Leica DG Vario-Summilux 25-50mm / F1.7 ASPH.

Objektivet har tagits fram i samarbete med Leica och kan enligt Panasonic ersätta flera objektiv motsvarande 50–100 mm på fullformat.

© Panasonic

Ny ljusstark telezoom lockar med snygg bokeh

Panasonic har presenterat ett nytt, snabbt zoomobjektiv som lockar med många nya funktioner för både foto och video.

Drömmer du om ett ljusstarkt zoomobjektiv med en fast bländare på under F2.8 genom hela zoomomfånget? Då har vi goda nyheter – Panasonic utökar nämlingen sin objektivserie för Four Thirds-sensorn med ett telezoomobjektiv.

Det nya objektivet Leica DG Vario-Summilux 25-50mm / F1.7 ASPH. påminner om vidvinkeln på 10–25 mm som kom 2019 och har samma låga bländarvärde – F1.7 – genom hela zoomområdet.

Det innebär att du med de två objektiven i väskan kan täcka allt från 20 mm till 100 mm på fullformat, och allt detta med en vikt under 700 gram per objektiv.

> Läs även Därför bör du äga ett ljusstarkt objektiv

För både porträtt och närbilder

De flesta fotografer kommer förmodligen att köpa det nya, proffsiga objektivet enbart för det låga bländarvärdets skull, och tillverkaren utlovar mycket riktigt en mjuk och snygg bokeh, dvs. den bakgrundsoskärpa man vanligtvis ser på proffsiga porträtt. 

Om dina motiv innehåller små detaljer som du vill fotografera på nära håll, kan objektivet lösa även den uppgiften. Det minsta fokusavståndet ligger vid 28–31 cm, enligt tillverkaren. 

Proffsigt objektiv – även för video

Det nya objektivet riktar sig inte bara till stillbildsfotografer. Det är även byggt för att minimera så kallad focus breathing, vilket är viktigt när man filmar eftersom det ser till att motivet inte ändrar storlek i bilden när fokus flyttas från exempelvis nära till fjärran. 

Leica DG Vario-Summilux 25-50mm / F1.7 ASPH. har även en steglös bländarring som kan justeras ljudlöst under filmning. Du kan alltså ställa in skärpan ljudlöst medan du filmar, även i växlande ljus. 

Objektivet är enligt tillverkaren damm-, vatten- och frostavvisande, och ska därför klara väder och vind.

Objektivet kommer att finnas i butik i september och kostar 22 990 kronor.

> Läs även Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av