Ung kvinna med vinterjacka med kapuschong och kamera

De flesta fotografer känner då och då ett stygn av avund och att det kryper i fingrarna efter att klicka hem nya prylar. Men om du kan hålla med om något av tecknen nedan bör du kanske vänta ett tag.

© Shutterstock

3 tecken på att du inte bör uppgradera kameran

Även om det finns en massa härlig utrustning därute som gör det både lättare och roligare att fotografera, är det till syvende och sist inte kameran som tar bilderna – det är du. Här går vi igenom tre tecken på att du bör vänta med att köpa ny kamerautrustning.

22 september 2019 av Sarah Marie Winter

Som fotograf har du kanske stött på andra fotografer eller personer som själva inte fotograferar, som tror att en ny och bättre kamera är den snabbaste vägen till bättre bilder. 

Men egentligen bör det vara den sista utvägen när inget annat hjälper. Här har vi sammanställt tre tecken på att du inte bör uppgradera din fotoutrustning ännu.

> Läs också: Få ut mer av din befintliga fotoutrustning

1. Du har aldrig fotograferat helt manuellt

Programratt på Canon 6D

Så snart du börjar ta kontroll över dina bilder och slutar använda Auto-programmet kommer du sannolikt att märka att det är mycket roligare att fotografera. 

© Shutterstock

När du ska ta kontroll över hur dina bilder exponeras finns det i första hand bara tre inställningar som du faktiskt kan ändra på – bländare, slutartid och ISO.

Att hitta balansen mellan de tre inställningarna är inte desto mindre något som skrämmer väldigt många fotografer, och därför överlåter många åt kameran att helt eller delvist välja inställningar genom att välja det automatiska programmet, alternativt bländar- eller slutartidsprioriterat program.

Men trots att kameror ständigt blir bättre på att exponera rätt, kan de fortfarande göra fel, vilket kan vara anledningen till att du inte är nöjd med dina bilder.

Så om du själv aldrig har bestämt vilken slutartid, bländare eller ISO som du ska använda, vill vi uppmana dig att börja fotografera med det manuella programmet.

Det betyder kanske att dina första 100 bilder blir över- eller underexponerade – men å andra sidan kommer du snabbare all lära dig förhållandet mellan de tre kamerainställningarna.

När du väl har fått kläm på det, blir det med största sannolikhet roligare att fotografera, och du kan ta betydligt unikare bilder i och med att det faktiskt är du som bestämmer.

> Läs också: 4 skäl till att inte använda kamerans auto-funktion

2. Du använder fortfarande ditt paketobjektiv

Ung man med kamera och paketobjektiv

Paketobjektivet är väldigt användbart, och om du ännu inte har reflekterat över dess begränsningar finns det inga skäl till att byta ut vare sig kameran eller objektivet.

© Shutterstock

För tio år sedan skulle vi sannolikt råda nya fotografer att byta ut paketobjektivet så snabbt som möjligt. Men i dag är paketobjektiven mycket skarpare och snabbare, och därför är de en väldigt bra utgångspunkt om du är ny på området.

Paketobjektivet har dock sina begränsningar när det kommer till brännvidd och ljusstyrka, och om du behöver uppgradera eftersom du t.ex. vill komma närmare vilda djur eller fotografera under svåra ljusförhållanden, är ett bättre objektiv en förnuftig investering.

Men om du tycker att dina bilder är tråkiga i största allmänhet, är det nog snarare kompositionen eller motiven som du väljer som är problemet snarare än utrustningen.

När det är sagt, kan det vara bra att hålla i åtanke att en medelmåttig kamera med ett utmärkt objektiv i princip alltid gör ett bättre jobb än en utmärkt kamera med ett medelmåttigt objektiv.

Med andra ord: om du ska uppgradera, bör du fundera på att lägga pengarna på ett nytt objektiv framför ett nytt kamerahus.

> Läs också: Få ut mesta möjliga av paketobjektivet

3. Du är inte säker på vilka typer av bilder du vill ta

Ung man med kamera och paketobjektiv

Om du inte redan vet om du framför allt kommer att fotografera porträtt, landskap, djur eller något helt annat, bör du vänta med att skaffa ny utrustning tills du har bestämt dig. 

© Shutterstock

Som nybörjare vet du kanske inte vilka fotografiska genrer som du är intresserad av – och det är helt normalt.

Men om du ännu inte har riktat in dig på en eller flera genrer, finns det inte heller några skäl till att lägga pengar på ny utrustning, För utrustningen som du behöver beror på vad du helst vill fotografera.

Om du t.ex. vill fotografera sport, behöver du en kamera som kan fokusera blixtsnabbt och ta många bilder i serie. En sådan kamera är naturligtvis dyrare än en kamera som inte har samma funktioner.

Därför kan du råka betala ett onödigt högt pris om du kommer på att du t.ex. "bara" vill fotografera landskap och arkitektur.

Så om du fortfarande håller på att ta reda på vad du vill åstadkomma med ditt fotografi, är din befintliga kamera en alldeles utmärkt utgångspunkt. Använd den för allt – porträtt, evenemang, landskap, djur, sport och så vidare.

När du märker att en genre lockar dig mer än de övriga, kan du börja leta efter en kamera eller ett objektiv som uppfyller dina nya behov. 

> Läs också: De här 5 brännvidderna behöver du känna till

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av