Med ett teleobjektiv får du helt enkelt unika fotomöjligheter genom att du kommer närmare motivet över långa avstånd.
För fågel- och actionfotografen är de långa brännvidderna oumbärliga, men de ställer extra höga krav på att inställningarna är de rätta om du vill få knivskarpa bilder.
Här går vi igenom de fem vanligaste felen som görs med teleobjektiv – och vad du kan göra för att undvika dem.
>Läs också: Så får du ut mesta möjliga av vidvinkelobjektivet
1. Fel slutartid
Det kan vara tungt att balansera ett stort teleobjektiv, och därmed behövs det korta slutartider om du vill undvika suddiga bilder. En vanlig rekommendation är att slutartidens nämnare ska vara minst lika stor som brännvidden – det vill säga 1/300 sekund eller kortare vid 300 mm.
En del kameror och objektiv har emellertid bildstabilisering som kan kompensera en hel del. Här beror resultatet helt på hur stilla du kan hålla kameran. Ta testbilder vid olika slutartider och kontrollera skärpan på datorn.
2. Långsam fokus
När man fotograferar med ett stort telezoomobjektiv kan man råka ut för att autofokusen är väldigt långsam och letar efter fokus länge innan den hittar rätt.
Du kan få snabbare fokus med hjälp av knappen för fokusbegränsning på sidan av objektivet, om objektivet har en sådan funktion. Då behöver fokusfunktionen bara arbeta i ett betydligt mindre område, vilket gör att den snabbare kan hitta rätt.
>>Läs också: Därför behöver du känna till de här fem brännvidderna

Om ditt teleobjektiv har en knapp som kan begränsa fokusområdet, aktivera den för att öka hastigheten.
© Shutterstock3. Underexponerade bilder
Många teleobjektiv är inte vidare ljusstarka och har t.ex. F.5.6 eller 6.3 som största bländaröppning, Det gör att du riskerar underexponerade bilder om du t.ex. fotograferar action med en kort slutartid på t.ex. 1/2000 sekund med det slutartidsprioriterade programmet, S eller Tv. Här är lösningen att aktivera Auto ISO.
4. För litet skärpedjup
Om du väljer en stor bländaröppning, t.ex. F2.8 eller F4.0, med ett kraftfullt teleobjektiv, kan du råka ut för att hela motivet inte blir skarpt. Skärpedjupet är nämligen väldigt litet med teleobjektiv.
Du kan absolut få en fin bakgrundsoskärpa vid F8.0 med långa brännvidder som 300 eller 400 mm.
5. Dålig skärpa
När du fotograferar över långa avstånd, ger skillnader mellan luft- och marktemperaturen lätt värmedaller som ger sämre skärpa i bilderna. Här är lösningen att gå närmare motivet.
> Läs också: Det behöver du veta innan du köper ett objektiv