Kameramodul i Huawei P30 Pro

Det sitter inte mindre än 3 kameror på baksidan av nya Huawei P30 Pro.

© Huawei

Huawei P30 Pro drar ifrån konkurrenterna

Nya Huawei P30 Pro kan både fånga de vida vidderna och komma närmare avlägsna motiv än någon av de andra stora aktörerna på mobilmarknaden.

Det finns inte särskilt mycket plats för optik i en mobiltelefon, men trots detta har Huawei lyckats förse den nya toppmodellen Huawei P30 Pro med ett teleobjektiv som motsvarar 135 mm, så att du kan komma nära detaljerna även när du står på längre avstånd.

Som jämförelse motsvarar de så kallade teleobjektiven hos konkurrenter som Samsungs Galaxy S10 och Apples iPhone XS omkring 55 mm, så man får alltså betydligt mer tele med Huaweis nya flaggskepp.

> Läs också: Därför ska du fotografera med mobilen – ibland

Huawei P30 Pro

Telekameran sitter längst ner. Huawei har lyckats med den långa brännvidden genom att lägga optiken i sidled inne i kameran, på samma sätt som hos ett periskop.

© Huawei

Huawei P30 Pro har hela tre kameror på baksidan, där telekameran har en upplösning på 8 megapixel och en ljusstyrka på F3.4. 

Telekameran samverkar dock med huvudkameran, och med hjälp av processorkraft och algoritmer kan du få hela 50x digital zoom från de båda kamerorna.

Huawei P30 Pro kan jobba i svagt ljus

Huvudkameran, som har 40 megapixel, har i likhet med telekameran bildstabilisering, och här ligger ljusstyrkan på F1.6, medan brännvidden motsvarar 27 mm. 

Kameran kan näst intill se i mörkret, för ISO kan komma ända upp till ISO 409 600.

I stället för att registrera rött, grönt och blått som de flesta andra bildsensorer, registrerar sensorn i Huawei P30 Pro rött, gult och blått, vilket sägs medföra att kameran kan ta upp ännu mer ljus.

Billedsensor i Huawei P30 Pro

Den nya bildsensorn samverkar med telefonens processor, och tillsammans kan de enligt Huawei fånga upp 40 procent mer ljus än föregångaren Huawei P20 Pro.

© Huawei

Den tredje kameran i Huawei P30 Pro har en ultravidvinkel, som sägs motsvara 16 mm, så att du kan få med massor av motiv med i bilderna. 

Här är upplösningen 20 megapixel och ljusstyrkan F2.2.

Dessutom har mobilen en sensor som används för att registrera djupet i motiven, och som bland annat är till god hjälp när man ska ta porträtt med bakgrundsoskärpa.

> Här kan du läsa om hur du snabbt överför bilder från mobilen

Så mycket kostar Huawei P30 pro

Huawei P30 Pro

Frontkameran på Huawei P30 Pro har en upplösning på 32 megapixel och en ljusstyrka på F2.0.

© Huawei

Den nya toppmodellen åtföljs av en mindre modell som bara heter Huawei P30. 

Den har också tre kameror, men telekameran är inte lika kraftfull. Här får du inte heller den särskilda sensorn för registrering av djup.

Mobilerna finns tillgängliga nu, och nedan kan du se de rekommenderade priserna.

Priser på Huawei P30 och Huawei P30 Pro

Huawei P30 med 128 GB: 6990 kronor

Huawei P30 Pro med 128 GB: 8990 kronor

Huawei P30 Pro med 256 GB: 9990 kronor

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av