Google Foto är ett genialiskt bildbehandlingsprogram

Få ordning på bildsamlingen med Google Foto

Koll på bildsamlingen med Google Foto

Googles nya bildtjänst är mer än bara en app till din smarttelefon. Här får du möjlighet till bra bildbehandling, tillgång till dina bilder från alla plattformar och en sökfunktion som är så suverän att den i sig själv gör Google Foto värd att ladda ned – helt gratis.

11 juni 2018

Om du inte vet var du ska lagra alla dina bilder och videoklipp är Googles gratislösning med oändligt med utrymme ett tänkvärt alternativ.

Appen Google Foto för mobilen är ett utmärkt alternativ till mobiltillverkarnas egna fotolösningar.

Om du ger ditt medgivande sparas alla bilder som du tar med mobilkameran i Google Foto. Här överförs de automatiskt till gallerier på din Google-profil så snart mobilen är ansluten till wifi.

Det betyder att du har åtkomst till dem på alla enheter där du är inloggad med en Google-profil, och det kan särskilt vara bra om du har många bilder på din enhet och lagringsutrymmet börjar tryta.

Google Foto har närmast oändligt lagringsutrymme

Du kan alltså se dina bilder var och när som helst, och Google erbjuder även näst intill oändligt lagringsutrymme om du går med på att spara bilderna i vad Google kallar för ”hög kvalitet”.

Det innebär högst 16 megapixel per stillbild och en högsta upplösning på 1080p eller Full HD för videoklipp.

Det går även att spara bilderna i full upplösning, men det innebär att du får mindre utrymme att röra sig med.

Då får du 15 GB gratis och kan köpa till mer utrymme om du behöver det. 100 GB kostar 19 kronor i månaden, medan 1 TB kostar 99 kronor i månaden.

Läs också: De bästa programmen för gratis bildbehandling

Google Foto är mycket mer än bara lagring

En av de mest användbara funktionerna i Google Foton är ansiktsigenkänningen, eller "face grouping" som Google kallar det.

Google kan med hjälp av den här funktionen känna igen ansikten på dina bilder och automatiskt samla alla bilder av en specifik person.

Om du namnger ett ansikte kan du sedan få fram bilder på just den här personen genom att bara söka på det angivna namnet.

Google har tills vidare varit rätt försiktiga med att lansera den här tjänsten i EU utifrån unionens stränga krav med avseende på persondataskydd, och därför finns tjänsten egentligen inte tillgänglig i Sverige. Men om man ändå vill dra nytta av den finns det ett knep som man kan använda.

Använd VPN eller gör det mesta av semestern

Ett enkelt sätt att få åtkomst till tjänsten är att använda VPN, där du lurar din dator att tro att den befinner sig i USA.

Där har tjänsten nämligen funnits tillgänglig en längre tid. Knepet behöver bara göras en gång, så ska problemet vara ur världen.

Det finns flera olika VPN-tjänster att välja mellan, och till mobilen och plattan kan du t.ex. använda appen X-VPN, medan du i webbläsaren kan använda exempelvis programmet Tunnelbear.

Om du ska semestra i ett land utanför EU kan du också logga in på internet därifrån och på så vis berätta för Google Foto att du inte befinner dig i EU.

Google Foto känner igen föremål, platser och händelser

Google Foto känner inte bara igen människor, utan även föremål och platser.

Det innebär att programmet har lärt sig att känna igen olika element i bilder så att det t.ex. kan kategorisera bilder som innehåller cyklar, berg, stränder, katter eller till och med händelser som födelsedagar och konserter.

I kategorin för platser drar programvaran som utgångspunkt nytta av bildens geotaggning, men när det gäller äldre bilder kan programmet analysera bilderna och söka efter större landmärken, t.ex. Frihetsgudinnan eller Borgholms slottsruin.

De här tre parametrarna gör att man kan söka på exempelvis "Michael, strand, Skanör", så visas alla bilder som omfattar de här tre elementen.

Mycket praktiskt när det är dags att sätta samman årets semesteralbum eller scrapbook.

Redaktionen rekommenderar: 100 tips och kurser om bildbehandling

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar? Annars är det kanske dags för det nu.

Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en ny bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken är skriven så att det finns något för alla nivåer. Det betyder att du får glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och bildbehandlar alla dina bilder.

Med boken till hands kan du enkelt lyfta dina bilder till nya höjder tack vare de utförliga steg-för steg-vägledningarna där vi guidar dig genom de olika funktionerna, justeringsmöjligheterna och effekter.

> Just nu kan du få boken 100 tips och kurser samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av