Objektiv med full bländaröppning

Ljusstyrkan är detsamma som bländarvärdet när objektivets bländare är öppen till max, som här.

© Shutterstock.com

Det betyder objektivets ljusstyrka

När vi pratar om objektiv nämnder vi ofta ljusstyrkan. Här går vi igenom vad ljusstyrkan betyder i praktiken, och hur den påverkar bilderna – och priset.

Ett objektivs ljusstyrka är detsamma som den största möjliga bländaröppning som du kan använda på objektivet i fråga. 

Ju större bländaröppning, desto mer ljus kan komma in till kamerans bildsensor.

Det finns ett flertal fördelar med en hög ljusstyrka. En av de största är att du kan använda objektiven i svagt ljus utan att behöva öka ISO allt för mycket, eller att du kan välja kortare slutartider. Dessutom kan du åstadkomma ett väldigt litet skärpedjup, så att bakgrunden blir oskarp.

> Se videorna: Så tar du kontroll över skärpedjupet

Ljusstyrkan anges oftast i objektivnamnet, t.ex. som F2.8 eller f/4. Du kan naturligtvis också välja en mindre bländaröppning, t.ex. F8.0 genom att justera bländaren.

Därför har objektivet två ljusstyrkor

På många zoomobjektiv förändras ljusstyrkan med brännvidden och blir lägre ju mer du zoomar in. Ett typiskt paketobjektiv kan t.ex. heta 18-55mm F3.5-5.6. 

Här anger det första talet efter F:et ljusstyrkan vid den största vidvinkeln, medan det andra talet anger ljusstyrkan vid den kraftigaste teleinställningen. I fallet ovan är ljusstyrkan alltså F3.5 på 18 mm, medan den är F5.6 på 55 mm. 

> Läs också: Det betyder objektivets bländarvärden

Fujifilm Fujinon XC 35mm F2.0

Ljusstyrkan anges i regel i objektivnamnet. På det här Fujifilm-objektivet anges ljusstyrkan på F2.0 som 1:2.

© Fujifilm

På engelska kallar man ljusstyrkan för lens speed, det vill säga objektivhastighet, och ljusstarka objektiv kallas för fast, det vill säga snabba. Anledningen är att du med större bländaröppningar kan använda kortare slutartider. På samma sätt anges ljussvagare objektiv som långsamma, slow.

> Läs också: Välj rätt bländare i kameran

Ljusstyrkan påverkar priset

Generellt skulle vi kalla F2.8 som ljusstarkt, men det beror också på brännvidden. 

Ett 85 mm-objektiv på F2.8 är t.ex. inte vidare ljusstarkt, men ett 400 mm-objektiv på F2.8 är väldigt ljusstarkt.

Om man vill ha reda på hur stor bländaröppningen faktiskt är, ska man dela brännvidden i mm med det angivna bländarvärdet. Om ett objektiv på 50 mm till exempel har bländare F2, ska man dela 50 med 2, vilket ger en öppning med en diameter på 25 mm.

En hög ljusstyrka påverkar i regel objektivets pris. 

Ett av de ljusstarkaste objektiven för tillfället är Nikon NIKKOR Z 58mm F0.95 S Noct till Nikons spegellösa systemkameror. 

Nikon NIKKOR Z 58mm F0.95 S Noct

Nikon NIKKOR Z 58mm F0.95 S Noct har en ljusstyrka på F0.95, vilket gör det till ett av de ljusstarkaste objektiven på marknaden.

© Nikon

Ljusstyrkan på F0.95 medför att det kan komma in omkring fyra gånger mer ljus jämfört med systerobjektivet Nikon NIKKOR Z 50mm F1.8 S. Detta motsvarar att du kan välja en slutartid på 1/250 sekund i stället för 1/60 sekund.

Prisskillnaden är emellertid stor. F1.8-objektivet kostar omkring 7000 kronor, medan F0.95-objektivet blir ditt för uppemot 100 000 kronor – prisskillnaden beror dock inte bara på ljusstyrkan. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av