Fotograf med mobilkameran

Det finns många fördelar med att optimera mobiltelefonens kamera. 

© Redd Angelo // Unsplash

Därför ska du fotografera med mobiltelefonen – ibland

Den är alltid nära till hands, den är lätt att hantera och den tar faktiskt riktigt bra bilder. Här får du tre anledningar till att fotografera med din mobiltelefon – och tre anledningar till varför den aldrig kan ersätta din riktiga kamera.

11 september 2018

Det är ingen tvekan om att mobiltelefonen har revolutionerat fotovärlden de senaste tio åren. Nu kan alla fotografera – och det fotas som aldrig förr.

Men för oss som vill göra mer än att ta en ögonblicksbild till Instagram räcker inte mobilkamerorna till även om de blir bättre för varje modell. 

Som tur är finns det olika typer av extrautrustning och appar som gör mobilkameran både bättre och roligare, utan att den tar för mycket plats i väskan.

Just nu kan du få tre objektiv till din mobil till ett helt fantastiskt pris med Digital FOTO. - Se dem här.

Här är mobiltelefonen din bästa kamera:

1. På festival och konserter

Här får du i regel inte ta med din systemkamera, så mobiltelefonen är din enda möjlighet – och du kan få bra bilder även om du står långt från scenen.

Kolla in den här artikeln för att se hur du får ut så mycket som möjligt från din mobilkamera. 

Mobiltelefoner på konsert

Mobilkameran är ofta den enda kameran du kan ta med på konsert, såvida du inte har ett särskilt tillstånd

© Samuel Zeller // Unsplash

2. På vandringstur med familjen

När du ska gå långt och kanske måste släpa på barnen eller en massa bagage är det både otympligt och tungt att ha med den stora kameran i väskan.

Det betyder inte att du inte kan vara kreativ. Om du investerar i extra objektiv till din mobilkamera kan du alltid ta exempelvis makrofoton med hög kvalitet.

Få tre objektiv till din mobil till specialpris med Digital FOTO. - Se dem här.

Mobilfotograf i vackert landskap

Om du är på vandringstur i bergen är det inte säkert att du orkar släpa runt på din stora kamera. Mobilen finns oftast nära till hands för att ta vackra landskapsbilder, som här. 

© Adrian // Unsplash

3. På stranden

Sand och vatten är inte din systemkameras bästa vänner. Även om de större modellerna är vädertätade hindrar det inte strandens sand från att krypa in i skrymslen och vrår. Här är mobilkameran perfekt.

För du går väl ändå aldrig till stranden utan din telefon?

Du ska naturligtvis inte ta med mobilen ner i vattnet, såvida du inte har undervattenshus eller liknande som kan skydda den. Det kan du köpa för 2–300 kronor.

Läs mer om att ta med mobilen ner i vattnet och flera tips för att optimera mobilens kamera här.

Solnedgång fotograferad med mobiltelefon

Ofta är mobilkameran det enda du har när du står på stranden och solnedgången är fantastisk. 

© Nigel Tadyanehondo // Unsplash

Även om mobilens kamera är praktisk, enkel och alltid nära till hands kommer den aldrig att ersätta den ”riktiga” kameran – åtminstone inte för oss som älskar att fotografera.

Vi har inte samma möjlighet till brännvidd, bländare och manuella inställningar och det finns situationer då mobilen helt enkelt inte kan följa med. 

Här kan din mobilkamera inte ersätta din ”riktiga” kamera:

1. Långa exponeringstider

Mobilkamerans inställningsmöjligheter varierar från märke till märke, men vi har ännu inte kommit så långt att vi kan styra dessa kameror 100 % manuellt.

Därför är det svårt att få bra resultat med mobilen på natten, i svagt ljus eller om du vill fota kreativa bilder med till exempel stjärnor och norrsken, som kräver lite extra av din kamera.

Stjärnhimmel fotograferad med lång slutartid

En bild som denna kan du inte fota med mobilkameran.

© Paul Morris // Unsplash

2. Skärpedjup

Du kan jobba med mobilens korta skärpedjup – alltså få ett motiv skarpt medan bakgrunden är i oskärpa. Men eftersom mobilkameran inte ger dig möjlighet att justera bländare och brännvidd inser du snabbt dess begränsningar.

Det krävs därför att ditt motiv är väldigt nära kameran om du vill uppnå den här effekten med din mobil.

Med ett externt objektiv till mobiltelefonen kan du få bättre möjligheter, men om ett kort skärpedjup är något du eftersträvar är mobilen helt enkelt inte rätt kamera.

Just nu kan du få tre objektiv till din mobil till ett helt fantastiskt pris med Digital FOTO. - Se dem här.

Brudpar fotat med kort skärpedjup

Du kan inte ta den här typen av bild med kort skärpedjup och oskarp bakgrund med din mobiltelefon. Du kan få effekten med din mobil, men det kräver att du befinner dig väldigt nära ditt motiv eller att du redigerar bilderna. 

© Shutterstock

3. Kreativ med blixt

Om du vill arbeta med blixt – antingen kreativt eller för att du fotar under dåliga ljusförhållanden – räcker inte mobilen till.

De flesta mobiler har inbyggd blixt, men den har kort räckvidd och du har inte riktigt möjlighet att jobba med en extern blixt.

Mobilen som komplement till din riktiga kamera

Det finns situationer då vi gärna vill ha riktigt bra bilder, till exempel bröllop och konfirmation. Det betyder naturligtvis inte att du inte ska använda din mobilkamera, men här passar den bäst som komplement till bättre utrustning.

Med en riktig digitalkamera kan du vara säker på att både bildkvalitet och upplösning blir så bra som möjligt – särskilt om du har en van fotograf bakom kameran. 

Redaktionen rekommenderar:
Objektiv till mobiltelefonen 

Du får ut mycket mer av mobilkameran om du sätter externa objektiv på den. Då kan du bl.a. få en fisheyeeffekt, extra vidvinkel och möjlighet att komma riktigt nära blommor och småkryp med makro. 

Det innebär att du förbättrar kameran som du alltid har med dig, så att den klarar nästan alla typer av motiv. Och då blir det helt enkelt lite roligare att fotografera med mobilen. 

Just nu kan du få ett 3-i-1-objektivpaket till mobilen tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Här kan du läsa mer om erbjudandet. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av