Manuellt läge kamera

Det finns både för- och nackdelar med att använda kamerans auto-inställning. 

© Shutterstock

4 skäl till att inte använda auto på kameran

Kamerans auto-program kan vara bra om det ska vara enkelt och gå snabbt. Men de bästa bilderna får du när du själv väljer inställningarna. Här hittar du fyra skäl till att inte använda auto-programmet.

24 april 2019 av Jeppe Vestergaard

I dag är auto-programmet på moderna kameror ofta så avancerade att den själv väljer bländaröppning, ISO och fokus beroende på ljus, motiv med mera.

Ofta får man habila resultat med auto-programmet, men du riskerar också att bilden inte blir vidare bra eftersom auto-programmet väljer fel inställningar utifrån vad du egentligen ville visa med bilden.

Här hittar du fyra skäl till att inte använda kamerans auto-program.

© Shutterstock

1. Bilduttrycket blir inkonsekvent

Ibland kan du behöva ta lite kontroll över kameran. Det gäller särskilt om du är ute efter att ta en viss typ av bild, eller om du inte blir nöjd med resultatet när du fotograferar på auto.

Det finns flera olika möjligheter för att ta kontroll över kameran, och det behöver inte vara vidare komplicerat.

Ett problem som ofta inträffar när man fotograferar på auto är att vitbalansen ofta ändras, eftersom kameran hela tiden utför nya mätningar på ljuset och färgerna i bilden. Därmed kan de olika bilderna från samma familjefest få väldigt olika uttryck. Utan att man vet ordet av det har auto-programmet förstört några av bilderna.

Om du använder det halvautomatiska P-programmet behöver du inte själv välja bländare och slutartid, men du kan välja bl.a. ISO och i synnerhet vitbalansen. 

Sedan tar kameran hand om resten.

> Läs mer om de halvautomatiska programmen här

pojke, tonåring, bokeh, porträtt

Den här bilden är tagen med en stor bländaröppning, det vill säga med ett lågt bländartal. Det ger en oskarp bakgrund.

© Shutterstock

2. Dina porträtt blir tråkigare

När du använder auto är risken också stor för att du får platta och rätt ointressanta bilder. Det är nämligen inte alltid kameran vet hur den ska hantera en viss situation på bästa sätt.

På auto-programmet riskerar du att dina porträttbilder blir platta och tråkiga. När du fotograferar porträtt är det därmed väldigt bra att själv välja bländaröppning. Porträtt blir nämligen ofta bättre om du har ett litet skärpedjup, så att bakgrunden blir otydlig. 

Om du använder programmet för bländarprioritet i stället för auto, kan du själv välja hur stort eller litet skärpedjupet ska vara. Med programmet för bländarprioritet kan du därför välja en bländare på t.ex. F4.0 eller en ännu större bländaröppning, så att du åstadkommer det önskade skärpedjupet.

Kameran väljer sedan själv slutartiden, så att den exponerar korrekt utifrån ljusmätningen.

Med programmet slipper du att kameran själv väljer ett annat skärpedjup än vad du själv vill åstadkomma. 

> Läs mer om bländarprioritet här

gymnast slutartid

Här har man använt en kort slutartid, så att gymnasten är helt fastfrusen i bilden. Du kan inte vara säker på att få samma resultat med auto. 

© Shutterstock

3. Du riskerar oskarpa bilder

Om du använder auto-funktionen när du t.ex. fotograferar actionbilder är det inte alltid som programmet löser utmaningarna på bästa sätt.

Om motivet t.ex. är i rörelse är det ofta viktigt att du fångar motivet med fullständig skärpan. Om ljuset samtidigt är svagt kan auto-programmet få för sig att välja en alltför lång slutartid.

I stället för auto kan du använda funktionen slutartidsprioritet. Här kan du t.ex. välja att slutartiden ska vara 1/250 sekunder. Därmed kan du vara säker på att rörelserna astnar på bild, medan kameran hjälper dig med ISO och bländaröppningen.

Funktionen är också väldigt bra om du har kameran på stativ. 

> Läs mer om slutartidsprioritet här

Utnyttja kamerans alla funktioner genom att välja manuellt
© Shutterstock

4. Du har inte full kontroll

En kamera med en massa olika funktioner som kan ställas in på flera olika sätt kräver en hel del kunskap innan du kan välja rätt inställningar. Auto-programmet gör hela jobbet åt dig, men ger som sagt inte alltid bäst resultat.

Om du däremot har koll på vilka inställningar som du bör välja i en given situation, bör du helt skippa auto-programmet.

Om du vill ta full kontroll över kameran, så att du inte råkar ut för några överraskningar när du tar bilden, ska du välja det manuella programmet.

Här kan du ställa in kameran precis som du vill. När du fotograferar med det manuella programmet kan du därmed ta lyckade bilder även vid omväxlande och svåra ljusförhållanden. 

Men funktionen kräver också att du är bekant med kamerans olika funktioner.

> Läs mer om det manuella programmet här

Lär dig mer om din kamera

I vår stora e-bok "Plåta bättre!", får du över 42 sidor där vi tittar närmare på kamerans viktigaste funktioner, så att du kan ta mycket bättre bilder än vad du kan med Auto. Du kan ladda ned och spara e-boken på datorn, mobilen och surfplattan om du prenumererar på tidningen.

> Du hittar boken här

I Fördelszonen, som är en hel värld på internet för våra prenumeranter, hittar du dessutom över 500 videokurser, guider och förinställningar som gör dina bilder ännu bättre. Du hittar även en massa andra bra e-böcker. 

Prenumererar du inte ännu? Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så får du omedelbar åtkomst till Fördelszonen. Det kostar bara från 29 kronor!

e-bok, fota bättre!
© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av