Kvinna fotograferad i svagt ljus.

Med ljusstarka objektiv kan man ta skarpa bilder med snygg bakgrundsoskärpa.

© Shutterstock

Därför bör du äga ett ljusstarkt objektiv

Flera tillverkare har börjat lansera ljusstarka objektiv, men vet du vilka fördelar de har? Vi ger dig tre goda skäl att köpa ett ljusstarkt objektiv.

Fler och fler nya objektiv är särskilt ljusstarka modeller som ger en rad fördelar när du fotograferar.

Du känner igen de ljusstarka objektiven på att de är märkta med ett mycket lågt bländarvärde, ofta mellan F0.5 och F1.8.

Bländaren är en variabel öppning i objektivet som du kan reglera från kameran eller på objektivet. 

Om öppningen är stor använder du ett lågt bländarvärde, t.ex. F1.8, och med ett högt bländarvärde, t.ex. F22, är öppningen liten.

Om ditt objektiv har en stor bländaröppning kan mer ljus komma in till kamerans bildsensor, vilket skapar förutsättningar för spektakulära bilder.

Här följer tre goda skäl till varför du bör köpa ett ljusstarkt objektiv.

1. Du kan använda ljusstarka objektiv i svagt ljus utan att tvingas upp på höga ISO-värden

Ljusstarka objektiv har som sagt en större bländaröppning, vilket bland annat gör det möjligt att ta skarpare bilder i svagt ljus.

De flesta fotografer ökar antingen ISO-värdet eller aktiverar blixten när ljuset är begränsat, vilket ger gryniga foton eller bilder med ett hårt ljus som känns onaturligt.

Med ett ljusstarkt objektiv kan du lättare fånga det svaga ljuset vid gryning och skymning – eller inomhus på exempelvis konserter.

Ett ljusstarkt objektiv som detta Samyang-objektiv gör det enklare att fotografera landskap, gatumotiv och arkitektur i svagt ljus.

> Läs även: Så tolkar du objektivets ljusstyrka

Solnedgång i mjukt och känsligt ljus.

Det finns flera ljusstarka vidvinkelobjektiv som är specialdesignade för att kunna fånga det mjuka och läckra ljuset under den gyllene timmen – utan att du behöver höja ISO-värdet.

© Shutterstock

2. Du kan få mer bakgrundsoskärpa

Du kan få ett mycket litet skärpedjup med objektiv på exempelvis F1.8, vilket gör det lättare att ta porträtt med läcker oskärpa i bakgrunden.

Med lång brännvidd och ett visst avstånd till motivet får du snygga porträtt där högdagrarna i bakgrunden blir till vackra bokeh-cirklar.

Ett ljusstarkt objektivt kan alltså förvandla en störande bakgrund till en mjuk och läcker bakgrund, och därför är objektivtypen populär bland porträttfotografer.

> Läs även: Därför bör du känna till de här 5 brännvidderna

Porträtt med kraftig bakgrundsoskärpa

Med ett ljusstarkt objektiv kan du få mjuka bokeh-cirklar både i dagsljus och på kvällen. De bästa resultaten får du om det finns små artificiella ljuspunkter bakom motivet.

© Shutterstock

3. Du får en otroligt hög detaljgrad och skärpa

Ett ljusstarkt objektiv kan ställas för fotografering med mycket stora bländaröppningar, vilket gör det enklare att lägga skärpan precis där man vill ha den.

Det är till exempel en fördel om du fotograferar blommor eller insekter och vill ha bilder där skärpan ligger på ett mycket litet område.

Hos många ljusstarka objektiv är skärpan mycket bra både i mitten och ända ut till kanten, vilket innebär att även hörnen blir helt skarpa. 

Det gör det lättare att ta snygga makrofoton jämfört med mer ljussvaga objektiv, där det är svårare att lägga skärpan exakt.

Läs även: Därför är ett 50 mm-objektiv din (nya) bästis

Makrofoto av fjäril

I en makrobild är det mycket svårt att få hela motivet skarpt. Det beror på det mycket begränsade skärpedjup som du får med ett ljusstarkt objektiv.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av