roterar bilden 90 grader varje gång vi trycker på knappen.
I den senaste versionen av Apple Bilder kan du även vända på videoklipp. Det är bra om din kamera inte förstod om du ville filma i stående eller liggande format.
2. Vi beskär våra bilder med Apple Bilder
I samma meny med funktionen för att rotera bilder återfinns beskärningsverktyget. Vi använder det om vi vill trimma bort något som vi inte vill ha med i bilden, eller om vi vill zooma in på något.
Ibland väljer vi också ett nytt format till bilden. Det gör vi genom att trycka på ikonen längst ner till höger, varpå vi kan välja format för bilden.
> Läs också: 6 appar som fotografen behöver ha på mobilen.

Här vänder vi på en bild i Apple Bilder för att få en rak horisont.
© Shutterstock3. Apple Bilder är användbar för markeringar
Vi använder våra mobilkameror i jobbet varje dag. Vi tar bl.a. bilder av saker och texter som vi behöver komma ihåg.
Ibland behöver vi dock lägga till lite information i bilden eller framhäva något som vi vill att t.ex. våra kolleger också ska lägga märke till.
När du trycker på Ändra kommer du in i redigeringsmodulen, där du ser en liten cirkel med tre prickar i.
När du trycker på den ikonen kan du sedan välja Märkning. Här kan du skriva och rita på bilden, men du kan även trycka på cirkeln med ett plustecken i.
Nu kan du bl.a. rama in objekt med fyrkanter och cirklar. Du kan även lägga till text eller lägga in din underskrift.
En kul detalj är också att du kan lägga in ett förstoringsglas som zoomar i bilden. Det använder vi särskilt om vi t.ex. vill visa specifika detaljer i bilder.
> Läs också: Bli en bättre fotograf med Fotoskolan.

Här har vi zoomat in bilden, så att vi kan se att Buzz Aldrin faktiskt tittar mot fotografen, Neil Armstrong.
© NASA4. Apple Bilder klarar små och snabba förbättringar
Det går naturligtvis också att använda Apple Bilder för att redigera bilder. Däremot använder vi hellre andra appar när bildbehandlingen behöver vara av det bättre slaget. Här kan du se vilka appar som vi hellre använder.
Men det betyder inte att vi aldrig gör en snabb redigering av bilderna i Apple Bilder. Om du trycker på Ändra i Apple Bilder, kan du välja den lilla ikonen som föreställer ett vridreglage.
Här kan du justera bildens ljushet, färger eller konvertera till svartvitt. Oftast är det under Ljus som vi på redaktionen gör mindre förbättringar av bilderna.
Om du t.ex. har fotograferat ett papper eller en skärm vid en konferens eller föreläsning, kan du använda Apple Bilder för att göra texten skarpare.
Det gör du genom att öka kontrasten, dämpa Svartpunkt och sedan öka Högdagrar och Exponering.
Nu är den svarta texten helt svart, medan den vita bakgrunden är helt vit. Då blir det oftast mycket lättare att läsa texten.
> Läs också: 3 tecken på att du inte bör uppgradera kameran ännu.
Här använder vi inte Apple Bilder
Även om vi ofta använder Apple Bilder till vardags finns det också situationer där vi hellre väljer en annan app som klarar jobbet bättre.
1. Vid omfattande bildbehandling
Apple Bilder är inte appen som vi använder om vi har tagit en bra bild med vår iPhone eller någon annan kamera, som vi vill göra lite mer omfattande bildbehandling på.
Det finns flera andra appar som vi föredrar för bildbehandling om man behöver göra det på mobilen. Ett exempel är gratisappen SnapSeed som både är användarvänligare och ger större kontroll.
> Läs också: Därför ska du fotografera med mobilen – ibland.

Om vi ska bildbehandla lite finare bilder använder vi ofta appen Snapseed som ger mer kontroll.
2. När vi klipper ihop våra videofilmer
Vi tycker inte bara att Apple Bilder ger för få möjligheter att kontrollera resultatet vid bildbehandling; appen har också alltför få valmöjligheter när vi ska redigera video.
Om vi bara ska göra små ändringar fungerar Apple Bilder på iPhone bra, men om resultatet ska bli riktigt bra använder vi andra appar som t.ex. ger oss möjlighet att lägga till snygga effekter i videon.
> I Fördelszonen hittar du en videokurs där vi går igenom hur du använder manuell fokus. Se videon här.
3. När vi sparar våra bilder
Sökfunktionen i Apple Bilder har uppgraderats rejält i iOS 13. Nu kan du t.ex. sortera dina bilder efter olika datum.
Men vi föredrar fortfarande att inte bara ha våra bilder liggande i Apple Bilder. I stället använder vi Google Foto eller någon annan tjänst för automatisk lagring av mobilbilderna på nätet.
Sökfunktionen i Google Foto är fortfarande bättre än hos iPhone – och så är lagringsutrymmet gratis.
> Läs också: Få ordning på bildsamlingen med Google Foto.
4. När vi söker inspiration för bildbehandlingen

Vi hittar ofta inspiration till olika bildbehandlingsmetoder hos andra appar än hos Apple Bilder.
© ShutterstockI många andra bildbehandlingsappar finns det inspiration och guider till hur du kan arbeta med bilderna.
Apple Bilder har inte någon sådan funktion, utan bara några förinställda bildbehandingsvarianter. Vi gillar när andra appar handfast visar och lär oss hur vi kan åstadkomma ett 70-talsliknande utseende, som på bilden ovan.
> Läs också: Så lyckas du med videoklippen.