Ny systemkamera i proffsklass från Canon

Nya Canon EOS R3 är fullmatad med imponerande funktioner – bland annat en som många fotografer har saknat sedan den analoga eran. 

© Canon

Ny toppmodell från Canon med väldigt speciell funktion

Canon EOS R3 är en ny spegellös systemkamera som riktar sig till professionella sport- och pressfotografer, och den har bland annat försetts med en funktion som är helt banbrytande för Canons digitala kameror.

14 april 2021 av Sarah Marie Winter

Om man hör till dem som fotograferade under den analoga eran, känner man kanske igen en av funktionerna i nya Canon EOS R3, som precis har presenterats.

Kameran skiljer sig nämligen från konkurrenternas toppmodeller genom att en så kallad Eye Control Function, där fotografen kan styra AF-punkten genom sökaren – med hjälp av sitt öga.

Funktionen återfanns bl.a. i de analoga modellerna EOS 3 och EOS 5, men av okända orsaker hängde den inte med till digitala modellerna, och Canon EOS R3 är således den första digitala Canon-kameran med funktionen.

> Läs också: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Canon EOS R3 tar 30 bilder i sekunden 

Nya Canon EOS R3

Med 30 bilder i sekunden och en ögonstyrd autofokus siktar Canon med nya EOS R3 stenhårt in sig på sportfotograferna.

© Canon

Canon EOS R3 riktar sig till professionella sport- och pressfotografer som behöver kunna fånga blixtsnabba motiv och situationer som är över på några få sekunder.

Kameran är den första EOS-kameran med en helt ny 35 mm bakbelyst och stackad CMOS-sensor och en DIGIC X-bildprocessor. Detta gör att den kan ta 30 bilder i sekunden med följande AF- och AE-fokus. 

Den har även ett Dual Pixel CMOS autofokussystem som kan hitta både ansikten och ögon, och Canon meddelar att det senare kommer att läggas till ett nytt motiv i kamerans följande autofokus. 

> Läs också: 5 bra anledningar till att fotografera i råformat

Påminner om EOS-1D-kamerorna

Designmässigt liknar kamerahuset med det integrerade batterigreppet de välbekanta toppmodellerna i EOS-1D-serien och tillverkaren lovar också att man kommer att kunna förvänta sig samma hållbarhet samt damm- och vattentålighet.

Pris och datum för när kameran kommer att bli tillgänglig, uppdateras så snart vi får information om detta.

Populära teleobjektiv till RF-serien

Samtidig som Canon EOS R3 offentliggjordes, presenterade Canon även två RF-versioner av deras populäraste superteleobjektiv, 400mm F2.8 och 600mm F4.0.

Båda objektiven har uppdaterats med förbättrade närgränser och en optisk bildstabilisering på 5,5 bländarsteg. En annan nyhet är att bländarvärdet ändras 1/8 bländarsteg, vilket underlättar vid videoinspelning i växlande belysning.

Dessutom har strömförsörjningen genom RF-objektivfattningen ökats. Det ger en snabbare autofokus, eftersom autofokushastigheden beror på hur mycket ström som fokusmotorn kan dra.

Canon RF 400mm F2.8L IS USM och Canon 600mm F4L IS USM kommer att finnas tillgängliga från juli och de kommer att kosta cirka 115 000 respektive 125 000 kronor. 

> Läs också: Tänk på detta innan du köper ett objektiv

Nytt makroobjektiv från Canon

Det nya makroobjektivet har en spännande funktion som också gör det till ett intressant alternativ för porträttfotografer. 

© Canon

Nytt objektiv till makro och porträtt

Sist, men sannerligen inte minst, kommer det helt nya objektivet RF 100mm F2.8L. Objektivet har en maximal förstoringsgrad på 1,4 gånger och riktar sig därmed främst till makrofotografer. 

Men även porträttfotografer kan få glädje av det måttliga teleobjektivet. Det har nämligen den nya möjligheten att man kan justera delarna av fotografiet som är utanför fokus.

Genom att flytta optiska element i objektivet kan man prioritera om det är området framför eller bakom fokuspunkten som ska göras mest oskarp, och det ger större kreativa möjligheter vid porträttfotografering. 

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM kommer att kunna köpas från juli till ett ungefärligt pris på 17 500 kronor

> Läs också: Allt du behöver veta om makrofotografi

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av