Fujifilm X-T4

Nya Fujifilm X-T4 väger 607 gram, vilket är 68 gram mer än föregångaren. Men den verkar också vara fullspäckad med förbättringar.

© Fujifilm

Fujifilm presenterar X-T4: Större och kraftfullare än någonsin

Nya Fujifilm X-T4 är både större och tyngre än föregångaren, men med den extra vikten tillkommer ett bättre batteri, inbyggd bildstabilisering, nya filter och mycket mer.

26 februari 2020 av Sarah Marie Winter

Trots alla framgångarna som Fujifilm har fått med sina kameror med APS-C- och mellanformatssensor, har de inga planer på att ge sig in på fullformatsmarknaden.

I stället fortsätter de att förbättra de populära modellerna i bland annat X-serien där det senaste tillskottet är den nyligen presenterade X-T4.

> Läs också: 5 bra skäl till att välja en spegellös systemkamera

Fujifilm X-T4

Den nya bildstabiliseringen betyder att det blir lättare att fotografera och spela in video på fri hand med de 18 av 29 av Fujifilms objektiv med X-fattning som inte har inbyggd bildstabilisering.

© Fujifilm

Inga fler skakiga bilder i svagt ljus

Så vad kan man förvänta sig av den här nya modellen som den bara 18 månader gamla föregångaren X-T3 inte klarar? Den viktigaste nyheten i X-T4 är den inbyggda bildstabiliseringen som användarna har efterfrågat i åratal.

Bildstabiliseringen gör det mycket lättare att fotografera och filma på fri hand med de Fujifilm-objektiv som saknar bildstabilisering. (Det vill säga objektiven som inte har förkortningen OIS i namnet.)

Det medför också att X-T4 är både större och tyngre än X-T3. Men det verkar ändå som att Fujifilm har lyckats få funktionen att ta mindre plats än tidigare, för vikten har bara ökat med 68 gram. 

> Läs också: Den spegellösa systemkameran – årtiondets stora vinnare

Fujifilm X-T4

LCD-skärmen på X-T3 hade 1,04 miljoner punkter. Den vridbara LCD-skärmen på nya X-T4 har däremot hela 1,62 miljoner punkter, vilket ger en bättre detaljåtergivning.

© Fujifilm

Selfie-skärm och nya filter i X-T4

Bland andra nyheter återfinns en vridbar skärm som kan vändas inåt, så att den är skyddad under bl.a. transport, och utåt, för att underlätta när man ska fotografera t.ex. selfies och makrobilder. 

X-T4 får även en ny bildstil, eller filmsimulering som Fujifilm kallar dem. "Bleach Bypass" efterliknar en metod som man använde på negativ i de analoga mörkrummen, som ökar kontrasten och dämpar färgerna. 

> Läs också: Nya objektiv från Fujifilm slår två rekord

Kraftfullare batteri

Fujifilm X-T3 kunde ta upp till 390 bilder per batteriladdning, men med det nya och större batteriet i X-T4 kan du ta upp till 500 bilder, eller 600 bilder med hjälp av det nya strömsparläget. 

Dessutom utlovar Fujifilm bland annat snabbare autofokus och förbättrad ögonigenkänning, en tystare slutare och en hastighet på 15 till 20 bilder i sekunden, beroende på om du använder den mekaniska eller elektroniska slutaren. 

> Läs också: Få koll på kamerans sensorstorlekar

Fujifilm X-T4

Fujifilm X-T4 är något tjockare än föregångaren, men annars har man återanvänt den stilrena retro-designen, och de allra flesta knapparna sitter på samma plats som på X-T3. 

© Fujifilm

Fujifilm X-T4 kommer att finnas tillgänglig i silver och grått och förväntas landa i butikerna i slutet av april. Det rekommenderade prisen för huset blir 18 999 kronor. 

Det är inte överdrivet dyrt med tanke på vad man får, men kameran kostar ändå 1500 kronor mer än den närmaste konkurrenten, Sony A6600. Vi ser fram emot att ta reda på om X-T4 lever upp till prislappen. 

Läs mer om den nya kameran här

> Läs också: Få koll på kameratyperna

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av